Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Vero, veli otettaessa ja velipuoli maksettaessa

Verokeskustelu rönsyää tasamallista hyvin tienaavia kurittavaan progressioon. Tasamalli tasa-arvoistaa kaikki ihmiset ja luontaisesti aktivoi ja kannustaa ihmisiä ansaitsemaan korkeampaa palkkaan kulutusvoiman tällöin lisääntyessä. Amerikkalaiset, vähintäänkin hyvin ansaitsevat, suosivat verohelpotuksia tuovia vapaaehtoisia lahjoituksia, ikäänkuin aneina tai laupeudun osoituksina humaanista ajattelusta.

...

13102005 - Verotuksen perusasia Suomessa on uudelleen arvointi mitä verotetaan; lisätäänkö porrasteisiin arvonlisäveroihin kulutusveroa kustantamaan ostovoiman käytön aikaansaamia yhteiskuntahaittoja esimerkiksi kohdistamalla jokaiseen kulutus- tai ostotapahtumaan yksilöllinen kulutusvero riippuen ympäristölleen aikaansaamasta "saastejäljestä".

 

 

Plussia ja miinuksia kulutuksen mukaan, unohtamatta työllistävyyttä

 

Kulutusverollisessa tuotteessa tai palvelussa voisi olla alentavana elementtinä sen työllistämisvaikutus, kuitenkin siten, että "aikaansaatu ympäristöjälki" olisi painotuksessa ylimpänä. Tuloveron pienentäminen taas kannustaisi palkkatyöläisiä ahkerampaan ponnistukseen käteen jäävän osuuden kasvaessa. Omaisuuden verotushan on poistumassa, mutta kohtuuttomien optio- yms. tulojen verotus voidaan säätää 80 prosenttiin.

 

 

Amerikkalainen tulontasauselementti – verohelpotetut lahjoitukset

USA:ssa on veroetuuksiensa myötä suosittuja tulontasauselementtejä lahjoitukset niin yksityishenkilöiltä kuin säätiöiltä ja yhtiöiltä. Viimeisin hyväntekeväisyys tai yhteiskuntakelpoisuuden ja vastuuntunnon ilmaisu syntyi Google-hakumoottoriyhtiöltä, joka ilmoitti lahjoittavansa yhden (1) prosentin omaisuudesta ja vuosituloksesta.

 

 

Bill Gates – uuden ajan Robin Hood 1]

 

Yhdysvalloissa myös Microsoftin perustaja Bill Gates on ilmoittanut lahjoittavansa omaisuudestaan yli puolet, siis hänelle, vaimollensa ja lapsille on riittämässä henkilökohtaisiin menoihin noin 30 miljardin dollarin käyttövara ja ostovoima, edellyttäen että kurssitaso Microsoft osakkeilla säilyy [2005]; tämä on eräs amerikkalainen näkemys tulontasauksesta.

 

 

Optiot kannusteena – ristiriidan aloitti kuuluisa Fortum-Lilius! 2]

Suomessa kannusteellisuutta jaetaan mm. optioina joka ansaittuna on erinomainen tapa motivoida ja nostaa yhtiötä menestykseen. Viime aikaisissa keskuteluissa lähes täysin kohtuuttomat ja ansaitsemattomat optiot rapauttavat yleistä kansalaisluottamusta ja nostavat vastarintaa kuluttajien taholta, sillä viime kädessä kaikki rikkaus on lähtöisin peruskuluttajan ostopäätöksistä.Vero on ihmiselämän keksintö turvaamaan yhteiskunnan perusarvoja ...

 

... sekä mahdollistamaan kansalaisilleen paremmat opiskelun, yrittämisen, työnteon ja kilpailukyvyn edellytykset. Tulontasaus turvaa myös hädänhetkellä, johon aika-ajoin lähes jokainen kansalainen joutuu. Kansakunnan uskottavuus lepää kyvyssä olla kilpailukykyinen, osaava, innovatiivinen, työteliäs ja systemaattinen; kaikki tämä vaatii yhteiskuntapanosta pärjätäksemme maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaossa.

 

 

Ihminen tarvitsee yhteistoimintaa – verotus tulontasauksena on sitä

Niin kauan kuin ihminen on enemmän kuin yksin; hän tarvitsee yhteistoimintaa ja yksi yhteenkuuluvuuden elementti on oikeudenmukainen tulontasaus. Oikeudenmukaisuutta eivät ole järjestelyt, joissa liian harvat saavat ansaitsemattomasti liian suuren osuuden palkkioista, joiden olisi pitänyt jakaantua laajemmalle. Vastikkeeton ostovoiman saanti mm. kohtuuttomina optioina hiertää luottamusyhteiskunnan perusarvoja ja vaikeuttaa yhteisten ponnistelujen päämääriä saavuttaaksemme kokonaiskilpailukykyä koko yhteiskunnallemme.

 

 

Ilkka Luoma

http://edustajaehdokas.blogspot.com

http://www.facebook.com/first.ilkka

 

 

 

1] ---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/06/tmn-pivn-robin-hood-jakaa-itseltn.html   ---

2] ---   http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/10/etla-evan-sixten-korkman-totesi.html   ---

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Voisi arvata, että oikeisto- ja kapitalistipiirit suosisivat tulontasauksena lahjoituksia, joissa on antajalleen verovähennysoikeus. Tällöin yhteiskunnan yksilö ottaa yhteiskuntaroolin tulontasaajana!

Ilkka Luoma

Kumpi on oikeudenmukaisempaa mielivaltaa:

1
Valittujen edustajien kautta tapahtuva tulontasaus kerätyistä veroista?

2
Yksityisten ihmisten vapaaehtoisiin lahjoituksiin perustuva tulontasaus?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tuo kysymys on hyvin filosofinen ja vaatisi aivan oman syväliisen pohdintansa, sillä se on suoraan kansanvaltaa ja toisaalta meidän nykyistä välillistä vallankäyttöä. Erinomainen kysymys. Kallistun edustajiin, toistaiseksi. Ehkä kokeiluprojekti, kuten pohditaankin.

Ilkka Luoma

Asiassa on myös inhimillinen näkökulma, etkö usko yksilön inhimillisyyteen - ovathan edustajapäättäjätkin yksilöitä, tosin lainsäädännöllä saadaan yleissitovuus ja sanktiointi, lahjoituksilla ei. Harrastaako muu eläinkunta inhimillistä lahjoittelua?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Eläinkunta ei lahjoittele. Eläinkunta raivaa kelpo elämälle tilaa, tylyä, mutta tarkoituksenmukaista.

Ilkka Luoma

Niin, evoluutio on sopeuman kautta jatkuvaa kamppailua elämästä ja kuolemasta, vain kyvykkäimmät (onnekkaimmat, mikä on muuten sattuman osuus?) selviytyvät. Miten ihmiskunta voisi tästä hakea mallia? Vai voiko lainkaan?

Toimituksen poiminnat