Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Tuulen vire yltyi myrskyksi?

Sosiaalinen media jyrää ja avartaa tunnustamaan, ainakin näennäisesti. Tänä vuonna tuli täyteen 42 vuotta, kun kansa sai tarpeekseen ympäri Eurooppaa - vähintäänkin nuorison keskuudessa. Tsekkoslovakia valloitettiin, ylioppilaat sytyttivät aatteillaan Pariisin - Helsingissä Vanha valloitettiin. Oli uusien aatteiden tie - kansalaiset aktivoituivat, oli syntynyt henki ja muutostarve. Nyt jokin on niksahtanut  tietyissä arabimaissa – missä mennään muuttuva maailma?

 

( ... omena kypsyy alkusyksystä. Marjat ovat poimittavissa myös loppukesästä lähtien. Elämän sykli säätelee meitä - olemme aktiivisia kypsyessämme henkiseen taantumaan, pelkona ettemme enää nouse vallitsevasta urautumasta. Kuluttamisen väsymys hiipii, ja tilalle siirtyy tarve pohtia, mitä huomenna tapahtuu. Kansalaisviisari kiertyy vääjäämättömästi - loputonta kulutuksen kasvua ei ole olemassa... ]

 

11012009 - Kansa pelkää muutoksia, joita ei osata ennakoida. Nyt suurin uhka on oman toimintamme tuloksena syntynyt huoli ympäristömme ja kulutusintomme romahtamisesta. Kulutus ja ympäristö lyövät kättä ja muutos tapahtuu. Kansakunta väsyy vertailutalouden konsensukseen - emme jaksa enää kuluttaa yli sen huolen, joka syntyi silmien avautuessa hallitsemattomasta muutoksesta ympäriltämme.

 

Historiallisesti tänään on kulunut pitkä aika viimeisestä kovasta kädenväännöstä, jossa puhallettiin kaikki patoutuneet paine-energiat loppulauseeseen - "ei enää koskaan". Kuten vanha sanontakin kertoo: "älä sano koskaan - ei koskaan" - toimii nytkin. Levoton mieli kisaillessaan näytöstä ostovoiman tavoittelussa herätti oikeasti uhan omasta itsestämme ja suhteesta niihin resursseihin, mistä tämä elinvoimamme lähtee.

 

Puolueet ovat samasta juuresta lähtöisin, niitä vaivaa sanattomasti ja ymmärtämättömästi sovittu puolueiden konsensus. Edustajat ovat niin rakastuneita turvallisista kausipaikoistaan, että olisi oltava "uhka vaihdosta" jopa kesken kaudenkin. Nyt ei kovin suurta johtopäätöserehdystä sallita, puhumattakaan vauhtisokeudesta, joka ei huomannut ympäristön menneen edelle kansan arvoasteikossa.

 

Maallisen tavoittelu keskipisteenä oli eräs aikakausi, joka hokemana jatkuvasta kasvusta on nyt tiensä päässä. Poliitikko, joka ei hoksaa lopettaa rykimää kasvusta jatkuvasta, herää aamunkoitteessa tieltä, jolla vaeltaa moni etsien huomisen päämäärää ja joukkuetta, joka sinne johtaisi. Emme enää tavoittele suurempaa, kauniimpaa, nopeampaa, helpompaa ja näyttävämpää. Maallinen adjektiivi vaihtuu arvoksi nähdä elintila väkevänä, josta perheen, suvun ja yhteisöllisyyden tunne ja yhteenkuuluvuus heräävät henkiin tarpeellisuuden tunteen kasvuna.

 

42 vuotta sitten opiskelijat nousivat barrikadeille. Joukkovoima asemoitui tahdoksi, siksi suuren voiman he mobilisoivat vapaaehtoisesti ja tunnehakuisesti. Aktiivisuutta ajoi kyllääntyminen sellaiseen, josta aika oli ajanut ohi - oli kasvanut tarve tunnistaa uusi uljas ihminen. Nahanluonti tapahtui nopeasti, kuten tapahtuu nytkin .... on ainekset pysäyttää kehitys, jossa mahdottomuuden tunniste ja kyllääntyminen paistavat jo uutta havainnoivaan katseeseen.

 

Sukupolvet vaihtuvat. Suuntaukset kohtaantuvat mallinnuksissa, joissa katsotaan oppia ja mallia vuosimiljoonaisesta ympäristöstä - päämääriä ei enää ohjata taloushakuisesti, vaan ympäristölähtöisesti. Taseet muuttavat muotoaan, nyt tutkitaan aikaansaannoksien taseita ja henkilökohtaisia tilejä kulutuksesta ja jäljestä, jotka täytyy korjata. On remonttimiesten ja -naisten aika. 

 

Yhteiskunnallinen putkiremontti tehdään 40 vuoden välein. Tukkeutuneet mutkat ja jumittuneet venttiilit vaihdetaan ja virtaamiin saadaan suljetut kierrot, joista näyttötalouden roiskeet eivät värjää taivaanrantaa eikä vesien ulapoita. Valmistaudumme tekemään enemmän työtä ja pitämään vähemmän vapaa-aikaa, joka loi useille meille tekemisen puutteen. Tunnetusti työtä tekevä kansa on onnellisempi. 

 

Tämän päivän elämänyhtälössä on liian monta tuntematonta muuttujaa. Tuntematon muuttuja on ihmisen peloista suurin. Pelko torjutaan oppimalla sen aiheuttaja. Aiheuttajan havainnointi on siirtymässä tavallisen kansan näköpiiriin. Muutos voidaan aloittaa vaihtamalla kunnallisvaaleissa koko valtuusto. Uudet ehdokkaat ovat ainakin yhtä hyviä kuin vanhatkin. Muutos saadaan vaihtamalla kokkia, eikä vain soppakauhaa. Kansa on soppa ja sillä on ollut liikaa kokkeja.

 

Luottamus nykykaltaiseen puoluepolitiikkaan on murentunut, se todistuu valintojen muuttumattomuuksina - ei ole tähän elämänaikaan kuuluvia vaihtoehtoja. Liian monta tuntematonta muuttujaa herkistää kriisin. Kriisi ohjaa yhteenkuuluvuuteen ja yhteenkuuluvuus luo uuden liikkeen, josta alkaa huomisen uusi aamu. Kansa on aina löytänyt väkevyytensä omista syvistä riveistään - nyt äänestetään ihmistä, ei puoluetta. Kulutuksen kasvattamisesta loputtomaan henkisyyden kasvuun.

 

Ilkka Luoma

 

Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakansio -

kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - [copyright by Ilkka Luoma 2005-2008]

 

Kansio

(Kuvia ympäristöstä, säistä... - ja muutoksista. Ympäristö peilaa ihmisen itsensä hyvänolontuntua ilman loputonta kulutuksen kasvua - henkisyyden mitta ammennetaan luonnosta, sen arvoista ja kyvystä nähdä elämää omankin reviirin ympäriltä. Koskemattomuus, osallistuvuus ja joukossa oleminen lisääntyy - tahdon asiana on tarpeelliseksi tuntemisen taso, jossa ajatuksille löytyy ystävä ja uuden lähde kuin hyväksyntä ryhmää ~ niin haluttaessa...)

 

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-maisemat-ja-saat-vaihtelevat-.html   ---

...

Kategoriat:

 

YHTEISKUNTA , POLITIIKKA , YHTEISÖLLISYYS , DEMOKRATIA , IDEOLOGIA , FILOSOFIA , NATIONALISMI , KANSALAISVAIKUTE 0 kommenttia Kommentoi

 

Sent:

Aika-ajoin kansa ottaa irtioton vallitsevasta puolue-elitismin vähemmistökonsensuksesta

 

11.01.2009 - 21:02

 

Cc: paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; jaakko.laakso@eduskunta.fi ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; sanna.perkio@eduskunta.fi ; Paasio Heli ; timo.soini@eduskunta.fi

 

Sent: Sunday, October 05, 2008 9:33 AM

 

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - 40 vuoden sykli ~ aika nousta vaatimaan rohkeutta päätöksiin

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

vieras (nimimerkki)

Laittaa miettimään kuinka likelle Ilkka Luoman "ennuste" tulee osumaan. Sinänsä kirjoitus ei ole ennusteeksi tarkoitettu (?), vaan tehty jutuksi (arvelen), jossa kansakunnat irtautuvat kulutusjuhlinnasta, kun kaikille ei yksinkertaisesti riitä sitä, mikä ostovoimaisimmille on arkipäivää. Onko nousu barrikadeille alkamassa?

Ilkka Luoma

Näyttäisi olevan. Laittakaapa merkille eräs oleellinen asia - eurooppalaiset ja amerikkalaiset ovat innokkaasti mukana antamassa ohjeita ja heristämässä sormeaan tukemilleen Mubarakin miehille, mutta mitä tekee Kiina, ei niin mitään - ei siis puutu suvereenin valtion sisäisiin asioihin, vaikka Kiinalla on jättiläismäiset liiketoimintajärjestelyt meneillään Egyptissä!

Ilkka Luoma

Ei ollut tarkoitus ennusteeksi, vaan kävi niin, että päivityksellä kirjoitus kansakunntien kyllästymisestä kulutusähkyyn saattaa kokea loppunsa - nythän arabit ovat liikkeellä muun asian tiimoilta, mutta jotain yhdistävää tässä on, enemmän kuin aluksi huomaakaan!

ESA VAA (nimimerkki)

Suurin osa liikkeellä olevista ovat pelkkiä huligaaneja.

Ilkka Luoma

Kaaoksen epäselvyydestä hyötyvät ensin varkaat.

ESA VAA (nimimerkki)

Todellakin, tilaisuus tekee varkaan ja ryöstelijän!

Ilkka Luoma

Se on alussa näin, mutta kannatuksen lisääntyessä uskaltavat myös "asiaihmiset" astua barrikaadeille, ja muutosprosessi käynnistyy. Onko se lakiin perustuva ja laillinen sen hetkiseen säädäntöön nähden, jääkin se sitten kunkin oikeuslaitoksen ratkaistavaksi!

ESA VAA (nimimerkki)

Meneillään oleva Egyptin "vallankumous" rikkoo voimassa olevia lakeja.

Ofelia (nimimerkki)

Keskustltiin viikonvaihteessa juuri tuosta vanhanvaltaajasukupolvesta ja sen ajan opiskelija-aktiiveista. Jostakin syystä näillä ihmisillä on ote yhteiskunnallisiin asioihin säilynyt läpi vuosien. Näkemykset ovat ovat kypsyneet kokemuksen myötä ja mm. Tuomiojan kirjallinen tuotanto on mittava näyttö.

Me emme olleet opiskeluaikana yhtä aktiivisia, mutta kantaa otettiin kyllä. Nykyopiskelijoilla sen sijaan ei näytä olevan kovinkaan paljon "kumoushaluja".

Paras kaveri totesi, että "sammutettuja lapsia". Joku totesi, että hyvinvointi ja mielihyväyhteiskunta on tuottanut meille nuoria, joita voidaan tulevaisuudessa ohjailla ilman pelkoa kapinasta. Miten lie?

Ilkka Luoma

Erinomainen ilmaus, "sammutetut lapset" ovat kyllästetyt materiaalisella yltäkylläisyydellä, ja vanhempien osallistumattomuudella älylliseen debattiin, johon monesti nuoretkin lapset haastavat tietämättään vanhempiaan!

ESA VAA (nimimerkki)

Materiaalinen hyvinvointi tylsistyttää!

Pegu (nimimerkki)

Ilu, Suomessa on tuoreimman sveitsiläistutkimuksen mukaan maailman toimivin demokratia. Yhdessä Belgian ja Tanskan kanssa. Zurichin yliopiston tekemän barometrin mukaan seuraaville sijoille tulivat muut pohjoismaat, sekä Kanada, Hollanti, Luxemburg ja Yhdysvallat.

Sveitsin sijoitus oli tutkijoidenkin mukaan "valitettavasti keskikastia".

Suora kansanäänestys ei ainakaan Sveitsiläisten oman tutkimuksen mukaan tue demokratiaa. Päinvastoin.

http://www.nccr-democracy.uzh.ch/news_events/news/...

Ilkka Luoma

Eräs huolestuttava merkki toimimattomuudesta on nukkuvien puolue, jatkuvasti nouseva "kannatus" jo reippaasti yli 30 prosenttia - Suomen suurin "puolue" - ehkä tämän kertaisten vaalien värikkyys nostaa uusia äänestäjiä uurnille + piakkoin julkisesti esitettävä radikaali ehdotus äänestysaktiivisuuden lisäämiseksi.

ESA VAA (nimimerkki)

Demokratia ei yksinkertaisesti toimi noin suurella nukkuvien osastolla. Kun äänioikeutettuja on esim. 4 miljoonaa ja 1,2 miljoonaa jättää äänestämättä, niin jossain mättää.

Esim. Kokoomus saa vaikkapa 20 prosenttia äänistä, 560.000 ääntä, niin se ei ole kuin vajaat 15 prosenttia äänioikeutetuista! Ja tälä tuloksella settaa pääministerin, ei ole asiat kunnossa!

Pegu (nimimerkki)

Suomessa on maailman toimivin demokratia. Ja demokratia ei ole kriisissä. Suora demokratia ei lisää demokratian toimivuutta, vaan haittaa sitä.

Tuossa kiteytetysti Zurichin yliopiston tutkimuksen tulokset.

Ilkka Luoma

Onkohan läntisen markkinatalouden nykymallinen demokratia se viimeinen malli - tuskinpa?

Ilkka Luoma

Jospa el-Baradein mukana muslimiveljeskunta nousee valtaan? Kuinka käy amerikkalaisille aseille, joita on tuotettu runsain mitoin Egyptiin. Kiina ei ole toimittanut Egyptiin aseita, ainoastaan siviililiiketoimintaa.

ESA VAA (nimimerkki)

Muistamme amerikkalaisten hyvät suhteet Saddam Husseiniin, kun tämän piti käydä sotaa Irania vastaan.

Ilkka Luoma

Muistamme myös jenkkien sydämelliset välit Reza Pahlaviin, ennen kuin Khomeini nappasi vallan Iranissa, pitikin kääntyä sitten Saddamin puoleen!

Ilkka Luoma

Puolustusministeri George W.:n hallituksessa (Donald Rumsfield) halaili aikoinaan Saddamia ja sitten Saddam hirtettiin, että näin ...

Toimituksen poiminnat