Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Pörssikursseissa lymyää ahneuden konkurssi

Ylensyöminen on markkinatalousilmiö. Me söimme yli 1990-luvun lamassa, nyt on ylisyöty Kreikassa, Irlannissa ja Portugalissa – seuraavaksi ylensyönti paljastuu Espanjassa ja Italiassa. Suomessa meillä on tänään enemmän velkaa per asukas kuin koskaan aiemmin. Ympäristömmekin olemme sen vuosikasvultaan syöneet elokuun loppuun, koko vuoden osalta – joka vuosi – syys-joulukuu on velkaa. Velka on etukäteen syömistä, jolla kiihdytetään kasvua – joka ei ole ikuista.

 

[ ... lehti-ihmisiä on syyllistetty hauskasti sopuleiksi, seurailevat tosiaan. Pörssikursseja voidaan rinnastaa lihahyytelöön - kun neppaat sitä, alkaa hiljalleen koko pala tytisemään ja seurauksena on ketjureaktio, kunnes koko aladoopipala "hyllyy" ja tutisee ... ]

 

Maapallon maailmantehdas Kiina on imenyt investointeja kiihtyvästi yli 25 vuotta. Kiina on työllistänyt yli 250 miljoonaa maaseudun miestä ja naista, tehden osasta heistä keskiluokkaisia kaupunkeihin. Kiina on myös kasvattanut uuden superrikkaiden luokan, jotka tekevät businesta yhdellä maailman suurimmista sisämarkkinoista. Molemmista ryhmistä on kasvanut myös sijoittajia - mutta pörssipeli on heille kuitenkin vielä tuntemattomampaa kuin vedonlyönti- ja muut uhkapelit, joihin kiinalaiset ovat hullaantuneita. Pörssipeli on toisen tekemän työn ulosmittaamista.

 

Läntinen maailma koki muinoin USA:sta 1930-luvulla alkaneen pörssi- ja talouslaman, joka syöksi silloisen "vapaan maailman" jyrkänteelle vailla vertaa (tosin silloinen Kiina ei niistä värinöistä juuri hytkynyt - oli likimain suljettu systeemi). Suomi koki hyytelöteorian väristyksen - kuin perhosen siiven iskun aloittamana rajuilmana noin 1990 ja uudelleen pienoiskoossa 2000. Kaikissa kolmessa tapauksessa kyseessä oli liikkeelle lähtenyt sopuliefekti ilman tämän projisoitua ennustetta ja ennalta sijoitettua parametria pelkokertoimesta ( HS/2.s - Kolumni - Antti Blåfield/ 19.8).

 

 

Ihminen innostuu helpon kikkailurahan ilmaantuessa horisonttiin

Tällöin alkaa kiire: sijoita, osta, myy - lisää ja lisää, horisontti karkaa. On alkanut peli, on oikeastaan alkanut ahneuden uhkapeli. Valtamerellä olemme huomanneet, että horisonttia emme saavuta ikinä. Kosmologiassa tunnemme ilmiön nimeltä tapahtumahorisontti. Musta aukko on kaiken kaivo tapahtumahorisontissa; sinne imeytyy materia ja energia - sinne imeytyy myös toive loputtomasta voitosta ja kasvusta. 

 

 

Pörssimaailman tapahtumahorisontti on lama,

jolloin kaikki se tavoiteltava "uppoaa" tapahtumahorisontin taakse, ilman paluuta - olemme saaneet tällöin seuraksemme tappion, feedback ´in - takapotkun tytinästä, joka kohtasi mahdottomuutensa. Pelasimme pelin liian pitkälle, niukkuudesta ei riitä kaikille ja kaikki eivät voi olla rikkaita tai tulla rikkaiksi.

 

Joku häviää aina, ja yleensä se on tavallinen kansa

Hamuaminen on kuin elämän peli, koetamme saada enemmän, helpommin ja mukavammin. Juuri nyt tämä hamuamisen peli koskee suurempaa määrää ihmisiä, markkinakuluttajia, kuin koskaan aiemmin. Olikin kaukonäköistä ottaa valtion budjettikäsittelyssä yksi kokonainen päivä yleisen taloustilanteen pohtimiseen!

 

 

Kiinassa länsimallinen pörssipeli on uutta miltei kaikille

Kiinalaiset ovat pelikansaa, ja ottavat sen tosissaan. On erittäin todennäköistä, että kokeileva ihminen "uppoaa" aladoopin eli tytinän pauloihin; kun rikkaus kasvaa, niin kaikki haluavat päästä siitä osalliseksi. Kiinassa tullee käymään samoin kuin meilläkin. Liika innostus tarttuu ja kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät mukaan. Summat kasvavat kasvamistaan.

 

 

Aina jostain ilmaantuu se yhtälön kummallinen parametri, joka pysäyttää systeemin

Pörssikurssit pysähtyvät nousustaan aina - loputonta kasvua ei ole olemassakaan. Lisämausteena tässä tämän päivän kasvupelissä on ympäri maailman ulottuva reaaliaikaisuus kuin myös globalisaatio, joka yhdistää pelon ja rahan kanavat. Pelko ja epävarmuus ovat tekijöitä, joita ei voi pukea yhtälöihin. Pelko on tarttuva tauti, jonka leviäminen on kaoottista ja myös eksponentiaalista.

 

 

Kiina on yksityisyritteliäästi kollektivistinen ja sukukeskeinen yhteiskunta

Se on täysin riippuvainen henkilöverkostoista, se turvaa perheeseen ja sukuun. Suojautuminen voi levitä uhan ilmaantuessa salamannopeasti. Mitä tekee kansalainen, joka ei ole ennen sijoittanut pörssiin ja kun huhu leviää huomisen laskevista hinnoista? Helppo arvata - se myy ja myy.

 

Seuraus onkin aladoopin tytinää - "kun sormeilet vasenta sivua, niin ei aikaakaan kun oikeakin sivu värisee". On alkamassa Kiinan ensimmäinen länsimaalainen pörssisyöksy ja sen laajenemiskaavat ovat meille ja heille tämän jälkeen suuria tuntemattomia yhtälön osia pelissä, jossa lonkerot ulottuvat koko maapallolle.

 

Ihmiselo on kaikkialla siniaaltoa, nousuineen ja laskuineen - on vain ajan kysymys, jolloin jossain "perhosen siiven iskun lailla" alkaa muutos (kaaosteoria). Yhtälö on meille arvoitus, koska pelissä on nyt meille muutoinkin suuri arvoitus nimeltä Kiina.

 

Ehkä "paha saa palkkansa" ja ahneus opetuksen unohtuakseen jälleen 10 vuodeksi, kunnes seuraava ravistus alkaa. Elämme ympyrässä, jonka tapahtumatoistot seuraavat toisiaan. Lopulta kuitenkin luonto hoitaa asian päiväjärjestykseen sijoittamalla sen lopullisen parametrin yhtälöön, jota elämänpeliksi kutsumme.

 

( .... onhan kovin helppoa aina todeta ja "ennustaa", että sateen jälkeen tulee pouta tai  Pääsiäisen jälkeen toukokuu, vai onko? --- Olemmahan eläneet yhden kuumimmista Pääsiäisistä ja heinäkuun helteet ovat vielä edessä!  ....)

 

Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkka.luoma.blogspot.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Käykö pörssipeli nyt kiivaimmillaan Nokian ympärillä?

Ilkka Luoma

Kiina pystyisi rahoittamaan jopa miltei yksin Espanjan ja Italian, mutta millä hinnalla?!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Miksi kukaan ei luetteloi esim. Portugalin 100 suurinta velkojaa, ja millaisilla osuuksilla kukin ja mitä ovat rahoittaneet ja vakuuksiksi vaatineet...

Ilkka Luoma

Tuo luettelo paljastaisi kuinka pankkivetoinen koko Portugal-rahoitus- ja ylensyöntikriisi on - todellisuudessa pankkien tulisi hyväksyä myös tappiot, sillä rahan lainaaminen on heidän business ja liiketoiminnassa on aina riskit. Pankkien riskien kantoon kerätään voittoja, joiden pitäisi muodostua korkokatteista. Nyt riskit jaetaan solidaarisesti veroja maksaville kansalaisille ... onko oikein vai väärin?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nokian kurssilla tehdään nyt rahaa huomiselle, osta! Kurssi on ennätysalhaalla, ja Elopin lauseet kertoivat syyn, miksi ylihuomenna mennään lujaa!

Toimituksen poiminnat