Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Israelin itsekäs valloituspolitiikka?

Israel ja USA pääosissa ovat onnistuneet lyhytnäköisessä politiikassaan asettamaan vastakkain palestiinalaiset. Rahan valta on suuri. Nälän koittaessa ollaan valmiit taisteluun vaikka maamiehiä vastaan. EU säesti parlamentarismin ylimpänä ystävänä rahahanojen sulkemista demokraattisesti valitulle Palestiinan Hamas-johteiselle hallitukselle.

 

[Nyt] Demokraattien sopivan tumma USA:n presidentti Barack Obama esitti Lähi-idän ratkaisuksi vuoden 1967 kesäsotaa edeltäneitä rajoja. Avaus on historiallinen, sillä USA on Israelin vahvin liittolainen ja maan ”hengissä pitäjä” – niin taloudellisesti kuin sotilaallisesti.

 

Obaman ehdotus voi avata Lähi-idän Gordionin solmun, sillä molemmat konfliktin osapuolet, siviiliensä osalta – ovat lopen väsyneitä ja haluaisivat palata rauhanomaiseen rinnakkaineloon alueella, ilman muurin varjostusta.

...


[24052006] Hamas ei ole tunnustanut Israelia, ...vielä

Saavuttaessaan laillisissa vaaleissa enemmistön palestiinalaishallintoon, ei Israelin tunnustus ollut päällimmäisiä asioita. Voittajan täytyy aina purkaa ylimääräinen tunnekuohu ennen kuin palataan arkeen. Hamas on kuitenkin koko vallassoloaikansa välttänyt ja estänyt omat iskut israelilaisia kohtaan. Hamas opettelee hovikelpoiseksi.

Israel ja USA:n George W. Bushin hallinto päällimmäisinä näkivät aikanaan, aikansa tulleen ja vaikeuttivat kaikin keinoin demokraattisesti Palestiinan kansan valitseman hallituksen toimintaedellytyksiä. USA uhraa omia, pahasti vajeellisen liittovaltion, varoja Irakiin pontimena demokraattisesti valittava uusi Irak, jossa kansa vapailla vaaleilla valitsee hallintonsa. Palestiina teki näin ja USA osoittaa suurta kaksinaamaisuutta näiden kahden eri maan asioissa.

 

USA:n edut ja valvottavat etupiirit ovatkin hyvin erilaiset. USA pelaa aina Israelin päätyyn ja Irakissa politiikkaa ohjaa energia. Palestiinalla ei ole mitään, ainoastaan kansallistunteensa, jota nyt murennetaan Hamasin ja Fatahin vastakkainasettelulla.


Israelin yksipuolisesti rakentama muuri eristää myös sen itsensä

Muuri on ajattelujäänne turvasta, ymmärtämättä, että lopullinen rauha tulee rinnakkain- ja sisäkkäinelosta, jossa kumpikin tunnustaa toisensa. Ihmisinä, muurin molemmin puolin, kummallakin on samanlainen nahka ja ruoansulatus kuin myös toiveet hyvästä elämästä.

 

Molemmin puolin peruskansalaiset ovat väsyneitä loputtomaan kahinointiin. Ääriainekset rapauttavat tavallisen kansan orastavat toiveet uteliaisuudesta kokea toisen erilainen maailmankatsomus.


Hamas kykenee turvaamaan järjestyksen Palestiinassa

Hamas ei ole asettanut kyseenalaiseksi Mahmud Abbasin presidenttiyttä. Israelin uudella pääministerillä Ehud Olmertilla [2006 – nyt Benjamin Netanjahu] pitää olla kyky hillitä omia äärijuutalaisia aineksia. Äärijuutalaiset eivät ole sen enempää Jumalan valitsemia kuin palestiinalaisetkaan.

 

 

Jumala on luvannut maan kaikkien ihmisten asuttavaksi

Noin 3000 vuotta sitten Egyptin suuret faaraot hallitsivat nykyisiä palestiinalaisten ja israelilaisten alueita. Nykyiseltä Turkin alueelta tulleet heettiläiset olivat egyptiläisten vakiovastustajia päätettäessä kaupallisista eduista ja rajankulusta.

Venäjä näkee tasapainoittajan aseman uutena ratkaisijana valtariidassa. Presidentti Putin [tuolloin – nyt Medvedjev] ymmärsi kutsua Hamasin vierailulle Moskovaan ja järjestää rahoitusta Palestiinan hallinnon ylläpitämiseksi. Venäjän asema on mielenkiintoinen, kun ajatellaan, että Israelissa on suuri Venäjältä/entisestä Neuvostoliitosta tullut juutalaisvähemmistö. Israelissa on ollut havaittavissa jännitteitä uusmaahanmuutajien ja aiemmin alueelle tulleiden välillä.


Israelilla ei ole mitään etuoikeutta muurien pystykseen,

kuin ei myöskään valloitettuihin alueisiin. Palestiinalla ei ole myöskään mitään etuoikeuksia, vaan yhteistoiminta säätää rinnakkaiselon, jossa toivottavasti taloudelliset aktiviteetit estävät myöhemmät väkivaltaiset välienselvittelyt. Molemmat osapuolet kansalaisina pelkäävät vallitsevaa jännitettä.

 

Israel ylläpitää alueen vahvinta asevoimaa "itsetodisteluna" vastineeksi sotaiselle retoriikalle, mihin arabimaat useasti ilmaisuissaan pyrkivät. Länsimaalainen tulkinta ei aina ymmärrä retoriikan luonnetta.

Myötämielisyys, valloitettujen alueiden luovutus takaavat parhaiten rauhan alueelle, sillä palestiinalaiset ovat yhtä väsyneitä jatkuvaan sotaan, murhiin ja väkivaltaan. Ihmiset haluavat rauhassa elää arkielmäänsä; syödä, jatkaa sukua ja harjoittaa uskontoansa sekä tyypillisä tapojaan.


Israelin taloudellisesti vahvempana ajattelisi ymmärtävän vastaantulon...

ja näin parhaiten takaavan itselleen normalisoituvan yhteiskuntaelämän. Israelin sotahaukat eivät halua tasapainoa. Pitääkseen valtaansa yllä, haukat haluavatkin lietsoa väkivaltaa ja pelon ilmapiiriä. Toisen puolen samankaltaiset äärinekset helposti ryhtyvät samaan; kierre on valmis. Israel ei voi kostaa muinoin juutalaisten kohtaamia kärsimyksiä. Mikään inhimillinen kristillisyys ei kehoita vastaamaan pahaan pahalla.


Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.blogspot.com

 

 

LINK:

http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuurit-ja-yhteiskunta-f13/eiko-israel-nae-rauhanmahdollisuutta-aitansa-takaa-t7703.html   

 

--- [6947/422611 ~ 21052011]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Raamatussa on mainittu Israelin rajat ja mielestäni siinä olisi loistava lähtökohta neuvotteluja varten.

Ilkka Luoma

Onko Koraanissa esitetty jotkin rajat tai "rajat"?

Helena Kaski

Koraanin mukaan Kanaanin maa annettiin juutalaisille.

"To Moses We [Allah] gave nine clear signs. Ask the Israelites how he [Moses] first appeared amongst them. Pharoah said to him: 'Moses, I can see that you are bewitched.' 'You know full well,' he [Moses] replied, 'that none but the Lord of the heavens and the earth has revealed these visible signs. Pharoah, you are doomed.'"

"Pharoah sought to scare them [the Israelites] out of the land [of Israel]: but We [Allah] drowned him [Pharoah] together with all who were with him. Then We [Allah] said to the Israelites: 'Dwell in this land [the Land of Israel]. When the promise of the hereafter [End of Days] comes to be fulfilled, We [Allah] shall assemble you [the Israelites] all together [in the Land of Israel]."

"We [Allah] have revealed the Qur'an with the truth, and with the truth it has come down. We have sent you [Muhammed] forth only to proclaim good news and to give warning."

[Qur'an, "Night Journey," chapter 17:100-104]

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Pitäisikö kaikkien uskontojen "raamatut" ottaa TARKASTELUUN?

Dari-anne Suomalainen

Luoma kirjottelee omasta päästään puuta heinää.

Minä en kuullut koskaan että Egyptin faaraot olisivat hallinneet Israelin aluetta.

Siellä on ollut foinikialaiset eli kanaanilaiset, josku 3500-vuotta sitten.
---------------
Tiedätkö että:
Nimi Palestiina on tullut sanasta filistea, filistealaiset eivät olleet arabeja he olivat kreikkalaisia, merikansaa, ikuinen Israelin vihollinen, asuivat nykyisellä Gazan alueella. Nykyiset palestiinalaiset eivät siis ole alkuperäisiä palestiina/filistealaisia.

engl. filistealainen
kreik. philistinoi
lat. philistini.......siitä Palestiina.

--------

"Hamas on kuitenkin koko vallassoloaikansa välttänyt ja estänyt omat iskut israelilaisia kohtaan. Hamas opettelee hovikelpoiseksi."

Suurempaa valhetta en ole kuullut Rossin jälkeen näillä palstoilla.

Ilkka Luoma

Ehkä Egyptin tunnetuin faarao - Ramses II suuri kävi paljon sotia nykyisen Turkin alueella olleiden heettiläisten kanssa - tuolloin faaraon tukialueena oli noissa sodissa nykyinen Palestiina ja Israelin valtio - kutakuinkin, oli siis käytännössä egyptiläisten hallinnassa satoja vuosia. Ramseksen tunnetuin heettiläissota, ja nimenomaan Kadeshin taistelu oli liki Israelin alueella. Uudemman ajan pisimpään alueita hallinnena oli osamaanit Turkista.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

"Muinaisturkkilaiset" eli juurti nuo heetit hallitsivat pitkään koko Palestiinan aluetta, ei ollut juutalaisista tietoakaan. Juutalaisuus on niin Islamin kuin Kristinuskon lähtökohdat.

Matti Palviainen

On arkeologista näyttöä siitä, että Egyptin faarao nimitti tärkeimpien kanaanilaiskaupunkivaltioiden hallitsijat ja/tai piti niissä omaa kuvernööriään ja jopa joskus varusväkeä.

Se avarakatseinen

Jospa mainitsemasi politiikka on ollutkin kaukonäköistä. Vihollinen sirpaleina.
Ilmeisti Israelin vastainen rintama on hajanaisempi kuin koskaan ... ja hyvä niin.

Noille seudulle hyvin sopii nykyisenkokoinen toisin ajattelijoiden ja -uskovien maapläntti. Pedofiiliuskovien rivit rakoilevat, ja nykyaikainen tiedonkulku ynnä lisääntyvä kriittinen suhtautuminen omituiseen uskontoon repii loputkit yhteisöt riekaleiksi ... ja hyvä niin.

Tuossa Itärajan takanan meillä on malliesimerkki, miten uskontoon (kommunismi) perustuva valtio räjähti kappaleiksi ja maahan tuli varsinenen uskonpuhdistus ... ja hyvä niin.

Oletettavaa on, että Kiinassa alkaa uskonpuhdistus muutaman vuoden sisässä... ja hyvä niin.

Alistetut kansat käyttävät räjähdyksiä ja riekaleeksirepeytymisiä hyväkseen ... ja hyvä niin.

Toisaalta, jos kansan keskimääräinen älykkyys ja yhteenkuuluvuuden tunne on alle jonkun tietyn minimin, ei synny lasta ei paskaa ... kurdit/ romaanit ... ja onhan näitä. USAn intiaanit? Ent. Neuvostokansat, ovatko nämä kaikki ryypänneet /alkoholisoituneet itsensä muiden "hoidettaviksi"?
(Tatu Vanhasen tutkimukset älylkkyydestä)

Ilo seurata Israelin ryhtiliikettä.

Ilkka Luoma

Ryhtiliikkeen kädet ovat pahasti veressä - tammikuussa 2009 juutalaiset sotilaat tappoivat kahdessa viikossa 300 palestiinalaislasta.

Se avarakatseinen

Haitanneeko tuo mopon kulkua? Tapetaan tulevia itsemurhapommittjia, ennen kuin ne tappavat muita.

Nyt onneksi on aloitettu sisäpuoleinen teurastus arabimaissa ... ja hyvä niin! Omatoimisuus on voimaa...
Odotan merkittavää tappamista. Tai oikeastaan SEN jatkumista.

http://yle.fi/uutiset/teemat/kansannousut/2011/05/...

Allah tautia pahentakoon!

Helena Kaski

Sinulla ei ole pinintäkään mahdollisuutta tarkistaa, ovatko tietosi totta. Uskot sokeasti Hamasin ilmoittamaan lukuun, joka pitää paikkansa yhtä paljon kuin heidän väitteensä kuolleista IDF:n sotilaista. Pötyä.

Dari-anne Suomalainen

Jos ja kun Palestiinan valtio perustetaan, se on tietysti helpotus Israelille.

Pahoin pelkään, että tuo uusi valtio ei tule toimeen muuten kuin kansainvälisen avun turvin.
Tällä hetkellä suuri osa palestiinalaisista on täysin riippuvaisia työpaikoista Israelin puolella ja luulenkin että useimmat haluavat jäädä sinne, koska he ansaitsevat paljon paremmin kuin arabit naapurimaissa.

Myös laki Israelin puolella varmasti houkuttelee ainakin nuoria/kouluttautuneita naisia jäämään/siirtymään, mikäli mahdollista, Israelin puolelle.

Luulisin näin.

Ilkka Luoma

Olisiko Israel tullut toimeen omillaan viimeiset 60 vuotta?

Dari-anne Suomalainen

Heillä on aikoinaan perustettu kansallinen rahasto, johon kaikki maailman juutalaiset laittavat rahaa.

Israel käy nykyisin kauppaa mm. Kiinan ja Kanadan kanssa, toki myös Euroopan, mutta se on vähentynyt.

Ilkka Luoma

Noinkin. Mutta suoraan kysymykseen suora ja lyhyt vastaus:

Israel ei olisi tullut toimeen yksin.

Ensin Ranska ja myöhemmin tähän päivään saakka Yhdysvallat on pitänyt Israelia käytännössä pystyssä. Toki Israel on vauras ja osaava valtio.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel
Helena Kaski

Miksi olisi pitänyt?

Olisivatko arabit tulleet toimeen omillaan? Miksi he eivät tule vieläkään toimeen omillaan?

Matti Palviainen

Israel on kiristänyt holokaustilla Saksalta vuodesta toiseen valtavat korvaukset ynnä saanut mm sukellusveneet, joihin on asennettu polaris-ohjukset ydinlatauksen.

Israelin tehokkain kiristysväline.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Israel ei tule hyväksymään 1967 rajoja, sanoi muut mitä tahansa. Käyttävät tarvittaessa atomipommia.

Matti Palviainen

Israelin juutalaiset ovat osoittaneet moneen kertaan täydellisen häikäilemättömyytensä.

Huomattavin noista teoista oli kuuden päivän sodan aikana: Israelin hyökkäys USA:n sotalaivaston aluksen kimppuun.

"USS Liberty oli 8. kesäkuuta 1967 tiedustelutehtävissä tarkkailemassa radioliikennettä Israelin käydessä kuuden päivän sotaa Arabimaita vastaan. Liberty oli ankkuroitu 20 kilometrin päähän Egyptin rannikosta kansainvälisille vesille. Liberty oli selvästi tunnistettavissa Yhdysvaltalaiseksi alukseksi, eikä sillä pitänyt olla mitään vaaraa joutua hyökkäyksen kohteeksi. Aamulla klo 9.00 Israelin C-47 Dakota tiedustelukone lensi rannikolta Libertyn ylle kiertäen tämän kolme kertaa. C-47 Dakota kuvasi Libertyn ja piti jatkuvaa radioyhteyttä lähellä olleisiin Israelin Dassault Mirage III suihkuhävittäjiin. Israel lähetti lentokoneita usean tunnin ajan tarkkaillakseen Libertyä. Miehistö kertoi että jotkin koneet lensivät niin läheltä että lentäjien kasvot saattoi erottaa. Kello 14.00 kolme Israelin ilmavoimien Mirage III suihkuhävittäjiä lähestyi rannikolta. Hävittäjät saavuttivat Libertyn hetkessä alkaen tulittamaan puolustuskyvytöntä Libertyä ohjuksin, konetykein ja palopommein koko laivan kyljen matkalta tuhoten tämän radiohuoneen ja radioantennit. Hävittäjät lensivät Libertyn yli useita kertoja tulittaen samalla. Useimmat komentosillalla ja laivan kannella saivat surmansa välittömästi.

Hävittäjien poistuttua Libertyllä vallitsi täysi kaaos. Miehistö sammutti tulipaloja ja malttinsa säilyttäneet yrittivät hoitaa loukkaantuneita. Mirage III hävittäjien ammuttua Libertystä Yhdysvaltain lipun riekaleiksi, miehistö nosti välittömästi ylisuuren Yhdysvaltojen lipun näkyvälle paikalle. Noin 20 minuuttia hävittäjien poistuttua paikalle saapui kolme Israelin laivaston torpedovenettä, jotka avasivat tulen Libertyä vastaan torpedoiden tämän vesirajan alapuolelle suuren reiän. Libertyn radiomiehet pystyttivät hätävara-antennin ja saivat Israelin radiohärinnästä huolimatta yhteyden Yhdysvaltain 6. laivaston lentotukialuksiin USS Americaan ja USS Saratogaan, jotka olivat lännempänä Välimerellä. Lentotukialukset lähettivät suihkuhävittäjiä Libertyn avuksi, jotka istuva presidentti Lyndon B. Johnson jostain syystä komensi takaisin ennen kuin ne ehtivät Libertyn avuksi. Lopulta Israelin laivasto veti torpedolaivansa takaisin siinä toivossa, että Liberty uppoaisi. Libertyn sisään tulvi vettä, mutta se pysyi pinnalla. Miehistö sai Libertyn moottorit käyntiin ja se suuntasi länteen kohdaten Yhdysvaltain laivaston hävittäjän USS Davisin. Pahoin vaurioitunut Liberty saatiin lopulta Maltaan satamaan." - Wikipedia

Yhdysvallat ja Saksa ovat antaneet Israelin käsiin maailman tehokkaimman kiristysvälineen: sukellusveneistä meren pinnan alta ammuttavat pitkän matkan ohjukset ydinpommein.

Helena Kaski

"USS Liberty oli 8. kesäkuuta 1967 tiedustelutehtävissä..."

Uskomatonta.

Helena Kaski

Arabit ovat ihan ITSE jakaantuneet eri leireihin, jotka tappavat ja vangitsevat toisiaan, ja he ovat itse vastuussa siitä, mitä valintoja tekevät. Nälkä ei ole sen suurempi ongelma Gazassa kuin Israelin köyhienkään keskellä. Jokaisessa maailmamme maassa köyhät voivat olla nälissään, vaikka kauppojen hyllyt notkuvat tavaroita - siitäkään ei voi syyttää USA:aa ja Israelia.

Demokraattisesti valittu Hamas lopetti demokratian valtaan pääsynsä jälkeen. Hamas terrorisoi sekä Gazan väestöä että Israelia, joten se ei ansaitse kansainvälisen yhteisön taloudellista tukea toimilleen. Sen hovikelpoisuus on paksua valetta. Se kykenee kyllä pitämään islamilaisen kurin, jossa asukkaat elävät Allahin nuhteessa ja raketit lentävät Ben Gurionille.

http://www.youtube.com/watch?v=9Fic15V8ChE&feature...

Arabit voivat aloittaa rauhanomaisen rinnakkaiselon halutessaan jo tänä iltana.

Juutalaisten oikeus asuttaa Juudaa ja Samariaa perustuu mm. Kansainliiton hyväksyntään ja historiallisiin siteisiin ko. paikkaan.

Ilkka Luoma

Juutalaiset kuristavat rajoilla palestiinalaisten tavara- ja energiavirtaa - myös mereltä! Nyt asia muuttunee, kun Egypti avasi Mubarakin jälkeen oman Gazan rajansa palestiinalaisten ruoka- ja lääkelähetyksille.

Kannattaa lukea laaja keskusteluputki kuuden vuoden ajalta aiheesta:

http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuuri...

vajaa 7000 kommenttia.

Dari-anne Suomalainen

Eihän se tarkoita muuta kuin että aseiden kuljetus halutaan estää, pääseehän sinne kaikki muu tarvittava Israelin kautta.

Ilkka Luoma

Esimerkiksi sementtiä ei saa viedä, jolla voitaisiin korjata juutalaisten taistelupanssarivaunujen tuhoamia siviilien asuintaloja ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Samoin betoniraudat ovat pannassa, niistähän voidaan rakentaa vaikka rakettibunkkereita!

Helena Kaski

Eivät kurista. Tavaraa menee viikossa riittävästi, jopa sementtiä niin paljon, että sen vienti piti keskeyttää, kun kumppaneiden varastot olivat täynnä.

En todellakaan ala kahlata läpi 7000 kommenttia. Tiedän suunnilleen, mitä ne sisältävät. Vääriä tietoja ja valheita sekä niiden korjauksia. Sitähän tämä on.

Hyvähän se on, jos Egyptistä lahjoitetaan ruokaa köyhimmille, mutta jos Egyptin uusi hallinto sallii aseiden viennin Gazaan, se valmistelee uutta sotaa Israelia vastaan.

Ilkka Luoma

Jokaiselle täysin oikeaa tietoa ei ole olemassakaan, aina on joku, joka sanoo ei. Jopa sille, että 2+2 on 4!

Litteän 'maapallonkin' kannattijia on edelleen.

Ilkka Luoma

Pitäisikö USA:ta kieltää aseiden vienti Israeliin?

USA on ylivoimaisesti maailman suurin aseiden viejä - enemmän kuin neljä seuraavaa yhteensä. USA käyttää täysin ylivoimaisesti eniten rahaa aseisiin - enemmän kuin kuusi seuraavaa yhteensä. USA on tappanut eniten siviilejä miltei jatkuvissa sodissaan, aina II Maailmansodasta lukien. USA on käyttänyt ylivoimaisesti eniten tuhoamisenergiaa maailmassa viimeisten sadan vuoden aikana.

Se avarakatseinen

Merelläkin tapahtuu, tai oikeastaan rannikolla:

Toiset avustaa ja toiset tuhoavat; jotkut yrittävät häiritä...

MUTTA: "NATOn pojat ampuivat SEN panssarilaivat rikki".

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/112308-nato-tuhos...

Onpahan ainakin muutama sotalaiva vähemmän.
Eikös nämä ole hyökkäysaseita? Sotalaivat? Arabit eivät tarvikse kuin aavikon laivoja = kameleita.

Helena Kaski

"Jokaiselle täysin oikeaa tietoa ei ole olemassakaan"

Ainahan voi toistella tuhanteen kertaan lausumiansa väitäämiä, mutta en tiedä, mitä se ketään hyödyttää. Esimerkiksi Gazaan menevästä tavarasta on tarkat määritelmät.

Gazan kaupat notkuvat tavaroita. Ne olivat täynnä jopa silloin, kun pahimmat Israelin mollaajat huusivat kurkku suorana Gazan katastrofista tilannetta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Tämä selvä. Mihin taas perustuu se "oikeus", että juutalaiset miehittävät laittomasti YK-lauselmien vastaisesti omassa hyökkäyssodassaan 1967 valloittamia Jordanian ja Syyrian alueita?

Ilkka Luoma

Ei perustu mihinkään "oikeuteen", vaan vuoden 1967 amerikkalais- ja ranskalaisavusteiseen juutalaisten hyökkäyssodan lopputulokseen.

kalevi lehtinen

Israelin rajat on paljon suuremat mitä nyt on jumala on ne antanut israelille,luoma ei ole lukenut raamattua

NELJÄS MOOSEKSEN KIRJA, NUMERI 34
1. Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:

2. "Käske israelilaisia ja sano heille: Kun te tulette Kanaanin maahan - se on se maa, jonka te saatte perintöosaksenne, Kanaanin maa äärestä ääreen -
3. niin teidän eteläinen rajanne kulkekoon Siinin erämaasta Edomia pitkin; eteläinen raja alkakoon idässä Suolameren päästä
4. ja kääntyköön Skorpionisolasta etelään ja kulkekoon Siiniin, ja se päättyköön Kaades-Barneasta etelään. Sieltä raja lähteköön Hasar-Addariin, kulkekoon Asmoniin
5. ja kääntyköön Asmonista Egyptin purolle ja päättyköön mereen.
6. Ja teidän läntisenä rajananne olkoon Suuri meri; tämä olkoon läntisenä rajananne.
7. Ja teidän pohjoinen rajanne olkoon tämä: Suuresta merestä vetäkää raja Hoorin vuoreen;
8. Hoorin vuoresta vetäkää raja siihen, mistä mennään Hamatiin, ja raja päättyköön Sedadiin.
9. Sieltä raja lähteköön Sifroniin ja päättyköön Hasar-Eenaniin. Tämä olkoon pohjoisena rajananne.
10. Ja itäinen rajanne vetäkää Hasar-Eenanista Sefamiin;
11. Sefamista raja painukoon Riblaan, Ainista itään, ja sieltä raja edelleen painukoon, kunnes se sattuu vuoriselänteeseen Kinneretin järven itäpuolella.
12. Sitten raja yhtyköön Jordaniin ja päättyköön Suolamereen. Tämä on oleva teidän maanne rajoineen yltympäri."
13. Ja Mooses käski israelilaisia sanoen: "Tämä on se maa, joka teidän on jaettava arvalla keskenänne ja jonka Herra määräsi annettavaksi yhdeksälle ja puolelle sukukunnalle.
14. Sillä ruubenilaisten sukukunta perhekunnittain ja gaadilaisten sukukunta perhekunnittain ja toinen puoli Manassen sukukuntaa ovat jo saaneet perintöosansa.
15. Nämä kaksi ja puoli sukukuntaa ovat jo saaneet perintöosansa tällä puolella Jordania Jerikon kohdalla, itään päin, auringonnousuun päin."
16. Ja Herra puhui Moosekselle sanoen:
17. "Nämä ovat niiden miesten nimet, joiden on jaettava teille se maa: pappi Eleasar ja Joosua, Nuunin poika;
18. ja näiden lisäksi valitkaa päämies kustakin sukukunnasta maata jakamaan.
19. Nämä ovat niiden miesten nimet: Juudan sukukunnasta Kaaleb, Jefunnen poika;
20. simeonilaisten sukukunnasta Semuel, Ammihudin poika;
21. Benjaminin sukukunnasta Elidad, Kislonin poika;
22. daanilaisten sukukunnasta päämies Bukki, Joglin poika;
23. joosefilaisista, manasselaisten sukukunnasta, päämies Hanniel, Eefodin poika;
24. efraimilaisten sukukunnasta päämies Kemuel, Siftanin poika;
25. sebulonilaisten sukukunnasta päämies Elisafan, Parnakin poika;
26. isaskarilaisten sukukunnasta päämies Paltiel, Assanin poika;
27. asserilaisten sukukunnasta päämies Ahihud, Selomin poika,
28. ja naftalilaisten sukukunnasta Pedahel, Ammihudin poika."
29. Nämä olivat ne, jotka Herra määräsi jakamaan israelilaisille Kanaanin maan.

Matti Palviainen

VT:n (3. Mooseksen kirja) mukaan Israelin luvatun maan asuttaminen oli ehdollinen: "Pitäkää kaikki minun käskyni ja lakini ja noudattakaa niitä, ettei se maa, johon minä teidät vien, oksentaisi teitä ulos. 23 Älkää omaksuko niiden kansojen tapoja, jotka minä ajan pois teidän tieltänne. Ne kansat ovat tehneet kaikkia näitä tekoja ja herättäneet minun inhoni."

Israelilaiset omaksuivat noita pakanallisia tapoja - kuten lasten uhraamisen tulessa Moolokille - ja maa oksensi heidät pois pakkosiirtolaisuuteen Mesopotamiaan.

VT:n mukaan Jumala kuitenkin armahti heitä ja osa palasi ennustuksen mukaisesti.

Toisen "oksennuksen" maasta Jeesus ennusti sanomalla: "Teidän huoneenne on jäävä hylätyksi."

Se toteutui vuosien 66-70 ja Bar Kokhban juutalaiskapinoissa Roomaa vastaan.

Maa tosiaan "oksensi" juutalaiset siitä.

Raamatun mukaan juutalaisilla ei ole mitään perustetta vaatia Palestiinaa tai osaa siitä itselleen.

On vain se tavanomainen eli vahvemman oikeus.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Löytyykö vastineita Koraanista?

Helena Kaski

"Raamatun mukaan juutalaisilla ei ole mitään perustetta vaatia Palestiinaa tai osaa siitä itselleen."

Niin, heidän ei tietenkään tarvitse vaatia sitä, sillä se on annettu heille ikuiseksi omaisuudeksi 1. Moos. 17: 8 mukaisesti.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Dari-Anne, oletko pyrkyri-juutalainen?

Harmittaako, jos sinusta ei koskaan tule juutalaista?

Kyllä se veri vaan on tärkeä tekijä siinä juutalaisuudessa. Korvaamaton. Montako prosenttia verestäsi on juutalaista?

Helena Kaski

Mitä nautintoa saat tästä vääristelystäsi? Montako prosenttia sinun verestäsi on suomalaista? Mitä se ratkaisee?

Ilkka Luoma

Ei ole tavoiteltua täysin puhdasta verta. On vain verta, joka kaikilla periytyy aiemmilta suvunjatkajilta. Yksinkertaista ;) Suomalaisessa "veressä" on vaikutteita niin idästä kuin lännestä, ja on oikeastaan turha sanoa, kummastako enemmän.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Oisiko tuo juuri se asenne, joka panee monet vihaamaan juutalaisia?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mitä nautintoa saat tästä vääristelystäsi? Montako prosenttia sinun verestäsi on suomalaista? Mitä se ratkaisee?

Dari-Anne ei suhtaudu kritiikittömästi juutalaisiin ja on havaittavissa, että tämä johtuu hänen tahdostaan samaistua tähän kansaan. Hän yrittää tulla osaksi vahvempaa kansaa, johon ei oikeasti kuulu.

Minusta tässä nyt on vain jotain samaa kuin joku nuoleskelisi kuninkaallisia agendanaan tulla itse kuninkaalliseksi, vaikka ei itsellään ei oikeasti ole tippaakaan "sinistä verta".

Mitä tulee minun suomalaiseen vereeni, niin minä on ole yhtä systemaattisesti jokaisessa keskustelussa puolustanut Suomea ja pyrkinyt vähättälemään Suomen ongelmia pönkittääkseni omaa suomalaisuuttani.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ei ole tavoiteltua täysin puhdasta verta. On vain verta, joka kaikilla periytyy aiemmilta suvunjatkajilta. Yksinkertaista ;) Suomalaisessa "veressä" on vaikutteita niin idästä kuin lännestä, ja on oikeastaan turha sanoa, kummastako enemmän.

Lähinnä sillä on pääasiallista merkitystä, mitä ihmiset ajattelevat itsestään ja muista. Kulttuuri rakentuu käsitysten varaan.

Helena Kaski

"Dari-Anne ei suhtaudu kritiikittömästi juutalaisiin"
Suhtautuu vai ei suhtaudu...Suurin osa kommentoijista suhtautuu kritiikittömästi arabeihin, mutta se on kai mielestäsi ok.

"Hän yrittää tulla osaksi vahvempaa kansaa, johon ei oikeasti kuulu."
Tämä lienee jokaisen suomalaisen oikeus. Voi tulla venäläiseksi, ruotsalaiseksi tai amerikkalaiseksi. So what?

Juutalaisuuteen voi niin halutessaan kääntyä ja sekin on henk. kohtainen asia.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Tämä lienee jokaisen suomalaisen oikeus. Voi tulla venäläiseksi, ruotsalaiseksi tai amerikkalaiseksi. So what?

Juutalaisuuteen voi niin halutessaan kääntyä ja sekin on henk. kohtainen asia.

Niin, voinhan minäkin omassa päässäni ruveta vaikka han-kiinalaiseksi ja uskoa olevani sellainen. Kovin moni han-kiinalainen tai suomalainen ei välttämättä ota kovin tosissaan minun han-kiinalaisuuttani, vaikka kovasti yrittäisinkin.

Aivan samalla tavalla tuskin minä tai kovin moni juutalainen tulee ottamaan Dari-Annen juutalaisuutta kovin tosissaan, kuullessaan, että Dari-Anne on suuren osan elämästään ollut ei-juutalainen, ja varsinkaan, mikäli osoittautuu, ettei hänellä ole juutalaista verta. Juutalaisuus on sosiaalinen identiteetti, joka taas saa pitkälti vahvistusta siitä, miten muut asian näkevät. Toivottavasti Dari-Annea ei kiinnosta kenenkään muun kuin itsensä mielipide omasta juutalaisuudestaan, sillä vaikeaa saattaa muutoin tulla olemaan.

Kohtelias kysymys: Onko muuten sinulla itselläsi, Helena, juutalaista verta tai oletko uskonnoltasi juutalainen?

Helena Kaski

"Aivan samalla tavalla tuskin minä tai kovin moni juutalainen tulee ottamaan Dari-Annen juutalaisuutta kovin tosissaan, kuullessaan, että Dari-Anne on suuren osan elämästään ollut ei-juutalainen, ja varsinkaan, mikäli osoittautuu, ettei hänellä ole juutalaista verta."

Ei se nyt vaan mene näin. Se, joka on kääntymisprosessin läpikäynyt, on yhtä juutalainen kuin juutalaisena syntynyt. Ei siinä verikokeita tarvita.

Jospa annetaan Dari-Annen olla rauhassa. Kommentoijien henkilökohtaiset asiat eivät minusta kuulu kenellekään eivätkä vaikuta keskustelun aiheeseen.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jospa annetaan Dari-Annen olla rauhassa. Kommentoijien henkilökohtaiset asiat eivät minusta kuulu kenellekään eivätkä vaikuta keskustelun aiheeseen.

Dari-Anne omasta tahdostaan omalla nimellään ja kuvallaan paljastanut täällä juutalaismyönteisyytensä ja mielestäni ilmaissut tahtonsa identifioitua juutalaisiin. Se ken leikkiin lähtee, se leikin kestäköön.

Henkilökohtaisesti minusta Dari-Annen wannabe-juutalaisuus on hiukan samalla tavalla ärryttävää kuin joku paasaisi täällä siitä, kuinka kuuluu kuninkaallisten sukuun. Pitäkööt omana tietonaan halunsa tulla juutalaiseksi, jos ei halua tulla kritiikin kohteeksi. Minulla ja kaikilla muilla on täällä täysi oikeus kritisoida muita keskustelijoita. Olemme itse tähän peliin lähteneet ja minä olen itsekin saanut kritiikkiä osakseni.

Kohtelias kysymys: Mikä on sinun historiasi ja syysi juutalaisten sympatisointiin? Onko sinulla juutalaista verta?

Itse arvostan korkealle juutalaisten saavutuksia tieteessä, taiteessa, teknologiassa, taloudessa ja filosofiassa. Täydellistä luottamusta en ymmärryksen puutteen takia tosin ole oppinut saavuttamaan siihen pieneen juutalaiseliittiin, jolla on minusta epäoikeudenmukaisen paljon valtaa Amerikan mediassa, politiikassa ja taloudessa sekä maailmanjärjestöissä. Minusta olisi oikeudenmukaista, jos tuota valtaa hajautettaisiin.

Mutta hieno kulttuuri heillä kyllä on. Olen esim. tätä videota monia kertoja katsonut ja nauttinut. Hyvä meininki naisilla tuossa ja tosi kaunis tuo oikeanpuolimmaisin neiti minusta.
http://www.youtube.com/watch?v=Ai4te4daLZs

Helena Kaski

"Minulla ja kaikilla muilla on täällä täysi oikeus kritisoida muita keskustelijoita. Olemme itse tähän peliin lähteneet ja minä olen itsekin saanut kritiikkiä osakseni."
Minulla on täysin eri käsitys asiasta eli minusta täällä kommentoidaan puheenvuoron aihetta eikä kommentoijien persoonaa.

"Mutta hieno kulttuuri heillä kyllä on. Olen esim. tätä videota monia kertoja katsonut ja nauttinut. Hyvä meininki naisilla tuossa ja tosi kaunis tuo oikeanpuolimmaisin neiti minusta.
http://www.youtube.com/watch?v=Ai4te4daLZs"

Tässä asiassa en voi kuin olla samaa mieltä kanssasi :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ovatko kaikki juutalaiset pyrkyreita, kuten kaikki muutkin ihmiset?

Ilkka Luoma

Ovat, koska geenistö ajaa pyrkyryyteen haettaessa lisääntymismahdollisuuksia - se on luonnonlaki!

Ilkka Luoma

Antavatko kaikki jumalat kannattajilleen maita ja asuinsijoja? Miksi Australian aboriginaalit eivät saaneet pitää jumaliltaan saaneita maita, entä Amerikan intiaanit - hekään eivät saaneet pitää ... joku vei ne.

J. Gagarin

Austraalia on niin suuri ja harvaan asuttu maa, että sinne kyllä mahtuu porukkaa. Aborigaaneillakin on omat alueensa.

Miksi muuten Uuden Seelannin Maori-porukka, joka edustaa vain 20% väestöstä, tekee 80% rikoksista? Pitäisikö heidän katsoa peiliin ennen kuin huutavat kaltoin kohtelun perään?

Ilkka Luoma

Australian pinta-alasta suurin osa on ihmisasutukselle mahdotonta. Valkoinen mies vei aboriginaalien asuinsijat - työntäen alkuperäiset kauas sivummalle - millä OIKEUDELLA?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Luoman paljon käyttämän termin mukaan valkoinen mies kippasi rikollisensa aboriginaalien esimerkiksi ja naapureiksi. Siitä se alkoi, valkoisen miehen Australian valloitus. Oikeudenmukaistako?

Helena Kaski

Miksi silloin, kun puhutaan Israelin maasta, pitää vetää mukaan kaikenmaailman alkuperäiskansat, joita on kohdeltu väärin? Näillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että juutalaiset ovat vanhin tunnettu elossa oleva kansa, jolla on ollut oma itsenäinen valtionsa Kanaanin maassa, ja he ovat oikeutetut asumaan siellä edelleen, vaikka muissa maissa alkuperäiset asukkaat olisi karkoitettu viimeiseen mieheen.

Ilkka Luoma

Vanhimmat todistetut ihmisen järjestäytyneen asutuksen sijat ovat kaksoisvirtojen välissä, Intian Harappassa ja Etelä-Kiinassa - ehkä myös Afrikassa ... kiinalainen han-kansa elää tänään hyvin ja laajentaa reviirejään. Juutalaiset voivat mainiosti asua alueella, jonka rajat ovat ennen 1967 Israelin hyökkäyssotaa. Näin Obama kaavailee, ja YK sekä koko muu maapallo.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Itä-Afrikan hautavajoama, sieltäkö lähdettiin?

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

kaikenmaailman alkuperäiskansat, joita on kohdeltu väärin?

Kuullostaapa herraskaiselta ja suorastaan rasistiselta.

Näillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että juutalaiset ovat vanhin tunnettu elossa oleva kansa

Miksi ei muka? Perustelut.

ja he ovat oikeutetut asumaan siellä edelleen, vaikka muissa maissa alkuperäiset asukkaat olisi karkoitettu viimeiseen mieheen.

Miksi ei sitten Amerikan intiaaneilla ole oikeutta mantereeseensa? Millä ihmeen perustelulla? Valkoinen mies pois Amerikasta sinun logiikallasi.

Niin huonoa eettistä argumentointia sinulta, että aivan pakko on näpäyttää. En ole ollut Israelin valtiota vastaan missään vaiheessa itse.

Helena Kaski

"Juutalaiset voivat mainiosti asua alueella, jonka rajat ovat ennen 1967 Israelin hyökkäyssotaa. Näin Obama kaavailee, ja YK sekä koko muu maapallo."

Israel puolustautui Jordanian hyökkäystä vastaan eikä Jordania vaatinut itselleen rauhansopimuksessa ko. alueita, jotka se oli hyökkäyssodassa vallannut. Näille alueille edistettiin Kansainliiton päätöksellä juutalaisten muuttoa. Kansainvälisen yhteisön takinkääntö on raukkamainen temppu, mutta mitäpä ei tehtäisi pommiuhkausten edessä.

Helena Kaski

"Miksi ei sitten Amerikan intiaaneilla ole oikeutta mantereeseensa? Millä ihmeen perustelulla? Valkoinen mies pois Amerikasta sinun logiikallasi."

Sanoinko, ettei ole? Tuhansia vuosia Amerikassa asuneilla oli tietysti oikeus maihinsa ja laajalla mantereella oli tilaa uusien tulokkaiden etsiä maita, joita ei vielä kukaan toinen asuttanut. Sopu antaa sijaa, kunhan toistensa kulttuuria, uskontoa ym kunnioitetaan.

Juutalaiset heitettiin ulos maastaan, murhattiin, myytiin orjiksi, vietiin pakkosiirtolaisuuteen. He eivät silti koskaan luovuttaneet toivoaan palata ja pystyttää uudelleen valtionsa, jonka paikalle ei lukuisista valloittajista huolimatta koskaan perustettu mitään toista valtiota. Vaino ja sorto lisäsivät halua päästä palaamaan isien maalle, minkä historiallisen siteen Kansainliitto myönsi ja auttoi paluuta tapahtumaan.

Juutalaiset eivät vallanneet kenenkään yksityisiä maita. He ostivat alueita, jotka eivät muille kelvanneet ja mm. turkkilaisten suuromistajien maita. He maksoivat maastaan kovan hinnan- kaikella tavalla. Nyt se yritetään ryöstää heiltä "laillisin" keinoin, jotka sotivat niin historiaa kuin tehtyjä aiempia päätöksiä vastaan.

"En ole ollut Israelin valtiota vastaan missään vaiheessa itse."
Se on positiivinen asia :)!

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

"Miksi ei sitten Amerikan intiaaneilla ole oikeutta mantereeseensa? Millä ihmeen perustelulla? Valkoinen mies pois Amerikasta sinun logiikallasi."

Sanoinko, ettei ole? Tuhansia vuosia Amerikassa asuneilla oli tietysti oikeus maihinsa ja laajalla mantereella oli tilaa uusien tulokkaiden etsiä maita, joita ei vielä kukaan toinen asuttanut. Sopu antaa sijaa, kunhan toistensa kulttuuria, uskontoa ym kunnioitetaan.

Ai, ei muka intiaaneja ole pakotettu pois omilta maailtaan? Hah, mitä sokeutta, jos noin luulet! Amerikassa oli kyllä tyhjää maata, mutta kyllä eurooppalainen ihminen ryösti ja huijasi reilustikin maata intiaaneilta. Myönnätkö?

Juutalaiset heitettiin ulos maastaan, murhattiin, myytiin orjiksi, vietiin pakkosiirtolaisuuteen. He eivät silti koskaan luovuttaneet toivoaan palata ja pystyttää uudelleen valtionsa, jonka paikalle ei lukuisista valloittajista huolimatta koskaan perustettu mitään toista valtiota. Vaino ja sorto lisäsivät halua päästä palaamaan isien maalle, minkä historiallisen siteen Kansainliitto myönsi ja auttoi paluuta tapahtumaan.

Oliko intiaanien tai aboriginaalien kohtalo mielestäsi muka yhtään vähemmän epäoikeudenmukaista tai julmaa? Millä perusteella? Miksi et myöntäisi, että nämä kansat ovat saaneet kohdata moneltakin kantilta katsottuna yhtä suurta vääryyttä? Myönnätkö?

Minä voin myöntää, että Israelin kansaa on kohdeltu väärin, mutta niin on muitakin kansoja kohdeltu ja joissakin tapauksissa vieläkin enemmän väärin. Myönnätkö?

Juutalaiset eivät vallanneet kenenkään yksityisiä maita. He ostivat alueita, jotka eivät muille kelvanneet ja mm. turkkilaisten suuromistajien maita. He maksoivat maastaan kovan hinnan- kaikella tavalla. Nyt se yritetään ryöstää heiltä "laillisin" keinoin, jotka sotivat niin historiaa kuin tehtyjä aiempia päätöksiä vastaan.

Voi olla, ja tuo kuullostaa vääryydeltä.

jolla on ollut oma itsenäinen valtionsa Kanaanin maassa, ja he ovat oikeutetut asumaan siellä edelleen, vaikka muissa maissa alkuperäiset asukkaat olisi karkoitettu viimeiseen mieheen.

Mutta aivan yhtä paljon ovat oikeutetut nuo muut karkoitetut alkuperäiset asukkaat kuin juutalaiset. Minä myönnän, että juutalaisilla on oikeus omaan maahansa, mutta kai sinäkin myönnät, että TÄYSIN YHTÄ PALJON ovat muutkin karkoitetut alkuperäiset kansat oikeutettuja omiin maihinsa? Myönnätkö?!

Helena Kaski

"Ai, ei muka intiaaneja ole pakotettu pois omilta maailtaan?"
Miksi luet rivien väleistä sellaista, mitä en sano?

" Miksi et myöntäisi, että nämä kansat ovat saaneet kohdata moneltakin kantilta katsottuna yhtä suurta vääryyttä?"
Tietysti ovat kokeneet vääryyttä, mutta en ala mittailla ja vertailla kansojen kokemia vääryyksiä. En näe siinä mitään järkeä.

"Mutta aivan yhtä paljon ovat oikeutetut nuo muut karkoitetut alkuperäiset asukkaat kuin juutalaiset."
Tämän puheenvuoron aihe koskee juutalaisia eikä minulla ole mitään tarvetta ruveta vertailemaan heidän tilannettaan muiden karkoitettujen tilanteeseen. Oman kiinnostukseni keskipisteessä on Israel enkä ole samalla lailla perehtynyt maapallon muihin kansoihin. Yhtä sabluunaa eri kansojen tilanteeseen ei ole.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Maailmassa on tuhansia jumalia, maapallo loppuu kesken. Maapallo on yhteinen luonnon - ja elämänvara koko eliökunnalle, yhdessä, ei erikseen.

Helena Kaski

Maailmassa on myös 22 arabivaltiota. Miksi joidenkin on niin vaikeaa hyväksyä YHTÄ mitättömän pientä juutalaisvaltiota? Miksi maapallo loppuu kesken juuri heidän tilkullaan?

http://www.iris.org.il/sizemaps/arabwrld.htm

Tulikivenkatku ----

Siellä, missä on rättipäitä, on aina ongelma.

Ilkka Luoma

Maailmassa on vain yksi pallon pinta, jossa ihmiset voivat asua. Miksi sinun olisi todennäköistä vaikea hyväksyä sitä, jos kesämökkitontillesi muuttaisi täysin vieraita ihmisiä - enemmän ja enemmän ja alkaisivat työntämään sinua sivummalle, lopulta heittäen sinut ulos koko mökistäsi - olihan maa sinun, vaikka se sama maa ei ollut "kenenkään" vielä 5000 vuotta sitten, puhumattakaan miljoona vuotta sitten.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Arabit ja palestiinalaiset ovat kaksi eri asiaa.

Matti Palviainen

Kaski

Laske miuluummin, paljonko Palestiinassa contra muut arabimaat on viljelykelpoista maata ja suhteuta se väkilukuun.

Arabimaat ovat yli 95 %:sti erämaata.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Toiaalta juutalaiset ovat saaneet autiomaan vihertämän, mutta keiden kustannuksella. Juutalaiset käyttävät niukkoja vesivaroja enemmän kuin heille väkilukuna kuuluisi.

Helena Kaski

" Miksi sinun olisi todennäköistä vaikea hyväksyä sitä, jos kesämökkitontillesi muuttaisi täysin vieraita ihmisiä - enemmän ja enemmän ja alkaisivat työntämään sinua sivummalle, lopulta heittäen sinut ulos koko mökistäsi - olihan maa sinun, vaikka se sama maa ei ollut "kenenkään" vielä 5000 vuotta sitten, puhumattakaan miljoona vuotta sitten."

Juudea ja Samaria eivät ole arabien maata.

Helena Kaski

"Arabimaat ovat yli 95 %:sti erämaata"

Israelistakin on suurin osa erämaata. Arabimaat hyötyisivät kovasti Israelin kantapään kautta saaduista kokemuksista, kuinka erämaa saadaan tuottamaan satoa, miten tippakastelulla ja nykytekniikalla kasvatetaan uusia erämaata kestäviä lajikkeita, kuinka auringonvalo otetaan talteen mahdollisimman tehokkaasti ja kuinka vesihuolto toimii erämaassa.

Helena Kaski

"Toiaalta juutalaiset ovat saaneet autiomaan vihertämän, mutta keiden kustannuksella. Juutalaiset käyttävät niukkoja vesivaroja enemmän kuin heille väkilukuna kuuluisi."

Jos juutalaiset tyytyisivät kaivamaan kaivoja ja elämään sillä niukalla vedellä, mikä taivaasta sataa alas, tilanne olisi todella surkea. Heillä on kuitenkin ihmeellinen taito voittaa vaikeat olosuhteet luovuudella ja sinnikkyydellä. Vesiongelman kanssa tehdään työtä jatkuvasti. Merivettä tislataan valtavilla laitoksilla juomakelpoiseksi. Käyttövedestä kierrätetään 75 % eli eniten maailmassa. Ehkäpä tulevaisuudessa myös "sateenteko" onnistuu...

"Mekorot intends to increase its desalination production nearly seven fold to 200 million cubic meters annually, of which 100 million will be derived from sea water, 77 million from brackish water and 13 million from secondary effluents (treated wastewater).
http://www.mekorot.co.il/Eng/Activities/Pages/defa...

On helppoa syyttää juutalaisia kaikesta. Todellisuudessa he ovat hoitaneet enemmän kuin oman osuutensa kaikkeen veteen liittyvässä. Arabeilta on sen sijaan oma puoli jäänyt hoitamatta kaiken tärkeämmän keskellä, mutta onneksi on aina joku, jota syyttää, kun omat puhdistamattomat jätevedet sekoittuvat laittomasti kaivettuihin kaivoihin.

Ilkka Luoma

Palestiinalaisille, juutalaisille ja muillekkin Jordan joen vesisysteemi on elintärkeä - juutalaiset ja Israel imevät tuosta vedestä huomattavasti enemmän kuin heidän väkilukunsa edellyttäisi - tässä piilee seuraavan sodan perusta.

Helena Kaski

"Palestiinalaisille, juutalaisille ja muillekkin Jordan joen vesisysteemi on elintärkeä - juutalaiset ja Israel imevät tuosta vedestä huomattavasti enemmän kuin heidän väkilukunsa edellyttäisi - tässä piilee seuraavan sodan perusta"

Tähän kohtaan haluaisin nähdä väitteesi pohjaksi faktoja. On niin kovin helppoa heittää Israelin ja juutalaisten syyksi kaikki Lähi-Idän ongelmat, mutta kun pitäisi olla perustelutkin. Lukuja, kiitos.

Ilkka Luoma

Millä lähtökohtaisella oikeudella kukaan omistaa mitään maapalaa? Kiinassa maata ei voi omistaa, se on valtion - siis Kiinan kansan ja sen valtaeliitin päätöksien takana. Millä oikeudella juutalaiset miehittävät laittomasti Länsirantaa, Golania ja pientä siivua Libanonia?

Matti Palviainen

"Millä lähtökohtaisella oikeudella kukaan omistaa mitään maapalaa?"

Todella hyvä kysymys.

Ilkka Luoma

Kuulostaisi oikeudenmukaiselta - millään maalla tai kansallisuudella/ uskonnolla ei voi olla mitään erioikeuksia tai -vapauksia!

Jukka-Pekka Vasara

Israel on erinomainen esimerkki monikulttuurisesta yhteiskunnasta jossa muslimit ovat merkittävä vähemmistö tai enemmistö. Silloin tarvitaan muureja sekä armeija pitämään monikurjistajat sen muurin toisella puolella.

Ilkka Luoma

Lopulta jää kysymys, kuka omistaa ja mitä sekä ketkä saavat ja keneltä!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Filosofisesti ottaen, kukaan ei omista mitään. Kaikki on kierrossa ja lainassa sympioosissa elävältä kokonaisbiosfääriltä, jota ravitaan auringon valolla, sielläkö se jumala luuraa?

Ilkka Luoma

Kosmologinen ja filosofinen kysymys:

"Katoaako energia ja materia joskus lopullisesti?"

Ilkka Luoma

"Siellä missä ihminen - siellä ongelma"

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Juutalaisille se mikä heille väkilukuna muuhun maapalloväestöön suhteutettuna kuuluu!

Ilkka Luoma

Kiinalaisille kuuluu tämän mukaan suhdeluvulla 1,34/6,2 ja amerikkalaisille noin 0,26/6,2 - suomalaisille ja israelilaisille suunnilleen 0,0054/6,2 jne ...

Hatikvah The hope

Pekka Lampelto, yksi suurimpia rikoksia on ollut se, että intiaanit on väkivaltaisesti häädetty kotoaan pieniin reservaatteihin. Heillä on oikeus myös omaan valtioon.

Matti Palviainen: Mitä tulee sotakorvauksiin, niin ne on maksettava, on sitten kyseessä Saksa tai Suomi.

Jotu Karjalainen, Silloin pitää miettiä myös onko muillakaan valtiolla enää oikeutta olla olemassa.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Pekka Lampelto, yksi suurimpia rikoksia on ollut se, että intiaanit on väkivaltaisesti häädetty kotoaan pieniin reservaatteihin. Heillä on oikeus myös omaan valtioon.

Kuullostaa oikeudenmukaiselta.

Ilkka Luoma

Miksi palestiinalaisia pitää ahtaa heidän "reservaatteihin" ja juutalaiset rakentavat palestiinalaisten maalle omia "reservaattejaan" - lupaako hyvää?

Helena Kaski

"Miksi palestiinalaisia pitää ahtaa heidän "reservaatteihin" ja juutalaiset rakentavat palestiinalaisten maalle omia "reservaattejaan" - lupaako hyvää"

Arabeja ei ahda kukaan muu mihinkään kuin toiset arabit, jotka vaativat heitä pysymään ns. pakolaisleireissä- voidakseen vaatia heille "paluuoikeutta" maahan, jossa he eivät ole koskaan asuneetkaan.

Juutalaiset rakentavat maalle, joka Kansainliiton päätöksellä vahvistettiin juutalaisten historialliseksi kotimaaksi. Heidän muuttoaan pyrittiin kannustamaan KOKO Jordan-joen länsipuolelle. Kyseessä ei ole mikään "palestiinalaisten maa", joka on pelkkä propagandatermi. Jordanian 19- vuotinen valloitus ei tehnyt siitä arabien maata.

Ilkka Luoma

"Toivo":

Voisiko saamelaisia rinnastaa intiaaneihin?

Ilkka Luoma

Muhiiko Lähi-idässä uusi sota, epätoivoinen sota, jossa juutalaiset tekevät jälleen mitä haluavat?

Helena Kaski

Tottakai siellä muhii sota ja räjähdys odottaa vain tulitikun sytyttämistä. Syynä sotaan on se, että arabit eivät edelleenkään hyväksy juutalaisia maapallon päällä, ja siksi he tekevät taas, mitä haluavat. He eivät kunnioita itsenäisen valtion rajoja, eivät alueen loukkaamattomuutta ja ihmisten oikeutta elää rauhassa vaan aloittavat- jälleen kerran- epätoivoisen hyökkäyksen juutalaisvaltion kimppuun.

Kunhan ensin pyrkivät käyttämään hyväkseen asemaansa YK:ssa.

Toimituksen poiminnat