Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

USA + EU > Kiina?

Kiinan presidentti Hu Jintao vieraili USA:ssa – tapasi kolleegansa Barack Obaman, joka muistutteli Kiinan valuuttapelistä, ihmisoikeuksista ja autonrenkaista. Herra Hu ei puuttunut amerikkalaisten ihmisoikeus-tilanteeseen, ei Irakissa eikä Afganistanissa.

Hu ja Obama tarvitsevat toisensa – Kiina rahoittaa eniten amerikkalaisia ja USA ostaa mm. halpoja autonrenkaita Kiinasta. Tuliaislahjana Komministisen puolueen puheenjohtaja Hu sitoutti Kiinan ostamaan 200 Boeing matkustajasuihkukonetta. Vastaavasti Kiinan joutuu myymään laskennallisesti 700 miljoonaa T-paitaa amerikkalaisille, jotta yhteen Boiengiin saadaan riittävästi rahaa.

 

Kiina, Afrikka ja EU

EU saanee kiinalaiset ostamaan heikkojen ja ylivelkaantuneiden euromaiden joukkovelkakirjalainoja 1] , jotta säilyy kyky ylläpitää EU:ta Kiinan suurimpana kauppakumppanina. Kiina puhuttaa nyt Afrikassa, jossa afrikkalaiset ottavat tyytyväisenä vastaan kiinalaiset investoinnit, mitkä eurooppalaisilta jäivät satojen vuosien aikana tekemättä. Eurooppa otti raaka-aineet ja taloudelliset eväät, niin tekevät kiinalaisetkin, mutta he antavat vastineeksi sitä, mikä eurooppalaisilta unohtui.

 

Kiina ja Suomi

Suomessa vielä 10 vuotta sitten juuri kukaan ei uskonut Kiinan nousuun – tuolloin oli yksinäistä olla Kiina-konsulttina. Nyt tilanne on toinen, on jonoiksi saakka kyselijöitä, kuinka Kiinaan mennään ja mitä siellä voisi tehdä. Uusimpana asiana voisimme löytää sopivia peltomaita vuokrattavaksi...?

Salcomp meni ja siirsi tuotantolinjansa, Pöyry Oyj yt-neuvotteli 400 Suomen pöyryläistä uusien haasteiden eteen, ja nyt vain odotamme värvääkö Pöyry Kiinaan 800 insinööriä 20% halvemmalla kuin 400 palkkakulut Suomessa – siirtyykö nyt suunnittelulinjat tuotantolinjojen jatkoksi?

 

Kiina on vastavoima amerikkalaiselle taloushegemonialle

Kiina on suurvalta ja se ottaa oikeutetusti kaupallisin menetelmin maapallosta sille kuuluvan osuuden, joka on 1,32/6,1 suhde – meille suomalaisille on varattu maapallollisella oikeudenmukaisuusperiaatteella osuutemme suhdeluvulla 0,0053/6,1 – amerikkalaisille taas kuuluu tuolla samalla kaavalla 0,31/6,1.

Suhdeluvuthan edustavat kunkin maan väkiluvun suhdetta koko ihmispopulaatioon. Tuon suhteen mukaan jakautuvat ylihuomenna niin materiat, energiat kuin ympäristön siivoustalkootkin, kunhan 150 vuotta luontoa riistoon saakka ammentaneet läntiset markkinatalousmaat ovat historiallisen vahinkolastinsa siivonneet – Venäjä mukaan lukien.

...

 

Aika kuluu nopeasti ja mielipiteet hitaammin

Mitä me kirjoitimme joitain vuosia sitten, kun arveltiin, että maailma tarvitsee yksinapaisen USA politiikan rinnalle vastavoiman, tänään se on jo vaikuttamassa, muutama vuosi sitten siihen ei uskottu, puhumattakaan vuotta 2004, jolloin Suomen Pankin siirtymätalouslaitoksen 2] johtaja, tohtori Pekka Sutela 3] esitelmöi 4] Suomi-Kiina seurassa...

 

1] ---   http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/58495-pelastaako-kiinalainen-raha-euron   ---

2] ---   http://www.suomenpankki.fi/bofit/tutkimus/tutkimusjulkaisut/online/Pages/bon0410.aspx   ---

3] ---   Kerran eräissä Kiinan Kansallispäivän juhlissa kiinalainen korkea diplomaatti, herra Li Guangyun kertoi Pekka Sutelan ymmärtävän heidän kansantalouttaan paremmin kuin he itse J – kuvasti  erinomaisesti hyviä henkilösuhteita, arvostusta ja kiinalaista hyväntahtoista vuoropuhelua ... Suomen Pankilla on merkittävä Kiinan kansantalouden tutkimusosasto.

4] ---   http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/ennustamisen-kiusaus-vaivaa-aika-ajoin-t3134.html   ---

 

LINKKI Kiinan uusimpaan (11th) Viisivuotissuunnitelmaan 2011-2015 – kiinalaisten ”talous- ja kehitysraamattu”

---   http://en.ndrc.gov.cn/hot/t20060529_71334.htm   ---

...

 

Maailmanjärjestys tarvitsee ainoalle valtahegemonialle vastinetta tasapainoksi

 

[C] 24032007 ...YLE Maailmannäyttämöllä (11.03.2007) ihmetteli alkanutta pörssinotkahdusta Shanghaista, osallistuneet asiantuntijat ihmettelivät myös vahvan kansantuotteen nousun ongelmia. Lisäksi keskustelua herätti huomio, että muutkin voivat kuluttaa kuin eurooppalaiset ja amerikkalaiset - Kiina puhutti ... ]

Kiina sai starttikehoituksen jo edesmenneen Kiinan suuren miehen Deng Xiaoping´ in kehotteena rikastua - näin tuli annettua maailman historian suurimman mobilisaation komento. Jälkipolvet voivat sitten miettiä 50 vuoden kuluttua, mitä tämä kehote sai aikaan.

Viimeinen eletty vuosisata oli eurooppalaisten ja amerikkalaisten, jatkuen aina 2020-luvulle saakka. Kiina on ottanut käyttöönsä osin samat menetelmät hyväkseen ja haitakseen kuin millä valkoinen markkinatalous-mekanismi imi kehitys- ja öljymaiden raaka-aineet, pilasi ilmakehän, saastutti pohjavedet ja rakensi maailman suurimmat tuloerot.

 

Minkälainen ympäristöjalanjälki meiltä kultakin on yhteiseen luotoon jäänyt?

Viimeisen 150 vuoden aikana läntinen markkinatalous on syytänyt ilmakehään, vesistöihin ja maaperään suunnattomat määrät vahingollisuutta, jonka korjausurakat ovat lankeamassa jälkipolvillemme. Me emme mukavuuteen, elintasoon ja elämän helppouteen tottuneina kykene tekemään riittäviä muutoksia.

Kiina otti vastaan länsimaiden investoinnit kiihdyttämään oman tuotantokoneistonsa maailman suurimmaksi luomalla jättiläismarkkinat ja loputtoman halvan työvoiman saannon osinko- ja tuottoherkille länsisijoittajille ja yrityksille. Länsi haki/ hakee voimansa menestymiseen halvoista "liukuhihnoista" ja läsnäolosta maapallon yksillä suurimmista markkinoista.

 

USA elää Kiinaan viemillään dollareilla, velaksi

Nyt USA elää mm. Kiinan rahoittamana. USA saa katettua jättiläismäiset vajeensa osin kiinalaisella työllä, jotta voivat ostaa isänmaattomasti entistä enemmän kiinalaisia halpatuotteita. Nyt vain odotetaan, kun kiinalaiset autot vyöryvät länsimarkkinoille.

Kiinassa riittää toistaiseksi meihin nähden halpaa työvoimaa, halpaa suunnitteluvoimaa ja halpaa liikkeenjohtovoimaa. Tarkkaan ottaen me emme ole juuri missään tilanteessa tai tuotannon vaiheessa parempia kuin kiinalaiset kolleegamme seuraavien 10 vuoden aikana.

 

Mitä tapahtuu kun Kiina myy muutakin kuin T-paitoja?

Suurin pelko eurooppalaisille ja amerikkalaisille on Kiinan korkeateknologian valmistuminen kauppakuntoon (5 - 10 vuotta); lentokoneet, erikoislaivat, kulkuvälineet, tietokoneet ja ympäristötekniikkaan liittyvät tuotteet sekä järjestelmät.

YLE:n Maailmannäyttämöllä pohdintaa aiheutti "pörssinotkahdus" Kiinasta - kyseessä ei ollut edes mikään romahdus, vaan testi ja pieni ylilyönti tottumattomilta sijoittajilta, joita Kiinassa kasvaa kuin ansaitsemattomia optioita tekemättömälle työlle.

 

Omiiko kiinalaiset kaupallisia ja ympäristöllisiä tapojamme?

Kiinassa harjoitellaan innokkaasti länsimaalaista spekulaatiopolitiikkaa. Kiina on ottamassa vahingokseen käyttöön juuri sen elementin, millä miltei häviämme pelin - myös kiinalaiset haluavat rikastua tekemättä juuri mitään.

Spekulaatioraha on aina toisen työn ja tuottavuuden ulosmittausta, jossa tulonjaon kohdisteellisuus ajaa ostovoimaa sellaisiin taskuihin, joihin se ei oikeudenmukaisuus- ja työnjaollisuusperiaatteella edes kuuluisi.


Kiinan voima on loputon uteliaisuus ja ahkeruus omaksua kollektiivisesti

Kiinan suurin voima on innokkaan utelias kansa. He ovat kiinnostuneita, tarkkoja ja vaativia - he osaavat myös kilpailla. Kiina on yksi vanhimpia teollisuusvaltioita ollen jo 1800-luvulla maailman suurin teollisuustuottaja. Kiinassa on jo nyt uudelleen maapallon suurin teräksen tuotanto.

Kiinassa riittää oppinutta työvoimaa. Suurena voimavarana Kiinalla on miltei mapallon jokaisessa maassa ahkeria, valittamattomia ja vähään tyytyviä kansalaisiaan miljoonittain työssä ja opiskelemassa.

Kiina kasvattaa uusia osaajiansa sadoin tuhansin läntisissä teollisuusmaissa

Kiina kasvattaa henkistä pääomaa tehokkaasti hyödyntämällä kaikkialla maailmassa parhaiden yliopistojen opit. Kiina koulututtaa ihmisiään kaikkialla. Kiinalaisia tutkijoita on miltei kaikissa yliopistoissa, tutkijoiden yleisin osallistujanimi ei ole enää Smith, nyt se on Li.

Kiinassa valmistuu enemmän insinöreja kuin Euroopassa ja USA:ssa yhteensä. Meillä ei ole syytä luulotella, että meidän insinöörit olisivat parempia - se on harhaluulo. Kiina tuottaa myös muita ammattiosaajia korkeakoulutuksella enemmän kuin koskaan. Voimme vain arvata, mitä tapahtuu, kun tämä maapallon suurin koulutettu tietokeskittymä mobilisoituu.

 

Kiinalaiset opettelevat uutta identiteettiään ja ymmärtävät kansallisen yhtenäisyyden voiman

Kiinassa on eräs merkittävän suuri asia; se on yhteenkuuluvuus, vaikkakin kiinalaisen pahin kilpailija on kiinalainen itse. Kiinassa on keskimäärin voimakas kansallistunne, kuten se on ollut voimatekijänä myös USA:ssa, kun se nousi maapallon veturiksi ja maailmanpoliisiksi [USA:ssa yhtenäistunnetta luo massiivinen isänmaallishenkinen elokuvateollisuus].

Kiinassa joukkovoimaa nostaa vuosisatainen kollektivismi, jolla ei ole juuri mitään tekemistä perinteellisen kommunismin kanssa. Kiinassa perhe ja suku ovat kaikki kaikessa; veri on vettä sakeampaa. Perheestä ja suvusta huolehditaan – vanhuksetkin tulevat perheen omin voimin hoidetuiksi.

 

Kiinan ongelmat ovat myös suhteellisia

Voimme koettaa löytää myös ongelmia Kiinasta. Saasteet, juomavesi sekä sen löytäminen, raaka-aineiden riittävyys, poikavaltaisuus ja elintasokuilu kaupunkien ja maaseudun välillä. Löydämme myös kymmenet eri kansallisuudet, kielimurteet, eriarvoisen maakuntahengen, keskinäisen kilpailun ja paikallishallinnon korruption kuin myös paikallisviranomaisten osittaisen mielivallan.

 

Kiinan keskushallinto alkaa jo muistuttamaan keisareiden dynastioita

Kiinalaisiin ongelmiin on yksi vahva vastavoima; se on Kiinan keskushallinto. USA:ssa vastaava voima on liittovaltio, Euroopassa se voisi olla keskitetympi EU:n ylijohto. Kiinassa keskushallinto on keisareiden Kiinan suora jatko. Keisari edusti voimaa, pyhyyttä ja yhteenkuuluvuutta, mutta ennen kaikkea karismaa ja luottamusta.

Keskushallinto on Kiinan viimeinen sana. Kiinan korkein elin - istuva politbyroo, jossa on kommunismia vain tuo nimi. Kiinan kommunismi on nuori ilmiö verrattuna keisareiden keskusvaltaan - kiellettyyn kaupunkiin [rak. 1400-luvun alkupuolella – keisari Zhu Di] 5] , joka nytkin on käytännössä olemassa korkeimpien puoluejohtajien muureilla suojattuna uutena asuinpaikkana. Kiinaa johtaa yhdeksan miestä, kaikki insinöörejä. Keisaria ei ole, mutta keisarin valtaa käyttää pitkälti Hu Jintao.

 

Kiinalaiset eivät haikaile kaltaistamme kehitysvaiheessa olevaa demokratiaa

Kiina ei pyri selittelemään demokratian kaikkivoipaisuudella. Kiinassa ei meidän kaltainen demokratia toimi, eivätkä he sitä edes tarvitse. Kiina tarvitsee johtajaa, oikeudenmukaisuutta, luottamusta, yhtenäisyyttä ja kansallista keskinäisvoimaa, jota se luo juuri koko ajan omalla tavallansa.

Kiinalaiset edelleen muistavat kunnioituksella nykyisen Kiinan luojan ja perustajan Mao Zedong ´in hänen osin epäonnistuneista kokeiluistaan huolimatta. Kiina tarvitsee aina vahvan johtajan; 1325 miljoonaa ihmistä ei ohjata vaalidemokratioilla ja vaalien tyhjillä puheilla. Kiina elää voimakkaista päätöksistä, joihin kansalaiset voisivat luottaa. Kiinassa tehdään myös virheitä, kuten tehdään meilläkin.


Jos meillä olisi Kiinan kansankongressin kokoinen suhteellinen eduskunta – olisi Suomessa noin 11 kansanedustajaa

Kiinassa kansankokous julistaa aiemmin ryhmissä päätetyt asiat koko kansalle. Nyt 2007 pääministeri julisti yksinkertaisesti, ilman vaalilupausmaisia lauseita mm. seuraavat päämäärät: säästö, toimintatehokkuus, hyötysuhde, koulutus, tuotekehitys, ympäristöhuolehtiminen ja maaseudun tuki.

Kiinalaiset pitävät keskushallintoa lukkona, joka on takuumies asioille. Paikallista hallintoa voidaan arvioida, mutta keskushallinto pysyy koskemattomana, kuten keisarit heidän vahvuuden aikoinaan.

 

Kiina seurailee läntisiä muotivirtauksia – erityisesti nuorisonsa osalta

Kiina seurailee mielellään länsivirtauksia, he ottivat amerikkalaiset pikaruokalat, yksityisautot ja omakotitalot. Toivottavasti he eivät ota meiltä laitoskulttuuria, vanhainkoteja, individualistista yksinoloamme, yksinäisyyttämme ja puhumattomuuttamme lähimmäisillemme. Me Euroopassa olemme menettämässä yhteishengen, yhteenkuuluvuuden ja kansallisen tunteen omasta osaamisestamme. Kiinassa elää voimakas usko ongelmien ratkaisukykyyn.

Kiina kerää nyt voimavaroja ja toiminnan reservejä varautuen länsimaiden talouslamaan kuin myös omaan pankkikriisiin. Kiina kykenee omalla kulutuksellaan ja kansantaloudellaan estämään todennäköisen länsiromahduksen vaikutuksen itseensä, se saattaa olla pelastus myös monille pienille maille, kuten Suomelle.

 

Hitaat kiiruhtajat ja odottamisen taito

Kiinalaisissa on yksi ominaisuus ylitse muiden; heillä on uskomaton odottamisen taito, vaikka aina tuntuu siltä, että he kiiruhtavat hengähdysvauhtia eteen päin - tosin vanhat sanonnat kuuluuvatkin: kiiruhda hitaasti ja puutarhan hoito on maailman tärkein asia, eikä sekään ole niin tärkeää.

Kiinassa puhaltavat nyt uudet tuulet niin ongelmissa, ratkaisuissa kuin valtapelissä, jossa meille kummallisella tavalla järjestys säilyy ja systeemit toimivat [esim. SARS epidemian hoito].

 

Kuin Helsingin ja Enontekiön kokosuhde

Kun laitamme Kiinan kartan Euroopan päälle, jää alle miltei koko EU. Kiinan hallintomekanismit vertauksena Suomeen on kuin vertaisi Enontekiötä Helsinkiin. Enontekiöläiset eivät kuulemma ole halunneet neuvoa helsinkiläisiä, kuinka pääkaupunkiamme johdetaan.

Samoin länsimaat voisivat perehtyä omiin ongelmiin ja kansalaisten hyvinvointiin kuin hakea meidän mielestä niitä kiinalaisia ongelmia, jotka meidän silmäämme paistavat. Ovatko kiinalaiset tulleet meitä neuvomaan; eivät - he ovat tulleet tekemään kauppaa kanssamme, ja siinä piilee mahdollisuutemme.

Lopuksi voisi ottaa teoreettisen, mutta kiinnostavan loppulauseen:

Mikäli jokainen kiinalainen ostaisi meiltä jotain kerran kuukaudessa, kerrallansa 22 eurolla, olisi miltei meidän koko vientitoimintamme katettu. Koko Kiinassa keskipalkka on nyt 65 euroa kuukaudessa. Mutta mitä Deng Xiaoping´in rikastumiskehoitus viime kädessä merkitsi?

5]   --- Keisari Zhu Di

---   http://en.wikipedia.org/wiki/Zhu_Di   ---Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.kuvat.fi


KESKUSTELU --- TIEDE

...

Kuva 1.

--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814279/ ---

Kuvateksti 1.

Kuvan aukeilla ja kentillä ei näkynyt satoihin vuosiin tavallisia kansalaisia - Kielletty kaupunki sisälsi enimmillään mm. 20.000 eunukkipalvelijaa ja keisarin enimmillään 12.000 naisen haaremin. Nyt kielletty kaupunki on suuri nähtävyys. Kiinan nykyjohto on huolehtinut esikuvansa hyvin ja aluetta korjataan jatkuvasti. Keisari Zhu Di aloitti kielletyn kaupungin rakentamisen 1400-luvun alussa, jolloin Kiina oli maailman vaikutusvaltaisimpia maita maailmassa omaten mm. maailman suurimman kauppalaivaston.

Kuva 2.

--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/417814284/ ---

Kuvateksti 2.

Kielletyn kaupungin Tienanmenin puoleinen pääportti, jossa vakaasti ja pysyvästi sijaitsee nykyisen Kiinan perustajan Mao Zedong´n kuva. Mao teki kokeiluja ja testasi huomisen systeemejä - tuolloin kokeet suurelta osin epäonnistuivat, mutta jalostettuina nuo, ehkä parhaat niistä, voisivat olla uuden ajan alkua markkinatalouden ajautuessa omiin voittamattoman suuriin ongelmiinsa.
.................

 


Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä. Kuva 1.; B0004494.JPG, 5. marraskuuta 2004, klo 7:58 [FI]. Kuva 2.; B0004508.JPG, 5. marraskuuta 2004, klo 7:39 [FI]. Copyright by Ilkka Luoma 2004.

 

Cc: sirkka-liisa.anttila@mmm.fi ; mari.kiviniemi@vnk.fi ; matti.nojonen@fiia.fi ; heidi.hautala@europarl.europa.eu ; timo.soini@europarl.europa.eu ; jyrki.katainen@vm.fi ; mauri.pekkarinen@tem.fi ; alexander.stubb@formin.fi ; presidentti@tpk.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; erkki.liikanen@bof.fi ; pekka.sutela@bof.fi

Sent: Thursday, January 20, 2011 10:46 AM

Subject: KIINA-ARTIKKELI - Kun presidentit Hu ja Obama ojensivat kätensä ... toisilleen.

...

 

Kun presidentit Hu ja Obama ojensivat kätensä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

So it goes... (nimimerkki)

Uusi pomo kättelee vanhaa hallitsijaa, josta pakkohuutokaupan jälkeen tulikin nöyrä renki (=entinen jenkki)...

Ilkka Luoma

Amerikkalaiset ovat aina itse vannoneet sanontaan "Money talks".

Muistamme ajan, jolloin japanilaiset olivat valloittamassa Manhattania, jenkit ovat ostaneet sittemmin kaiken takaisin, mutta nyt ei ole 120 miljoonaa japanilaista, nyt on 1332 miljoonaa kiinalaista - ja siinä on se ero!

Vasdemu (nimimerkki)

Rahan lisäksi on olemassa luottamus, joka usein on 'määrältään' suurempi kuin pelkkä raha, kun arvioidaan toimittajavalintaa (mihin tahansa).

vieras (nimimerkki)

Hu ei halua Luoman mukaan kuin 1,32/6,1.

Ilkka Luoma

Eikö se olekkin oikeudenmukaista?

Vieras (nimimerkki)

Jep. Joskus 90-luvulla vielä naurettiin tuotteille mitkä oli tehty Kiinassa... Nyt kaikki tehdään siellä.

Ilkka Luoma

Japanilaisilla autoilla meni 21 vuotta, ennen kuin ne noteerattiin, korealaisilla meni 14 vuotta - kiinalaisilla tulee menemään noin 7 vuotta.

vieras (nimimerkki)

ovat kuulemma sähköautoissa edellä kaikkia muita?

vieras (nimimerkki)

olen kuullut, että kiinalaiset eivät pidä yhdestä maailmanpoliisin olemuksesta. yksi maa ei voi muita määräillä, fiksua, noinhan se on.

Ilkka Luoma

Kyllä näin on. Kiina on historiansa aikana sotinut yllättävän vähän. Ovat mieluumminkin kauppakansaa.

Ilkka Luoma

Ennen 'Made on Hong Kong' oli vitsi - ei enää.

vieras (nimimerkki)

Ilkka Luoma kirjoitti Kiina oppikirjan, pitkä oppimäärä! Heureka, siinähän se, eikun oppimaan ja ymmärtämään, olikohan tuohon vielä jotain lisättävää?

Ilkka Luoma

Suomalaisista Kiina oppikirjan osaisivat tehdä:
Pekka Sutela
Matti Nojonen
Veli Sundbeck
Aulikki Arponen (UM)
ja
pari muuta

vieras (nimimerkki)

Suomi-Kiina seuran pj. Veli Rosenberg

Ilkka Luoma

Kiina on myös rautatietekniikassa maailman huipulla, vaikka Maglevin toimitti saksalainen Siemens.

vieras (nimimerkki)

kuin myös tuulivoimassa ja aurinkopaneeleissa.

Ilkka Luoma

Uraanin käsittelyssä kiinalaiset ovat pitkällä sekä hiilen uuttamisessa bensiiniksi, ostivat tuon uudistetun 2. vaiheen teknologian saksalaiselta Max Planc Instituutilta, tässä asiassa suomalaiset olivat vaikuttamassa järjestelyihin, kuten muuten mysö Saabissa ja Volvossa.

Ilkka Luoma

Siemens -Maglev Shaghaissa oli saksalaisen kauppapolitiikan riemuvoitto - sen möi liittokansleri Schröder, tappiolla ja Siemens toimitti. Ehkä merkittävin poliittisiin suhteisiin vaikuttaut asia Kiinan ja Saksan välillä - kiinalaiset luottavat saksalaisiin yli kaiken, kuten myös piskuiseen Suomeen...

buddhisti (nimimerkki)

Suosittelen Luomalle tämä kirja: "The Genius of China: 3,000 Years of Science, Discovery and Invention " Robert K G Temple (kirjoittaja).

Sisällöt:
PART 1: AGRICULTURE
Row cultivation and intensive hoeing
The iron plow
Efficient horse harnesses
The rotary winnowing fan
The multi-tube (`modern') seed drill

PART 2: ASTRONOMY AND CARTOGRAPHY
Recognition of sunspots as solar phenomena
Quantitative cartography
Discovery of the solar wind
The Mercator map-projection
Equatorial astronomical instruments

PART 3: ENGINEERING
Spouting bowls and standing waves
Cast iron
The double-acting piston bellows
The crank handle
The `Cardan suspension', or gimbals
Manufacture of steel from cast iron
Deep drilling for natural gas
The belt-drive (or driving-belt)
Water power
The chain pump
The suspension bridge
The first cybernetic machine
Essentials of the steam engine
`Magic mirrors'
The `Siemens' steel process
The segmental arch bridge
The chain-drive
Underwater salvage operations

PART 4: DOMESTIC AND INDUSTRIAL TECHNOLOGY
Lacquer: the first plastic
Strong beer (sake)
Petroleum and natural gas as fuel
Paper
The wheelbarrow
Sliding calipers
The magic lantern
The fishing reel
The stirrup
Porcelain
Biological pest control
The umbrella
Matches
Chess
Brandy and whisky
The mechanical clock
Printing
Playing cards
Paper money
`Permanent' lamps
The spinning-wheel

PART 5: MEDICINE AND HEALTH
Circulation of the blood
Circadian rhythms in the human body
The science of endocrinology
Deficiency diseases
Diabetes
Use of thyroid hormone
Immunology

PART 6: MATHEMATICS
The decimal system
A place for zero
Negative numbers
Extraction of higher roots and solutions of higher numerical equations
Decimal fractions
Using algebra in geometry
A refined value of pi
`Pascal's' triangle

PART 7: MAGNETISM
The first compasses
Dial and pointer devices
Magnetic declination of the Earth's magnetic field
Magnetic remanence and induction

PART 8: THE PHYSICAL SCIENCES
Geobotanical prospecting
The First Law of Motion The hexagonal structure of snowflakes
The seismograph
Spontaneous combustion
`Modern' geology
Phosphorescent paint

PART 9: TRANSPORTATION AND EXPLORATION
The kite
Manned flight with kites
The first relief maps
The first contour transport canal
The parachute
Miniature hot-air balloons
The rudder
Masts and sailing
Watertight compartments in ships
The helicopter rotor and the propeller
The paddle-wheel boat
Land sailing
The canal pound-lock

PART 10: SOUND AND MUSIC
The large tuned bell
Tuned drums
Hermetically sealed research laboratories
The first understanding of musical timbre
Equal temperament in music

PART 11: WARFARE
Chemical warfare, poison gas, smoke bombs and tear gas
The crossbow
Gunpowder
The flame-thrower
Flares, fireworks, bombs, grenades, land mines and sea mines
The rocket, and multi-staged rockets
Guns, cannons, mortars and repeating guns

Ei ole vaikeas ymmärtää miksi kiinan kulttuuri on säilynyt n. 4500 vuotta ajan (huolimatta sodasta eri dynastioiden välillä).

Ilkka Luoma

Kiitos suosituksesta. näyttää mielenkiintoiselta. Etsitään käsiin.

btw. Kiinalaista vakautta kuvastaa uuden ajan 5-vuotissuunnitelmat, se kiinalaisten talousraamattu - lköytyy muuten aivan virallisen akappaleena netistä.

Ilkka Luoma

Tuossa linkki uusimpaan 5-vuotissuunnitelmaan 2011-2015 (11th):
http://en.ndrc.gov.cn/hot/t20060529_71334.htm

antivieras (nimimerkki)

tuo sisällysluettelo kertoo paljon!

Ilkka Luoma

Itseasiassa vaatii suurta tarkkaavaisuuta, jotta ymmärtää otsikot oikein!

buddhisti (nimimerkki)

Kaikista keksinnöistä huolimatta Kiina ei kykenyt teollistumaan, miksi?

koska Kiina on dynastin valtainen valtio, ja dynasti on myös Kiinan vahvuus että heikkous!

Kirjassa on maininta eri dynastien aikana syntynyt keksintöjä, mutta samalla paljastaa, että kiinan vauraus ja innovaatiot riippuuvat paljon sen ajan dynastin keisarin asenteesta kansalaisten innovaatioihin.

Viimeinen keisarin eli chen dynasti pistivät Kiinan kuralle sulkemalla koko kiinan ulkopuolelta ja niiden vaikutuksilta. Nyt nyky keskushallinto (eli yksin niistä dynastista)ymmärsi avamaan maataan ulkopuolisille, jotta maa voisi kehittyä. Toivottavasti keskushallinto ei moka tai toistuu sama virheen kuin edelliset dynastien keisarit.

Ilkka Luoma

Kiina on ollut tätä ennen jo kaksi kertaa maailman suurin teollisuus- ja kauppavaltio - 1400 luvulla sekä 1800 -luvulla, mitähän kolmas kerta sanoo?

Kannattaa tutustua keisari Zhu Di´n aikakauteen 1400 -luvun alussa.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Kirjoita Ilkka vielä, kuinka Kiinassa rakennetaan niin ympäristöä rakastavia lähiöitä, ilman hiilidioksisisia ja muuta rakastettevaa.

Kuten ennen, niin sinut oikeasti sun spämmäilyssä osaa laittaa muutkin kuin minä oikeaan perspekstiiviin.

Ilkka Luoma

Uudet lähiöt ovat nykymuodossaan ja yleisimmin jättiläismäisiä betonitornitaloja - betonirakentaminen ei ole valitettavasti ympäristöystävällistä, suuren ympäristökuormansa takia. Puutalorakentamista konsultoidaan koko ajan Kiinaan, mutta kun Kiinassa ei ole riittävä puuraaka-ainevaroja, toistaiseksi - Siperia ;)

btw.
perspektiivit ratkaisevat lukijat, tyydyn kohtalooni :)

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Sinä kun yhdessä vaiheessa muuten julistit niin ihanaa kiinalaista ympäristöystävllistä rakentamista.

Kuviakin oli kuvaboxissa.

En voi etsiä linkkiä, kun kirjoitat leninistismao tyyliin satajoa aloituksia. Mutta kyllä sinä sen itse tiedät.

Alkaa nyt vaan funtsimaan, mistä sinulla riittää rahaa kirjoittaa näitä?

vieras (nimimerkki)

Mielipiteitä on monia. Pidän Ilkka Luoman kirjoituksia hyvinä ja aina ajankohtaisina. On tämän palstan helmi.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Uskovaiset on uskovaisia, ei niitä muuten uskovaisiksi kutsuta. Mutta keneltä tulee rahaa, jolla leipää?

Ilkka Luoma
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Siemens vuoti kommunisteille tietotekniikkaa jo kylmän sodan aikana. Venäläiset vierailivat ahkerasti myös Nokiassa.

antivieras (nimimerkki)

Siemes ymmärtää mistä rahaa tulee ja työtä saksalaisille.

Ilkka Luoma

Saksan ja Kiinan hyvät suhteet (kaikkinensa) sataa suoraan mahdollisuuksina meidän laariin, kun vain piirit ymmärtäisivät tämän!

Ilkka Luoma

Mitä tekniikka Siemens vuoti? Maglev myytiin hyvin erikoisella sopimuksella, pitäen sisällään poikkeuksellisen ja vahvan salaamispykälän.

Kinkkinen juttu (nimimerkki)

Fischler-Trophw ver. III menetelmän.

Kinkkinen juttu (nimimerkki)

Elorg-Data Oy, Lauttasaari, Helsinki.

Ilkka Luoma

Käytännössä poistunut yhtiö, mutta enimmillään se oli myös KGB:n päämajoituspaikka. Oli kuuluisa "nokialaisista" SM minitietokoneista.

antivieras (nimimerkki)

Sampalle,

rahalla ei ole merkitystä. Ruoka tulee pellosta, jota täytyy hoitaa ja ravita.

Ilkka Luoma

Klorofylli elättää meidät kaikki (juuri päättynyt David Attenborough), ja klorofylliä tulee vain auringon voimasta, ravinteista ja vedestä.

Vieras Samppa Haapavaara (nimimerkki)

Kyllä, minulle tulee myös maaseudun tulevaisuus, pyytämättä, mutta ei yllätyksenä.

Ilkka Luoma

Hyvä! Sillä kiinalaisilla on meille todennäköisesti esitys jo vuoden kahden sisällä, joka tekee maataloudestamme miltei yhteiskuntatuettoman - siirrytään normaaliin businekseen ja maaseutumme voi hyvin :) Tästä myöhemmin lisää...

Kinkkinen juttu (nimimerkki)

silloin saattaa ymmärtää, mistä me kaupunkilaisetkin elämme ;-)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Toimeksiantajasi tietää paljon paremmin.

Utelias Kutozow (nimimerkki)

kuka tai mikä se on?

t. Utelias

Ilkka Luoma

BTW

Kun herra Hu laittaa nimensä paperiin, Kiinassa se tarkoittaa tapahtumaa, joka tehdään ja toteutetaan. Sanotaankin, että tänään Hu´n allekirjoitus on maailman varmin shekki, jolla on reaalinen kate.

Tätä on harvemmin pohdittu, mutta Kiinassa Hu´n kanssa kättely, kun se näkyy julkisesti esim. jossain neuvottelussa - takaa varman menestyksen.

Utelias Kutozow (nimimerkki)

Tuo on uskottava väite, koska Hu Jintao istuu valtakoneiston huipulla, yksin. Näin ainakin lännessä arvellaan.

Ilkka Luoma

Kun istuva polibyroo äänestää (9 henkilöä - numeroitu 2:sta eteenpäin) ja äänten mennessä tasan, niin Hu:n ääni ratkaisee, siis jos 4-4, aina on tultava kahdeksan ääntä, Hu äänestää viimeisenä, jos äänestää tai siirtää käsittelyä uuteen äänestykseen.

Istuva politbyroo ei tapaa "kuppikuntaistumisen" estämiseksi toisaan kokouksien välillä - kaikilla istuvan politbyroon henkilöillä on oma esikuntansa (satoja asiantuntijoita, kaikilta elämän aloilta)- jokainen saa tarkat tiedot omista lähteistä, näin ei tarvita istuntojen välillä "naapurin konsultointia.

Mielenkiintoinen piirre, periytyy satojen ja satojen vuosien takaa keisareiden dynastioista ...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Herra Huu oli M.A. Numminen.

Ilkka Luoma

Kurkkaappa huviksesi Wikipediasta mitkä todellisuudessa ovat herra Hu´un oikeat tittelit Kiinassa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kiinnostavampi oli Deng Xiaopingin "titteli": Kiinan vahva mies...

Utelias Kutozow (nimimerkki)

Deng

löytyy sekin Wikistä, kaiken käynnistäjä!

Ilkka Luoma

Deng Xiaoping, ensimmäistä kertaa vierailtuaan Yhdysvalloissa, tykkäsi pitää cowboy hattua päässä.

Dengin tytär Deng Nan (hyvin korkeassa asemassa nykyään Kiinan valtakoneistossa) ihastui Saimaan Puruveteen vierailtuaan siellä - saunaa, uimista, saunaa jne ... Deng Nan kävi Ruokkeen Lomakylässä, Kesälahdella ...

vieras (nimimerkki)

tarkkaa on tietämys, paljon oli veden lämpötila ja kupin koko?

vieras (nimimerkki)

EU pystyy itse hoitamaan vielä Espanjan, muta ei Italiaa, se jää kiinalaisten harteille ja se sopii designiä hamuaville kiinalaiskuluttajille!

Ilkka Luoma

Saatat olla painotuksena oikeassa, vaikka Kiina tukee kaikkia - Kreikasta alkaen.

Kinkkinen juttu (nimimerkki)

Meillä lännessä on tapana arvostella muita ja nähdä muiden virheitä:

Googlaamalla löytyi kirjoitushelmi tämän avaajalta,
http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1320712/arvost...

Ilkka Luoma

Kiitos aktiivisesta googlauksesta :)

Kinkkinen juttu (nimimerkki)

voitte vertaille vastineita, alustaja on näemmä laittanut saman kirjoituksen myös Tiede -palstalle,
http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuuri...

Ilkka Luoma

Noh, ... eihän tuo "mainostaminen" pahastakaan ole - totta sen sijaan on se, että kommenttien taso vaihtelee suuresti eri foorumeilla.

Ilkka Luoma

Kättelivät toisiaan ---

onkin aiheellista kysyä:

Tarttuiko 'flunssa' ja mihin suuntaan?

Toimituksen poiminnat