Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Puuttuuko Suomelta nyt "kekkonen"?

  • Tämän pöydän ääressä on ratkottu suuria ongelmia - Tamminiemi. *]
    Tämän pöydän ääressä on ratkottu suuria ongelmia - Tamminiemi. *]
  • Urho Kekkosen Tamminiemen kirjahyllystä löytyy yhä Isaac Deutcherin - "Stalin" **]
    Urho Kekkosen Tamminiemen kirjahyllystä löytyy yhä Isaac Deutcherin - "Stalin" **]

Onko maamme edustuslaitos ”hallituksineen” tuuliajolla – kuka johtaa ja miten? Kansa seuraa protestinsa jälkeen, mitä on "takkienkääntö-osastolla" tapahtumassa, kuka aloittaa ja miten monta pompan nappia ponnahtaa äänestäjien silmiin.

 

Olisiko vahvan presidentin aikana näin hukassa oleva tilanne?  Eräs Katainen ajaa suomalaisia miltei väkisin solidaarisuuden tielle mm. portugalilaisia kohtaan – Muistamme kun Saksa auttoi meitä 1992 – olimme setelin päässä selvitystilasta.

...

 

 

Presidentin vaalit lähestyvät – lisääntyykö valta vai arvovalta ja kenen tai minkä?

 

07102005 - Presidentin vaalin lähestyessä on hyvä palauttaa mieliin presidentti Kekkosen aikakausi. Kekkosesta on kulunut enemmän aikaa, kuin oli hänen valtakausi Suomessa, siis saman verran kuin sosialidemokraatit ovat Suomen presidentin virkaa hoitaneet, vajaa 30 vuotta.

 

Meillä on kokoaan uusi sukupolvi, joka ei elänyt Kekkosen aikakautta. Meillä on lisäksi sukupolvia, jotka väkevästi muistavat vallankäyttäjän, jolla oli särmää, karismaa ja auktoriteettia. Kekkosen henki elää edelleen kansan piirissä, kuten vuorineuvos Kari Kairamon Nokiassa.

Suomeen rakennettiin nykyisen sosiaali- ja hoivayhteiskuntamme pohjabetoni oikeistolaisten presidenttien aikana; ns. Paasikiven-Kekkosen linjana. Ammattiyhdistysliike hoiti oman osuutensa ja elintaso nousi. Lähitulevaisuudessa olemme tosiasioiden edessä, kun joudumme reivaamaan kurssiamme huolenpitoyhteiskunnasta useamman piirun verran oman yrittämisen ja huolehdinnan yksilösuuntaan.


Joudumme myös uudelleen tarkastelemaan presidenttimme valtaoikeuksia takaisin;

vaikka Suomi muodostuisi seuraavalla Suomen 30 vuositaipaleella EU:n itsenäiseksi osavaltioksi, tarvitsemme silti vahvan identiteettijohtajan. Lähes kaikki kansalaiskyselyt viittaavat vahvemman päämiehen tarpeeseen.

 

Hyvin monet muistavat Kekkosen aikakauden ajanjaksona, jolloin "talossa oli isäntä". Virhe ei ollut presidentin valtaoikeuksien kavennus; virhe syntyy siinä, jos emme näe yhteiskuntamuutoshalukkuutta sisältä ja -tarvetta ulkoa.

 

Seuraava presidentin vaali tulee antamaan kansalaisilta selvän suunnan, onko valinta vahvuutta vai edustuksellisuutta. Suurin toivomus on korkea äänestysprosentti, sillä tulevassa äänestyksessä mitataan kansalaisten viestiä poliitikoillemme.


Presidentti Kekkonen nautti aikoinaan luottamusta Neuvostoliitosta

Nyt olemme EU-jäsen ja toimintamalli on toinen. Venäjän presidentti ja muut meille tärkeiden maiden päämiehet ovat vahvoja ja he rakentavat mielellään hyviä henkilökohtaisia suhteita päätöskoneistoon, joka istuu yhdellä tuolilla.

 

Demokratia ei asiassa kärsi; myös Kekkosen aikana meillä oli kansanvalta yhtälailla valinnoissa kuin nytkin, nyt on asia vieläkin paremmin: kansa valitsee presidentin suoraan. Suomi ansaitsee presidentin, johon luotetaan ja joka osaa käyttää valtuuksiaan ja näkee metsän puilta – ja ohjaa, ettei maamme ole tuuliajolla kuin nyt.


Suomi on elänyt vaikeat historian hetket ...

...vahvojen presidenttien ja marsalkan aikakausina, auktoriteetin ja karisman ollessa kiistaton. Kekkosen aikakaudessa oli paljon hyvää, josta olisi verrantoa uudelle valittavalle presidentille. Kekkosen aikana ulkomaankauppa kukoisti ja saimme tilauksia kasvattamaan ostovoimaamme ja hyvinvointia (devalvaatio tosin auttoi säätämisessä).

 

Juuri nyt Venäjä on noussut jälleen ykköseksi kauppavaihdossamme. Nyt olemme tasa-arvoisessa asemassa Venäjän kanssa ja Kekkosen aikakauden suomalaista nuoralla tanssia ei tarvita. Suomalainen ei pelkää venäläisiä, he ovat meille suuri mahdollisuus ja sitäpaitsi Suomea arvostetaan siellä tiukkana kisakumppanina jo historian ajoilta...

 

-          näin muodoin emme tarvitse myöskään myöhemmin purkautuvan Naton "sateenvarjoa".Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

 

....

Kuvatekstit

 

*]

Tamminiemi, Helsinki: Kerrotaan presidentti Urho Kekkosen istuneen juuri tämän pienen pöydän ääressä kun hän kävi kahdenkeskisiä ja luottamuksellisia keskusteluja niin valtiomiesten kuin läheistensä kanssa. Aikaa on kulunut ja ei ole enään useita, jotka voisivat kertoa mitä tässä on keskusteltu. On huhu, että tämän pöydän ääressä ystäväänsä kuuneltuaan, oli Kekkonen päättänyt pyytää kuuluisassa rautatielakossa veturinkuljettajia palaamaan työn ääreen, kuten pikaisesti tapahtuikin.

Puhutaan, että Paavo Väyrynen olisi ollut Kekkosen valittu ja heidän välillään olleen hyvä yhteys. Väyrynen on taitavasti väistänyt kaikki kysymykset, jotka liittyvät Kekkoseen. Mitä kaikkea tietoa Väyrynen pitääkään sisällään? Kekkosta kunnioittaneena miehenä Paavo ei tule kertomaan myöhemminkään mitään asioista, vaan kätkee tietonsa omaan mieleensä.

 

**]

Tamminiemi, Helsinki, presidentti Kekkosen kirjastosta. Lukiko Kekkonen Isaac Deutcherin Stalin -kirjan, jää arvoitukseksi. Kansipaperi on kuitenkin niin kulunut, että joku sitä on lukenut.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kekkonen loi osaltansa suomalaisen perusvaurauden niin valtio-omaisuutena kuin ihmisten henkilökohtaisena varallisuuden nousuna, vienti veti.

Kekkonen osasi hajottaa hallituksia ja jopa eduskunnan, kansa myhäili, kun oli isäntä joka pani "tuhmat pojat" ruotuun ;)

Ilkka Luoma

"Kuinka kansa kaipaakaan Kekkosta - tuota isä aurinkoista, joka kuritti tuhmia ja muisti mökin mummoja" :)

J. Gagarin

Heh heh, valtionyhtiöiden vuorineuvokset, jotka pääsääntöisesti olivat Kekkosen pitkäaikaisia hännystellijöitä, elivät luksusmaisemmin ja etuoikeutetummin 60-70 -luvuilla kuin mitkään nykyiset Wahlroosit tai Herlinit.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kekkosen aikaan ei kirjoiteltu korruptiosta ja vaalirahoituksesta.

J. Gagarin
Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kekkonen sanoi:

"En minä kansaa vaihda, minä vaihdan kansan mielipiteen" ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kekkosen aikana ei ollut vaalirahoitusta kuin nimeksi, paitsi Kokoomuksella.

J. Gagarin

SKDL sai koko vaalirahoituksensa käytännöllisesti katsoen Neuvostoliitosta. Demarit huomattavasssa määrin CIA:ltä.
KEPU verovaroista mm. MTK:n kautta.

Mikään ei ollut julkista.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Vaikka kaikki nuo asiat tiesivät "deFacto".

Ilkka Luoma

Eli kaikki saivat jotain jostain, siis oikeudenmukaista - ilmansuunnatkin olivat tasapuolisesti jaettu ;)

Ilkka Luoma

Kukaan ei myöskään tarkastanut mitään, eikä asioista oltu edes kiinnostuneita.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

5.5.2011 07:54 J. Gagarin Ei pidä paikkaansa, mm. Uolevi Raaden palkka, palkkiot ja etuudet olivat vain varjo esim. Mikael Liliuksen vastaavista. Raaden aikana ei edes tiedetty mitä optiot olivat - Kekkonen saattoi hyvyyttää myöntää joskun jonkun prenikan ja ehkä kutsun Tamminiemen saunaan.

J. Gagarin

Raha ei aina ole etuoikeutetuuden mittari. Esimerkiksi Neuvostoliitossa puoluepamppujen palkat olivat varsin pienet, mutta heillä oli käytännössä valta tehdä tai saada mitä tahansa. Nuo etuoikeudet sitten systeemin luhistuessa vaihdettiin rahaksi. Siksi Venäjälle sukeni yli yön miljoona miljonääriä 90-luvun alussa.

Vähän samaa tarkoitin Suomenkin kohdalla. Kaikki valtionyhtiöiden vuorineuvokset olivat Kekkosen saunakavereita ja he saivat mitä tahansa toteutetuksi taputtamalla herraa olalle ja sanomalla "kuules Urkki, ...".

Sellainen ei ole tilanne enää nykyään. Nykyään se on vain raha, joka puhuu.

Ilkka Luoma

Neuvostoliiton romahdettua syntyi myös miljoonia velattomia asunnonomistajia!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kasvua kasvulle, on se huuto kaikista pöydistä. Näyttötalous ratkaisee tässä maailman tilassa.

Ilkka Luoma

Laittakaapa Lilius ja Raade vastatusten ja verratkaa!

J. Gagarin

En tiedä mitä tuolla tarkoitat, mutta karismaltaan Raade oli aivan omaa luokkaansa Liliukseen verrattuna. Myös yhteiskunnalliselta osallistumispanokseltaan sekä jopa tunnettuudeltaankin. Varmasti vietti aikaansa Urkin kanssa monin verroin enemmän kuin Lilius milloin minkäkin pressan kanssa on viettänyt. Väitän siis, että Raatteella oli enemmän vaikutusvaltaa kuin Liliuksella.

Sitä tarkoitin, kun sanoin, etä Kekkosen aikana valtionyhtiöiden vuorineuvokset olivat iosompia kihoja kuin nykyään.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

5.5.2011 08:01 Seija Nylund - Kekkosen ajan korruptoitunein asia oli Tamminiemen saunailtojen osallistujalista :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keskusteltiinkohan koskista?

Ilkka Luoma

Ei, saunassa ei juotu Koskista, mutta vapaana virtaavista koskista kalastuksen näkökulmasta kyllä. Koskista ei kuulemma koskaan kutsuttu saunaan ;)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Koskien anneistahan siellä, sulle, mulle, mulle, sulle :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Koskista puheenollen, viimeiset pitää säilyttää vapaasti juoksevina.

Heli Hämäläinen

Laitan tännekin kommenttini, jonka laitoin jo Jouni Snellmanin blogiin:

5.5.2011 07:21 Heli Hämäläinen

Tässä maataan nyt juuri niinkuin on pedattu. Presidentin valtaoikeuksia on rajoitettu eivätkä EU-asiat kuulu enää presidentille. Toisin kuin hallitus, joka on EU-pöydän vakiovieras, presidentillä ei ole siellä enää lautasta. Presidentti on Suomessa kansan suoraan valitsema, joten hän on poliittisesti toimintakykyinen.

Nyt Tarja pääsisi suoraan EU:n pitopöytiin, mutta hallitusmuotomme ei anna hänelle mitään valtakirjaa toimia siellä. Mutta siinä tapauksessa että joku sinne pitää saada edustamaan Suomea, on parempi että siellä olisi poliittisesti valittu edustaja kuin toimitusministeristö tai hallitustunnustelija.

Ilkka Luoma

Heli; tämä oli hyvin sanottu. Entä jos Tarjan tilalla olisi nyt Niinistö?

Heli Hämäläinen

Oli presidentin henkilö kuka tahansa, hän voi edustaa Suomea, mutta vain ja ainoastaan asioissa, jotka ovat valtaoikeuksien rajoissa. Toisaalta presidentti osallistuu valtioneuvoston toimintaan presidentin esittelyssä, joten presidentillä voisi olla rooli tilanteessa, jossa valtioneuvoston muut jäsenet eivät ole enää poliittisesti valittuja. En ole valtiosääntöoikeuden asiantuntija, mutta kuka esitteleekin asian eduskunnalle, tulisi asiassa olla presidentin esittely takana.

Sauli Niinistö ei ehdi tähän, sillä hän ei ole kansan valitsema presidentti. Ehkä Tarja arkailee käyttää kansanvaltaa asiassa. Tosiasiallisesti hän käyttää kuitenkin kansanvaltaa.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nappiin sanottu. 'Kekkosta' tosiaan nyt tarvittaisiin!

Jukka-Pekka Vasara

Tällä ns. Portugalin paketilla ei todellakaan tueta portugalilaisia vaan saksalaisia ja muita keskieurooppalaisia pankkien omistajia ja suursijoittajia.

Ilkka Luoma

{YLE} MIT/ prof. Bengt Holmström peräänkuulutti kolmea asiaa:

-solidaarisuus, ... "meitäkin olisi autettu"
-maailmanlaajuinen työn uudelleenjaon taistelu on käynnissä
-myös luotonantajalla on liiketoiminnallinen vastuu

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ehkä tuo keskimmäinen on se "jäljet johtaa sylttytehtaaseen"?

Ilkka Luoma

5.5.2011 08:36 Nick Rigel
VAST

Kuulosti tutulta - mutta nythän kansa vaihtoi poliitikot!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kekkonenkin vaihtoi eduskunnan ja patisti kansan vaaliuurnille.

Ilkka Luoma

Mutta yhtä Kekkonen ei vaihtanut - ystävyyttä Reidarin kanssa (Särestöniemi).

Ilkka Luoma

5.5.2011 09:32 Seija Nylund
VAST
Solidaarista tasajakoa läsnäolijoiden kesken, siksi sinne myös löylyihin haluttiin, mutta harvat pääsivät.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Hyvä veli- ja siskojärjestöt jakavat aina ensisijaisesti omilleen, aina.

Ilkka Luoma

Mutta nythän kaikki peräänkuuluttavat etsimään omia yhteenkuuluvuusryhmiään!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

5.5.2011 07:54 J. Gagarin - Ylintä päättäjää hännystellään aina.

Ilkka Luoma

Jo itsesuojeluvaisto laittaa niin tekemään.

Ilkka Luoma

Kreikkalaiset, irlantilaiset ja portugalilaiset söivät yli ostovoimansa ja velkaantuivat. Kuinka paljon noihin maihin menikään kiinalaisia tuotteita?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Söimmekö me ylitse ostovoimamme 1980 ja -90 lukujen taitteessa, kun kuplat puhkesivat ja Saksa riensi pelastamaan konkurssiin ajautuvan kansakuntamme?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Enemmistö suomalaisista odottaisi kekkosen inkarnaatiota ;)

Ilkka Luoma

Paavo Pate Väyrynenhän lupasi heittäytyä presidenttivaalikamppailuun - tulisiko sieltä se kekkosen inkarnaatio? ;)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ponnahtaako Paavo vielä kuopastansa Keminmaalta?

Ilkka Luoma

Paavolla on ollut sellainen taipumus, mutta hävisi vuosi sitten Lahden puoluekokousessa ja hävisi nyt eduskuntavaaleissa ...?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Onko Timo Soini uusi "kekkonen"?

Ilkka Luoma

Politiikan "pienpojat ja -tytöt" vellovat nyt tohkeissaan, kun vaalien ainoa kansan valitsema voittaja jäi vastuun ulkopuolelle. Mitä olisi jo tätä ennen tehnyt "kekkonen"?

Toimituksen poiminnat