Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kirppari on trendipaikka luontoystävälle

Markkinataloudessa ihminen ostaa tarpeeseen ja näyttämiseen. Tuotantokoneisto toivoo saavansa mahdollisimman paljon uusien tuotteiden tilauksia, siis kuluttajn ostotapahtumia. Säästääkseen rahojaan ja ehkä luonnonvaroja – ostamme lisääntyvästi kierrätystavaroita kirpputoreilta. Minkä merkki tämä on ajassa? Miten Sinä toimit – käytkö kirppareilla ja ostatko sieltä?

...

 

Uutisointi kertoo, että kirppari on nyt muotimesta ja löytöjen aarreaitta. Sen suosion kasvu kertoo myös muustakin; ihmiset ovat ylittäneet pelkokertoimen pukea ylleen toisen ihmisen käyttämiä vaatteita ja lisäksi esim. ruokapöytään voidaan kattaa historiaa toisen pöydästä vuosikymmenien takaa.Taloudellinen ja ekologinen kestävyys suosii kierrätystä

 

Kirpputoritoiminta on energiaa säästävä ja ihmisenergiaa kuluttava kävelykierrosoperaatio eri kirppari-paikoista toiseen toivossa löytää jotain erilaista ja poikkeavaa. Kirpparitoiminta on sosiaalinen tapahtuma. Ventovieraat ihmiset keskustelevat luontevasti toisilleen ja löytävät yhteisiä puheenaiheita.

 

 

Markkinataloudessa taas pitäisi ylläpitää tuotantokoneistoa maksimaalisesti!

Rahaliukas markkinatalous ei taas suosi kierrätystoimintaa, koska se vähentää tuotantoa ja sitä myöten työllisyyttä, ellei lukuun sitten oteta työnhauskuutta ollessamme myymässä ylijäämäkamaamme tiskin toisella puolen. Kirppis on veroton projekti, jossa tarpeeton muuttuu ostovoimaksi käytettäväksi muualla rikastuttamaan markkinatalouden loputonta Molokin kitaa.

 

 

Kierrätys vähentää energiankulutusta ja raaka-aineiden käyttöä

Energiataloudellisesti vanhan löytyminen uudelle omistajalle on luonnonvaroja säästävää. Uuden luonti vaatii aina raaka-aine- ja materiaalimuutoksia ja energiaa logistiikan järjestelyihin sekä muodonmuutoksien operointiin.

 

Uuden valmistaminen vaatii myös runsaasti yhä vähemmäksi käyvää puhdasta vettä, joka olisi suunnattava kasvuston, eläinten ja ihmisten käyttöön.

 

 

Kirppari on muodikas trendipaikka

Kirppari on trendikäs erilaistaja korostaen yksilönsä individuaalia asennetta ja markkinatalousmuodin seuraamisen tarpeettomuutta. Ihmisen korostaessa kuitenkin itseään ja erilaisuuttaan, on ympäristöllisesti hyödyllistä jatkaa jo valmistetun tavaran kiertoa.

 

Hyödyntämällä jo aiemmin käytettyä muutosenergiaa ja raaka-ainetta, käytettävyysajan pitkittyminen pienentää ekologista jalanjälkeämme. Kaikki siis tekemään yksilöllisiä löytöjä ja inhimillistämään vuoro-puhelua historiastamme.

 

 

Ilkka Luoma

http://edustajaehdokas.blogspot.com

http://www.facebook.com/first.ilkka

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Käyn kirppareilla aika paljon. Jonkilaista keräilyä "sairastavana" kirppikset ovat usein mahtavia paikkoja. Nyttemmin homma on mennyt vähän pieleen. Suurin osa kirppiksistä on nykään näitä, joissa tavaran myyjä ei ole paikalla vaan hän on vain vuokrannut pöydän ja rahastuksen hoitaa paikanomistaja. Tämä lienee osaltaan johtanut siihen, että kirppiksillä myydään enenevässä uutta tavaraa - lähinnä rihkamaromua sekä leluja aasiasta.

Näyttääkin siltä, että kirppikset alkavat pian muistuttamaan enemmän halpahalleja kuin käytetyn tavaran myyntipaikkoja.

Ilkka Luoma

Olet oikeassa, kirppareille työntyy yhä enemmän uutta lähinnä kiinalaista hömppätavaraa, varmaankin suurista mahantuloeristä, joiden maahantuoja on kaatunut konkurssiin. Harmi, alkuperäisen kirpparin liikeidea pitäisi säilyttää - ehkä syntyy erikoisesti juuri originelleja kirppiksiä ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Aivan, kirppari on myös luonteva kohtaamispaikka, inhimillisesti ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kirppari on kohtauspaikka, jota ympäristö kiittää. Samalla lompakkomme hymyilee ja on ilo saada aitoa vanhaa, rikastuttamaa yksilöllista kotiamme.

Ilkka Luoma

Kirpparitoiminnalla yleistyessään on dramaattinen merkitys uustuotannolle, koska kierrätyksellä voimme miltei tietyt asiakokonaisuudet kulutuksellisesti (energia ja materiat) puolittaa!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

MUTTA ympäristö kiittää, joka kuitenkin meidät kaikki elättää!

Jukka-Pekka Vasara

Toisaalta jos ihmiset ostaisivat lähinnä sitä mitä tarvitsevat ja käyttäisivät nämä tuotteet ekologisesti loppuun kuten minä pyrin tekemään, jäisi kirppareille etupäässä lasten vaatteita ja tavaroita. Toki hyvähän niitäkin on kierrättää.

Tottapuhuen omien havaintojeni mukaan kirpparit ovat täynnä lähinnä vain kaatopaikalle kelpaavaa pas*aa.

Ilkka Luoma

Oikeilla luontoihmisen linjoilla ollaan. Ekologisen loppuunkäytön jälkeen pitäisi vielä ratkaista materiaalikierrätys takaisin luontoon tai uuden valmistukseen. "Sen minkä otat luonnosta, palautat sen alkuperäisenä takaisin" - pääsääntö nro 1.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Käytetyn materiaalin kierrätykseen liittyy MIPS -ajattelu sekä lajittelu, joka voi olla monille pelastus työn osalta!!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Täällä eräs on kertonut, että 1960-luvulla kiinalaiset olisivat tulleet toimeen amerikkalaisten "jätteillä" ;)

Ilkka Luoma

Noh, ... ei ollut kuitenkaan keksimääni, vaan muualta tieto oli kalastettu ;)

Jyrki Hiirikoski

Se on täysin totta, kirpputorin ainoa järkeen käypä ja alkuperäinen tarkoitus on käyttökelpoisen käytetyn tavaran kierrätys, eikä minkään uuden tavaran myynti. Myymättä jääneitä uusia tavaroita varten on olemassa sellaiset kun reaalisointiliikeet, joihin yrittäjät voivat panna myymättä jääneet uudet tavarat myyntiin, eikä kirpputoreille!

Ilkka Luoma

Juuri näin - pitäisiköhän verottajan jotenkin mm. ympäristösyistä tukea kirpparitoimintaa?!

Jyrki Hiirikoski

Kyllä pitäisi, koska se palvelee ihan hyvää tarkoitustaan tavaroiden kierrättämisenä, säästäen energiaa ja luonnonvaroja, pienentäen turhaa kulutusta!

Toimituksen poiminnat