Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Gaia kuumenee, ketkä maksavat korjaukset?

Timo Soini oli julistanut jotain täysin uutta – opetuslapsiensa mukaan. Soini julisti asian, jonka tiedemiehet ja ko. asian kannattajat loivat jo vuosia sitten. Mutta ajatus vastuusta olla maksamassa kulutusjälkensä mukainen vero on tosiaan parempi kuin päästökauppa, jossa annetaan teknoginen mahdollisuus kehitys- ja kehittyville maille -  maksettuina teknologiasiirtoina vähentämään huomattavasti suurempia päästöjä kuin kehittyneissä teollisuusmaissa.

 

Puhe taskusta toiseen siirretyistä kallishintaisista ongelmista ei pidä sinänsä paikkaansa, koska kokonaispäästöt vähenevät myös näin. Todellisuudessa kuluttajatasolla tehdään ne oleelliset muutokset – jos osaamme ja maltamme puolittaa kulutuksemme ja energiankäyttömme, niin asia on oikeastaan ratkaistu. Oletko valmis?

...

 

 

[C] [21012007]  Helsingin Sanomien Talousosion artikkeli - Gaia kuumenee , kun sitä imetään kuiviin - kirjoitti vastuista, kuluttamisesta ja luontoäidin kostosta, viittauksina joidenkin maiden USA:n kiusaamiseen ja taruolentona Prometheukseen, joka varasti tulen jumalilta ja opetti sen käytön ihmisille. Juhana Rossin kirjoitus piti merkittävän asiaytimen sisässään aivan artikkelin lopussa: Prometheus käännettynä suomeksi - "harkitsee ennen kuin tekee jotain". HS 31.12.2006 / E1 -TALOUS - toim. Juhana Rossi]

Valtakunnallinen sanomalehti esitti vuoden viimeisessä numerossaan häkellyttävää puolisokeaa yksisilmäisyyttä. Suunnilleen otsikoinnilla "Gaia 1] kuumenee sitä imettäessä" -selosteltiin syitä syviä synnyille, joissa maapallo luontona vastaa sille heitettyihin haasteisiin. Syiksi saatiin epäsopu öljyntuottajien ja -kuluttajien välillä, uusien kulutusmaiden kehiin astuminen ja lopulta myös ihmisten ahneuden lisääntynyt mahti.

Yksisilmäisyyttä kirjoituksessa edusti kulutusmahtien peittely ja esille tuomattomuus. Jo pelkästään USA kuluttaa 5%:n väestöosuudellaan koko maapallon liikennepolttoaineista lähes 30%. Venezuela ja Iran saivat leiman USA:n kiusaamisesta ja ärsyttämisestä. Kiinakin saatiin esille agressiivisena öljynostajana. Veli-venäläistä arveltiin epäluotettavaksi kauppakumppaniksi (Sahelin/Shell).USA on ylivoimainen hiilidioksidipäästäjä per capita

 

EU nousee mukavasti mitalikolmikkoon ja Kiina kasvaa hyvää vauhtia kärkikaartiin. Öljy, kivihiili ja maakaasu varastoituivat maaemon sisuksiin satojen miljoonien vuosien aikana. Lähinnä länsimaiden markkinakasvu on käyttänyt viimeisen 100 vuoden määrästä suurimman osan.

 

Pelkästään USA on kuluttanut, pöhöttyäkseen maailman lihavimmaksi kansaksi, kasvattaakseen autonsa "kuorma-autokokoluokkaan" ja jäähdyttelyn sille tasolle, että sen energian tuottamiseen on tarvittu pohjaksi noin viiden-viidenkymmenen miljoonan vuoden viherkasvu, joskus kauan sitten.Luonnon varastoimat hiilivedyt purskautettiin ilmakehään 150 vuodessa

 

Nyt ihmettelemme, miksi Etelä-Suomessa on tänä uutena vuonna 3-5 astetta lämmintä - eräät kuitenkin väittävät, että poikkeusvuosi 2006 mahtuu pitkien ajanjaksojen vaihteluväleihin. Millainen on vuosi 2007?

Artikkelin kirjoittaja sai leimattua vastuuttomuutta öljyntuottajiin, Venäjään ja Kiinaan, unohtaen länsisivistyneesti, miksi kasvunhegemonia on järjestäytynyt juuri meille uskonkappaleeksi. Meille länsimaissa taloudellinen ja materiaalinen kasvu on itseriittoinen hokema kulutusmandroineen.

 

 

Suurempi auto,

 

… suurempi olohuone, suurempi poreamme, suurempi ja talviasuttavampi kesämökki, mahtavampi pihagrilli, ylevämpi merijahti ja yhä pidemmät ja toistuvammat kaukolomamatkat. Mihin unohtui kirjoittajalta kuluttajan vastuu, vai oliko se siveellisesti ja tahdikkaasti kätketty artikkelitekstin sisuksiin?

Amerikkalaiset ovat oikeasti toivoneet, etteivät kiinalaiset saavuttaisi heidän elintasoaan - onhan se ymmärrettävää, koska silloin saamme suurimman rakennusurakan, täytyy rakentaa kaksi uutta maapalloa. USA ei voi ajatella, että kiinalaiset ajaisivat yhtä taajaan yksityisautoillaan kuin he itse.

 

Amerikkalaisilla on demokratiavaje ymmärryksessä, että myös kehittyvät maat haluavat heidän esikuvillaan maistaa kulutuskasvun autuaallista mannaa. Nyt myös venäläiset ostavat kilpaa heinäladon kokoisia maastureita - heilläkin on sama ostamisen ja näyttämisen oikeus, kuin on henkisesti taantuvissa länsijuhlan kulutusmarkkinamaissa!

 

 

Turha hokema ilmastonmutoksesta? – Ilmasto muuttuu aina, ihmisen kanssa ja ilman! *]

Ei hokemat - lämpenemisestä, saastumisesta ja tarvitsisi jotain tehdä - paranna Gaia [maaemo] -poloisen tuskaa - toteamus Prometheuksesta, tulen sytyttäjästä ihmiskunnalle, oli arkipölyinen viisastelu toistona kuivien sananparsien varastosta alkaneesta tulipalosta.

 

Ihminen huomasi helpon ja halvan kulutusjuhlinnan alkavaksi maaemon hiilivetyvarastoista, joiden syntymiseen luontoemo käytti 5-50 miljoonaa vuotta, mutta ihmisen polttaessa ne taivaan tuuliin 150  vuodessa.Maaemon jäähdyttelyksi kelpaa vain kulutuksen totaalinen ja systemaattinen vähennys

 

Me länsimaat olemme vastuiden keskipisteessä. Kuinka "opettaisimme" tavoillemme tyypillisenä opettajana kiinalaiset säästöön, julkisten käyttöön, 18 asteen huonelämpöihin, jos itse yliopettajaroolissamme emme noita taikakeinoja osaa käyttää tai edes yrittää ymmärtää.

Tiedonvälitys ja kirjoittelu on vapaassa demokratiassa sallittua miltei millä argumentoinnilla tahansa, mutta vaikuttajajournalismi tulisi sisältää myös näköalallisuutta, eikä pelkkää laput silmillä ravia. Toteamus ilmastonmuutoksesta on sivulause ilman tarkoitusta, ellei ole ymmärryksessä tekojen merkitys ja tahto.

 

Puoluepoliittinen koneisto omikoon sanahelinän sisällyksettömine latteuksineen, mutta paljon lainatun ja arvostetun sanomalehden sisältöherkkyyteen soisi myös laaja-alaisemman katsannon.

Muutos lähtee sieltä, mistä on helpointa suorittaa luopumista - esimerkin jälkeen on oikeus pyytää muita mukaan; mm. kiinalaiset, intialaiset, venäläiset ja brasilialaiset. Suomalainen ja länsimaalainen markkinamekanismi voi sujuvasti luopua keskimäärin 30%:sta kulutuksestaan - suunnaten myös merkittävää tietotaidollista panostaan säästöihin, hyötysuhteisiin ja ennenkaikkea kykyyn nähdä kasvuaan enemmän henkisinä ominaisuuksina.

Luontoystävällisempää kulutuskäyttäytymisen Onnellista Uutta Vuotta 200X!

1]
GAIA ........... http://www.melnworld.com/suomeksi/uskonnot.php3?id=1
GAIA ........... http://www.wam.fi/gaia/ojaniemen_vihkiaispuhe.htm
GAIA ........... http://www.skepsis.fi/ihmeellinen/gaia.html


Ilkka Luoma

KESKUSTELU ------- TIEDE

Kuva:
DSC_5790.JPG. 24. syyskuuta 2006. Copyright by Ilkka Luoma 2006. Kuvaa saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä.

Kuvateksti:
Alkuperäiskansoja todennäköisesti edustavat kauppakeskussoittajat Etelä-Amerikasta keräävät melankolisella musiikillaan almuja elantoonsa suomalaisilta kuluttajilta. Espanjalaiset valloittajat - konkistadorit (conquistadors), ryöstivät, murhasivat ja sairastuttivat atsteekit, mayat, tolteekit ja inkat omassa kullan himossaan. Atsteekkien yksinvaltias Montezuma II päätteli valkoisen rodun olevan jumaliensa lähettämiä ja näin ollen ei ryhtynyt koko maanosansa tappioksi puolustamaan päättäväisesti omaa sivilisaatiotaan valkoista ristin ja miekan valloittajaa vastaan.

Kuvalinkki ............. http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/339438743/

 

Sent:

Cc: Eero Paloheimo ; miimu.airaksinen@vtt.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; heidi.hautala@europarl.europa.eu ; presidentti@tpk.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; mauri.pekkarinen@tem.fi ; anni.sinnemaki@tem.fi

Sent: Monday, Jan  04, 2008 10:42 PM

Subject: KANSALAISEN VIHREÄ KIRJOITUS - Vastuuvihreä rakentaminen luo uusia ituja tasapainokasvulle – maksa siitä mitä kulutat (ominaispäästöhallinta)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Ilkka Luoma

*]
maanantai, heinäkuu 17, 2006
Ilmasto muuttuu aina ihmisen kanssa ja ilman ihmistä

On havaittavissa innokkaita ihmistä puolustavia ahaa-ilmiöitä, ettei pienen ihmisen vaikute muutakkaan ilmastoa. Kädenvääntöä harjoittavat tutkijat, elinkeinoelämä ja kuluttajat. Ihminen on mestari antamaan itselleen positiivisia ja vapauttavia synninpäästöjä.

Auringonottajat ovat tohkeissaan, kun paistaa niin kuumasti, että suojakertoimia pitää lisätä kesästä toiseen. Punaniskoja ja paahtuneita "kahvinpapuja" seilaa kaupunkien ja maaseutujen rannoille. Samaan aikaan eläin- ja kasvitieteilijät pongaavat uusia lajeja kotoperäisten joukosta. Säätieteilijä selostaa, että on niitä kuumempiakin kesiä ollut, ainakin viimeisen sadan vuoden aikana. Grönlannin jäätikötkin tuntuvat sulavan nopeammin.

Ihminen on lyhytnäköinen, jos hän todistelee itselleen kulutuksen mandraa ja sen vaikutetta kansantalouteen ja jatkuvaan kasvavan hyvinvoinnin autuaallisuuteen. Tosiasiassa merkittävin seikka on se, että ihminen käyttää apuvälineitä, jotka ovat tehdyt materiamuutoksilla käyttämällä ulkoista ihmisestä riippumatonta energiaa. Ihmisen hyvinvoinnintavoittelu ja kasvuhegemonia perustuvat juuri nimenomaan tähän kiihtyviin materiamuutoksiin ja ulkoisen, kierrossa olevan lainaenergian käyttöön.

Juuri nyt poltamme autojemme moottoreissa sitä kasvuenergiaa kierrosta, joka syntyi miljoonia vuosia sitten. Me porasimme sen esiin ja syydämme jätökset muusta eläinkunnasta riippumatta ilmakehään. Ihminen on mestari siirtelemään itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, itseasiassa koko elämämme toinen kliimaksi on siinä. Ensimmäisen me tiedämmekin.

Eläinkunta ei käytä harmoniassaan apuvälineitä, ne saalistavat suoraan ja eliminoivat heikot ja huonokuntoiset pitäen populat elinvoimaisina ja lisääntymiskykyisinä kokonaistasapainon järkkymättä, tiedostamattaan. Ihminen haalii toimeentuloansa eliönaapurilta; muulta kokonaiskasvustolta siihen tahtiin, että riittävyyden rajat häämöttävät. Ihminen on onnistunut tuhoamaan jo menneisyydessä omia erillispopulaatioitaan mm. ryöstäviljelemällä tai omalla nahistelulla omistamisesta ja vallanhalusta. Ihmiselle ei riitä luontainen sille kuuluva reviiriys.

Ilmasto muuttuu oli ihmistä tai ei. Ihminen ei tiedä kaikkia muutosprosesseja eikä tapahtumajatkumoita, joita on nopeita ja äärimmäisen hitaita. Tiede selostaa aina enemmistöperiaatetta ja tiedeyhteisön hyväksyntää. Me vain unohdamme sen, että osuutemme ja tietomme syyn ja seurauksen laeista ovat tuntemukseltaan häviävän pieniä. Emme pelasta itseämme selittelemällä osallistumattomuuttamme ilmastomuutoksiin. Pitkässä skaalassa emme pelasta itseämme millään tutkimustuloksella tai uskomuksella.

On vastuuntunnotonta polemisoida vaikutetekijöitä ilmaston muutoksien osalta auringolle, taustasäteilylle, avaruuden hiukkasmyrskyille tai muille vetovoimaisille aiheuttajille niin ajatuksina kuin tieteellisenä "totuutena". Olisi mielekästä myös tutkia osuuttamme omiin ongelmiin, koska ne vaikuttavat säteilevästi myös muihin eliöryhmiin ja elämän edellytyksiin.

Ylihuomenna voimme varautua mm. yksityisautoilun loppumiseen, rusketus- ja uteliaisuusmatkailun päättymiseen, lisääntyvien apuvälineiden kehittelyn ja kasvattamisen vähenemiseen.

Ihminen voisi etsiä omaa luonnonrauhaansa sisältänsä hyväksyen tasapainon, joka menetettiin, kun huomattiin käden jatkeeksi nuija, kuokka ja itse-ehtoisesti tehty tuli. Elinpiiri- ja mukavuudenhaluevoluutio hoiti hommat tähän päivään, jossa 100 vuodessa poltimme taivaan tuuliin ilmastomuutoksien siemeniksi energiamäärän, jonka valmistamiseen muulta luonnolta meni esimerkiksi 30 miljoonaa vuotta.

Ihmiselossakin toisen ihmisen syyllisyys on todennäköisempi kuin oma, ...ainakin niin me itsellemme usein perustelemme. Ehkä me olemme antaneet sen pienen kiihdykkeen, joka nopeuttaa prosesseja havaitsemallamme tavalla.

Ilkka Luoma

EsaV (nimimerkki)

Olitko lähettänyt tämän ilmastokirjoituksen Timo Soinille 4. tammikuuta 2008?

Ilkka Luoma

Kyllä, kuten moni moni muukin artikkeli.

Dari-anne Suomalainen

" Olla maksamassa kulutusjälkensä mukainen vero "

Jos on paljon rahaa, saa saatuttaa, kunhan maksaa veron ?
Vero palautuu tukiaisina takaisin.

Yhtä idioottimaista kuin kaupankäynti päästöistä.

Ilkka Luoma

Ei. Mitä enemän kulutat, sitä enemmän maksat, aina niin paljon että jäljet korjataan. Hillitsee kulutusta, ja se on tärekin tekijä - kasvuntalous on eilistä aikaa. Nyt vähennetään. Jos jokainen kiinalainen kuluttaisi per capita kuten me suomalaiset - ei kiinalaisten jälkeen maapallosta muille mitään riittäisikään!

spärrä (nimimerkki)

>>Ihminen huomasi helpon ja halvan kulutusjuhlinnan alkavaksi maaemon hiilivetyvarastoista, joiden syntymiseen luontoemo käytti 5-50 miljoonaa vuotta, mutta ihmisen polttaessa ne taivaan tuuliin 150 vuodessa.<<

...jos otamme tarkasteluväliksi kymmenet miljoonat vuodet,huomaamme että nykyinen CO2 taso on äärettömän alhainen verrattuna aikaan miljoonia vuosia sitten...

...toiseksi, luonnolle on täysin sama minkä tasoista elämää täällä maapallolla on, luonnolle riittää ihan hyvin mikrobitason elämäkin ilman ihmistä...

Ilkka Luoma

On sanottu, että ihmiskunta on hyvä ja erinomainen koekasvualusta viruksille ja bakteereille, joita on joka paikassa.

Ilkka Luoma

Osoittaa keskustelun tasoa ja tapahtumien ymmärtämättömyyttä riidellä siitä kuka keksi mitäkin - parempi olisi tarttua itse toimenpiteisiin jälkien korjaamiseksi, eikä pohtia kuka ja mitä. Ympäristö muuttuu ja olemme siihen kolektiivisesti syyllisiä.

Ilkka Luoma

HS: Tuore tutkimus: Ilmastomallit korostavat liikaa pilvien viilentävää vaikutusta

~ http://www.hs.fi/tiede/a1460089435920 -

…. ... Tunnetusti maaperään oli varastoitut miljoonien vuosien hiilidioksidikertymät kivihiilenä, öljynä ja maakaasuna. Nyt reilu 100 vuodessa on pusketettu nuo satojen tuhansien vuosien kertymät muun muassa liikenne- ja lämmitysenergiana!

.

Ilkka Luoma

Gaia kuumenee - jäähdyttelemmekö kulutustamme? Lisää hiilidioksidia, metsät suuremmiksi ja puita paljon enemmän. On aika opiskella mitä biomassasuhteet merkitsevät!

~ http://www.hs.fi/tiede/art-2000005027968.html -

.

Ilkka Luoma
Ilkka Luoma

"Satelliittikuvat paljastivat: Merenpinnan nousu kiihtyy - ”Vahvistaa sen mitä olemme pelänneet”

Tiistai 13.2.2018 klo 01.07
Merenpinnan uskotaan nousevan yli puoli metriä vuosisadan loppuun mennessä. ... "

~ www.iltalehti.fi/ulkomaat/201802132200739931_ul.shtml -

...
Gaia eli maapallo kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme? Millainen on minkäkin valtion asukasta kohden ympäristöjälki eli kulutuksemme ja sen aiheuttama muutos meitä elättävään biosfääriin, jossa vesi on tärkein elementti. Missä onkaan rantaviiva vuonna 2100? Mitä tekisimme nyt?

.

Ilkka Luoma

Gaia kuumenee, jäähdyttelemmekö kulutustamme? Vapaaehtoisesti se ei enää tehoa ja "pelasta", millaista pakkoa se edellyttäisi?

Tavara- ja palvelukohtainen kulutusvero, joka pohjautuu kunkin tuotteen ja palvelun ympäristö- eli haittajälkeen. Vero olisi lisäksi progressiivinen ja kuluttajalleen huomisen "taskuteknologialla" reaaliaikainen!

...
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005743668.html -

Viime viikolla rikottiin lämpöennätyksiä ympäri maailmaa – Omanissa mitattiin yli 42 asteen yölämpötila -HS otsikko

.

Toimituksen poiminnat