Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Ravintopula uhkaa?

Ravinto kallistuu. Kansalaiset eriarvoistuvat. Tuloerot todellisuudessa kasvavat. Heikoin luokka heikentyy koko ajan. Ravinto elättää – kaupunkilainenkin syö. Miksi maatalous on melonin kokoinen herne monien kaupunkilaisten nenissä? Ajaudumme ravintopulaan ja niukkuuteen, jossa maatalous nousee arvoon arvoiseensa. Kiinalaiset ovat ostaneet jo ensimmäiset peltohehtaarit Suomesta ...

...

 

[10112009  ... isoäitimme ihastelivat pollen läjää kukkaruukkuihinsa. Lanta on tuhannet vuodet ajattu peltoon tuottamaan lähialueruokaa nälkäisiin, fyysiseen työhön tottuneiden suihin. Sadat tutkimuslaitokset kehittävät koko ajan uusia entistä tehokkaampia tapoja ja menetelmiä ruokkia yhä useampia, fyysiseen työhön tottumattomien suita ... ]

 

Ryöstöviljely ja mm. keinokastelu toivat mahtavat sadot, aikansa. Ravinne ja biologista jatkumoa aiheuttavat aineosaset ovat monimutkaisia yhdistelmiä, joiden kehittymiseen luonnolta meni muutama sata miljoonaa vuotta, jo kauan sitten. Hitaiden muuttujien 2/ aikakausi katkesi ihmisen löytäessä ulkoisen energiankäytön omien fyysisten töidensä helpottamiseksi.

 

Lisäenergia omien välttämättömyystoiminteiden päälle aikaansai nopeutuvan kasvua kasvulle ilmiön, jossa maapallon eliökunnan ravinnetuottoketjut ovat joutuneet niille epänormaalien kehityssuuntien valtaan. Tunnetusti kaikki vaikuttavat kaikkeen - kausaliteetti on väkevä ilmiö, jonka hitaat muuttujat vääjäämättä vievät omia sopeuman ratkaisujaan meille usein tuntemattomaan suuntaan.

 

Tänään on vallalla polttamisen aikakausi, jolla koetetaan saada luontaisesta biologisesta kierrosta helpoketta hiilidioksidimääriin pelattäessä merien pinnan nousua. Tutkimus mitä biosfäärin ravinnekuorman polttaminen merkitsee, on jäänyt vähemmälle huomiolle.

 

Ihmistä kiinnostaa enempikin energia ja sen riittävyys 3/ luomaan helpokkeita toimiimme. Lisäksi kasvavalla energian käytöllä tavoittelemme suuruuden ekonomiaa - suurempi auto, suurempi vene ja lopulta suurempi pihagrilli, jotta suuremmat T-luupihvit kypsyvät nopeammin kasvattaen vyötärön seutuamme elintasosairauksien ketjuksi.  

 

Ruoka on heti veden jälkeen ihmisen tärkein saavutetaso - toki hengitettävä ilmaseos ajaa kummankin edelle, mutta oletamme sitä riittävän puhtaana elämämme loppuun saakka. Vesi 4/ loppuu puhtaana ravinteiden kuljettajana samassa tahdissa syötävän ruoan kanssa.

 

Jos katsomme biosfääriä ilman ihmistä - huomataan sen harmonia ja lajikehitys vain itse tuotettuna energiana omiin toimenpiteisiin. Suurin ero meihin on materiaalien ja energian käyttö. Ihminen siirtelee 5/, muokkaa, lajittelee ja polttamalla väkivaltaisesti muuntaa biosfääriä suuntaan, jota kukaan meistä ei tiedä eikä hahmota tarkasti.

 

 

Elämän alku mahdollistui palamisesta

 

Luonto itsessään poltti elämän alkuun. Tarvittiin sykäys eliökoneiston käynnistämiseen - aikaa meni satoja miljoonia vuosia. Luonnon mekanismit ovat "hitaita" ihmisiin nähden. Meillä on kvartaalimme, niin on luonnollakin. Suurin ero ihmisettömän ympäristön ja ihmisen välillä on mekanismien harmoniassa. Ihminen muokkaa ympäristöään niin nopeasti, että luonto itsessään ei sopeudu perinteen mukaisesti, vaan hätätilana, jossa muunnos on tietoa välittämätön sen vireisjatkumoille.

 

Luonnossa ei ole kuitenkaan hätätilaa, siellä on vain reaktio, jossa vahvempi ja suvunjatkantaan kyvykkäämpi voittaa. Ihminen loi ihmisyydessään (ihmisinhimillisyyttään) tulontasauksen kulutus- ja henkisyysvoimana. Tosin tänään "demokratiajärjestelmät" kaipaavat huoltoa - olemme ylittäneet pallomme kyvyn tuottaa riittävästi aikaamme soveltuvia ravinteita so. käytännössä ruokaa kaikille syntyville.

 

Ihmiskunta on sormeillut liiaksi ravinneketjuja mm. polttamalla sellaisia kiertoja, jotka ovat vuosimiljoonat kulkeutuneet takaisin elinkiertoihin tuottamaan uutta elämää. Kaikki kierrot perustuvat alkuaineisiin, jotka muodostavat ylempiä tasoja, joista jossakin kohtaa saa alkunsa elonkehä eli "elämä" - tätä tasoa emme ole vieläkään kyenneet löytämään.

 

 

Onko elämäkin häviämätöntä?

 

Alkuaineet ovat "häviämättömiä" maailmassamme, vetoaminen niiden muuttumattomuuteen on ylempiin elonkehiin ymmärtämättömien selostetta kaikkivoipaisuudestamme. Ylemmillä elonkehillä sijaitsevat materiaalien ja energian monimutkaiset yhdisteet - joissa sijaitsevat ravinteet, hivenaineet ...  ja tarvittavat ainesosaset, mm. vitamiinit, jotka luovat elämän jatkuvuuden mahdollistajat.

 

Liiallinen biosfäärin sormeilu esimerkiksi energian luomiseksi saattaa ajaa evoluution "hätätilaan", josta aikaansaatuu meille kelvoton ympäristö. Ihmiskunnan häviämisen muodostava ympäristö on varmuudella jonkin toisen tyyppisen elämän lähtökohta ja näin luonnon oma jatkumo ajaa vuosimiljoonaisen harmonian takaisin elonkehiin poistamalla sille vihamielisen - itsensä nurkaan ajaneen - ihmisen.

 

On muodikasta lopettaa maailmanlopunkirjoitukset tokaisuun, että nyt on tehtävä jotain. Mitä ihmiskunta tekee, riippuu sen kilpailuvietistä, taistelutahdosta ja kyvystä toimia ryhmänä. Ryhmätoiminta on monien eläin- ja kasvilajien keino pitää sukusolut liikkeellä - se on sitä harmoniaa ja kamppailua paikasta auringossa, sillä sieltä kaikki elämä on lähtöisin.

 

Ihmiskunnalla on myös tylympikin vaihtoehto - ja se on se kuuluisa luun käteen jääminen lihavien vuosien päätteeksi. Menneen ja sukupuuttoon kuolleiden maailmojen ilmentymät muinaisesta väkevyydestä todistuvat nimenomaan luina ja näkemättöminä silmäaukkoina pääkalloissa.

 

Muinaiset näkivät valon, joka herätti elämän. Myöhemmin tulevat kokevat sen viimeisen auringon säteen, joka päättää pyöreän alustamme elämän aurinkomme räjähdyksen viimeissä tulessa -  hyörystäessään lainassamme olleet alkuaineet "loputtomiin" jatkumoihin ...

 

Tekstin viitenumeroinnin linkit aiheen kirjoituksiin:

1/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=greenpeace   ---

2/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Hitaiden+muuttujien+ketju   ---

3/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=energiaa+on+rajattomasti   ---

4/ --- http://www.facebook.com/home.php?#/note.php?note_id=89269237907&ref=mf   ---

5/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=30+miljoonaa+kappaletta   ---

 

 

Ilkka Luoma

http://edustajaehdokas.blogspot.com

...

 

Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot ~

[kuvia saa käyttää vapaaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma]

 

Kuvakansio 1

Bioteknologiaa pidetään tämän ja huomisen päivän osaratkaisuna pyrittäessä pelastamaan maailmaa ilmastonmuutokselta - mutta mitä tarkoittavat biosfäärin muunnos- ja muutosprosessit polttamisena ja siihen liittyvinä materiamuutoksina?

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2ck7b+ilkka-luoma-biosphere.html   ---

 

Kuvakansio 2

Kaatopaikka on ravinteiden keskittymä ja maallisen elintasomme näyteikkuna - mutta mitä tarkoittavat ympäristölle viime kädessä siellä tapahtuvat biologiset muunnos- ja muutosprosessit ylijäämämetaanikaasun polttamisineen?

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/295rg+ilkka-luoma-ytv---ammassuo.html   ---

 

Kuvakansio 3

Lopetettu kaatopaikka on huomisen aarreaitta. Ihminen kätki jätöksensä - myös ravinteina - maan uumeniin. Samalla poltamme vuosimiljoonaista ammoin kuollutta elämää voimaloissamme, mm. maakaasuna, joka on todettu nyt(?) vähäpäästöiseksi vaihtoehdoksi luoda meille ulkoa ylimääräistä energiaa.

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/289ye+ilkka-luoma-vuosaaren-jatevuorelta.html   ---

 

Kuvakansio 4

Maatalous on nykymallisen kaupunkielämän eräs ravinnonlähde, mutta myös päästäjä vailla vertaa. Mitä tarkoittaa voimallinen jalostus vihreästä kasvustosta lihaksi ja vieläkin vaarallisempana ilmiönä pieneliöstön ja "roskakalojen" syöttönä kassilohille, jotta saamme ylemmäksi ja herkullisemmaksi jalostettua ruokaa pöytiimme?

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28q6h+ilkka-luoma-haltiala.html   ---

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/283di+ilkka-luoma-kevaan-alku---mullan-tuoksu.html   ---

...

 

Sent:

Cc: anni.sinnemaki@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; pekka.havisto@fin.la ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; sirkka-liisa.anttila@mmm.fi ; paula.lehtomaki@ymparisto.fi

Sent: Wednesday, June 17, 2009 9:49 AM

Subject: MIELIPIDEARTIKKELI - Romahtaako ravinnekierto ihmisen toimista?


 

Romahtaako ravinnekierto ihmisen toimista?

(Greenpeace 1/ on aktivoitunut palmuöljyn käytön kieltämiseksi tehtäessä biodieseliä autoihimme - ruoka miehen tiellä pitää ja tuotantomäärät ovat moninkertaistuneet sadassa vuodessa. Media jauhaa hiilidioksidivähenemisen onnea biokasvustosta ja sen polttamisesta)

 

Kategoriat:

 

EVOLUUTIO , ILMASTONMUUTOS , KEHITYSMAAT , MAATALOUS , TALOUS , YMPÄRISTÖ , YMPÄRISTÖONGELMAT

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Jukka-Pekka Vasara

Keskustelusta ruoasta, sen hinnoista ja riittävyydestä sotketaan jatkuvasti perusasioita. Ruoan maailmanmarkkinahinnat alkavat vasta lähestyä kestävää tasoa, siis tasoa jolla tuotanto on taloudellisti mielekästä ilman tukiaisia. Maailman parhailla tuotantoalueilla halvan työvoiman maissa se on sitä jo nyt mutta jopa huipputehokas USA on maksanut maataloustukiaisia, ja tämä kertoo selvästi kuinka vääristynyttä elintarvikkeiden kauppa on.

Kun ruoan hinta nousee kannattaa kehitysmaissakin investoida maatalouteen. Nykyiset ongelmat johtuvat siitä että teollisuusmaat dumppasivat tukiaisilla hintatason niin alas etteivät kehitysmaat pystyneet kehittämään tai edes ylläpitämään omaa tuotantoaan, loput tapettiin "kehitys""avulla", aivan kuten esimerkiksi afrikkalaisten oma tekstiilituotantikin ilmaisvaatteilla: UFF, punaisen ristin, kirkon, valtapoliitikkojen ja muiden rikollisjärjestöjen / mätämunien mielestä on parempi että afrikkalaiset naiset myyvät persettään kuin tekevät rehellistä työtä. Saivathan he kuitenkin itse ne mehevimmät siivut tästä "hyvän mielen aneet" ja pakkoverorahoitetusta bisneksistä.

Taha Islam

Juuri näin. Lisäksi teollisuusmaiden oma tuotantotapa on tuhlaileva ja tuotteet käytetään tuhlaillen.

Ilkka Luoma

Kuluttaja ratkaisee pelin; mitä syö, miten syö ja mitä ei syö - esim. laittamalla espanjalaiset tuorekurkut täyteen ostoboikottiin!

Taha Islam

Kuluttajalla ei ole mitään mahdollisuuksia valtiokoneistoa vastaan. Se päättää verotuksesta, tuista, viljelysmaiden käytöstä, lisäaineiden sallittavuudesta, hygieniasäädöksistä jne.

Lisäksi kuluttajaa vastassa on miljardien mainosteollisuus.

Käytännössä siitä, mitä Suomessa syödään, päättää noin viisi ihmistä, eli kauppaketjujen hankintapäälliköt.

Ilkka Luoma

Juuri näin. Reviiripuolustuksen kulmakivi on ravinto-omavaraisuus.

Taha Islam

"Kuitenkin kotimainen elintarvikeomavaraisuus kaikissa olosuhteissa olkoon turvalisuuspolitiikkamme kulmakivi."

Suomen "elintarvikeomavaraisuus" perustuu öljyyn. Ilman öljyn ja öljystä valmistettujen tuotteiden tuontia täällä asuisi neljännesmiljoona ihmistä lähinnä etelärannikolla.

Ilkka Luoma

Koko läntinen maailma lihoo öljyn varassa - toistaiseksi. Maatalous saa lisäravinteet kaivoksista, kun kasvuvoima pitäisi tehdä kierrättämällä lantaa jne ...

Ehkä meitä olisi hiukan enemmän kuin kuin puolimiljoonaa. Meille sopiva määrä omavaraiskansantaloutena on nykyinen väkiluku, vaikka pinta-alamme voisi elättää noin 30-40 miljoonaa - vrt. Japani, joka tuo miltei kaiken raaka-aineen ulkoa!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kuitenkin todellisuudessa, mitä syödään ja miten paljon, päättää kuluttaja, siis Sinäkin osaltasi!

Taha Islam

"Kuitenkin todellisuudessa, mitä syödään ja miten paljon, päättää kuluttaja, siis Sinäkin osaltasi!"

Vain sitä, mitä on saatavilla ja mihin on varaa voi syödä. Eikä mielipiteenmuokkaukseen syydetyt miljardit ole mitään hukkainvestointeja.

Ilkka Luoma

Useissa elintarvikkeissa suurimman osan hinnasta Suomessa nappaa jalostus, kuljetus, kauppa ja arvonlisävero. Nyt nousee nimenomaan ravinnon alkulähde, siis itse tuotanto - jopa 3-4 kertaiseksi.

Jukka-Pekka Vasara

Esim. leivässä jauhojen hinnan osuus on alle 10%, tässä valossa on selvää ettei viljan maailmanmarkkinanhinnan vaikkapa tuplaantuminen merkitse käytännössä mitään. Ylipäätään kaikenlaiset verot ja maksut muodostavat minkä tahansa hyödykkeen loppuhinnasta suurimman osan.

Ilkka Luoma

Huomisen ravintopula teke ainakin sen, että ostovoimaisimmat joutuvat käyttämään suuremman osan tulositaan ruokaan - nyt esim. Suomessa keskimäärin perhe (yksi- tai monilukuinen)käyttää ruokaan noin 12-13 prosenttia tuloistaan! Vielä 50 vuotta sitten prosentti oli luokkaa 30-45!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ruoan arvonlisävero tulee vielä puolittumaan nykyisestä, ehkä noin 5-7 prosenttiin.

Ilkka Luoma

Punaiset laput pelastavat monen ruokapöytään vähän parempaakin

Ruoanhinta nousee, energianhinta nousee... kansalaiset vaeltavat kaupoissa etsien helpotusta talousmenoihin - syöminen kallistuu – vai kallistuuko, kun saksalainen kauppakin on täynnä alennuslappuja ja erikoistarjouksia?

[ ... joka päivä ruokakaupoissa kohtaa kuluttajan punaisten/keltaisten hintalappujen hinnoittelija kylmäaltaiden liepeillä - yhä kallistuvan ruoan ahdingossa yhä useammat perussuomalaiset etsivät ruokakauppalaskun alennusta silmät tarkkoina ...]

[29082008] EU ja laki ovat asettaneet tiukat määritykset ruoan viimeisestä myyntipäivästä. Vanhaa ruokaa ei saa myydä eikä pitää esillä. Vanhaa ruokaa ei saa myöskään jakaa ilmaiseksi. Keinoksi estää täystappio - kauppa keksi punaiset hintalaput, jotka houkuttelevat ostamaan 20-50% alennuksella kunnon ruokaa viimeisenä myyntipäivänä.

Kaupoissa vaeltelee runsaasti toivorikkaita kansalaisia sisäfileiden liepeillä löytääkseen kaksi pihviä yhden hinnalla. Varsinkin kylmäaltaiden ympärillä parveilee etsijöitä, jotka poimivat useasti laatua puoleen hintaan. Ruoan kallistuessa arvokkaimmat tuotteet useasti lojuvat ostamattomina odottaen punaista alelippua, joka vasta siirtää lohimedaljongit kansalaisen ostoskoriin.

Kauppa tietää kuinka tuotteet hinnoitellaan - kokonaiskate ratkaisee ja kaupankin pitää tuottaa voittoa. Laatu- merkki- ja erikoistavaroissa hinnat ovat korkeita, koska hyvän ostovoiman omaava kykenee maksamaan sen kateylimäärän, mikä taas sisäänveto- ja viimeinen myyntipäivä-aletuotteiden hinnoitteluissa jaetaan rahastaan tarkkoja kuluttajille.

Sanotaan, että ilmaista lounasta ei ole - juuri niin, tuon punaisen lapun laatutuote -50%:in alennuksella viimeisenä myyntipäivänä maksatetaan muilla asiakkailla kokonaishinnoittelun yhteydessä. Tässä tapahtuu tulonsiirto "ei niin hinnoista tarkoilta" heille, jotka ovat tarkkoja tai jopa pakotettuja etsimään ale- ja viimeisen myyntipäivän tuotteita.

Niin sisäänveto- kuin punaisten lappujen tuotteet muuntavat kauppojen valikoimaa - kysytyt tuotteet menevät kaupaksi ja viimeiselle myyntipäivälle lojumaan jäävät poistuvat seuraavista kaupan tilauseristä tukkukauppoihin. Nouseva elintarvikehinnoittelu yksinkertaistaa ruokaamme, erikoisuudet vähentyvät ja liian kalliit tuotteet poistuvat.

Punaisten lappujen hinnoittelu on tuottanut aivan uuden ostajaryhmän - etsijät, jotka erityisesti suurien kaupunkien alueilla vaeltavat - useilla kun aikaa on - kaupasta toiseen etsien puoleen hintaa ruokaa. Varsinkin pienituloiset yksinäiset, rahastaan tarkat ja suuret lapsiperheet poimivat possun sisäfilettä, jopa kahden euron kilohintaan, pakastimiinsa ostoskorien täydeltä.

Kauppa tulee hinnoittelemaan aina tuotteensa siten, että kokonaisuutena maksimaalinen voitto ja tuotto saavutetaan. Annettu punainen alelippu maksatetaan toisilla - tapahtuu vapaaehtoinen tulonsiirto rahakkaammilta "ei niin nuukaa" ihmisiltä rahastaan tarkoille, vähävaraisille ja etsijöille, jotka säästävät kaikessa, mistä se vaan on mahdollista.

Niin kauan kuin on punaisia ja keltaisia alelappuja ruokatuotteissa - on se merkki kaupan vääristä valinnoista hyllyihinsä. Tuotekategoriat muuttuvat ja hinta ratkaisee - kuinka tämä näkyy kaiken kaikkiaan ruokapöydissämme - jää kuluttajien itsensä ratkaistaviksi. Ilmaisia lounaita ei ole olemassa, mutta tulonsiirto on jo nyt tosiasia, joka mahdollistaa herkkua säästeliäämmän ja vähävaraisemmankin pöytään. Kansantaloudelle on viisaampaa syödä hyvä ja laadukas aleruoka, kuin kipata se kaatopaikalle.

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.com

Punaiset laput pelastavat monen ruokapöytään vähän parempaakin

02.09.2008 - 13:06

Cc: liisa.hyssala@stm.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; sirpa.asko-seljavaara@eduskunta.fi ; jorma.sievilainen@sok.fi ; arto.hiltunen@sok.fi ; matti.halmesmaki@kesko.fi ; terho.kalliokoski@kesko.fi

Sent: Friday, July 18, 2008 10:15 AM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE --- Punaiset laput pelastavat monen ruokapöytään vähän parempaakin

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ruokahuolto muuttuu täysin lähituotannoksi ja alueelliseksi omavaraisuudeksi, se on miljoonavuotinen eläinkunnan laki. Ihminen on vain pieni "liraus" hyvin pitkässä kehityskulussa.

Ilkka Luoma

Tätä kehitystä tukee meneillään oleva espanjalaisen tuorekurkun myrkytysaalto, joskin tulee odottaa vielä tarkkoja ja lopullisia tutkimustuloksia aiheesta.

Ilkka Luoma

Ravintoa ei ole ilman puhdasta vettä!
10.11.2009

[ ... mahdollisesti puhdas raakavesi loppuu pitkän kuivan kesän jälkeen Pekingistä? Suomessa sinilevä tukkii vesilaitosten suodattimet ja tuo uusia myrkkyjä puhdistamisen päänvaivoiksi. Vesi on kaikkialla aivan liian halpaa. Puhdistusvaikeuksien kautta hinta nousee reippaasti - ja vesi palaa ansaitsemaansa arvoon ... ]

Maslowin tarvehierarkiassa 2/ vesi on heti hengitettävän ilman jälkeen seuraavana. Ihminen kuolee vedenpuutteeseen jo muutamassa viikossa. Vesi on seuraavan suursodan aihe ja veteen liittyvät sijoitukset nousevat raketin lailla kaikkialla maailmassa. Viimeisessä pörssissä vesi on maailman toiseksi arvokkain aine.

Ihmiskunnan perusperiaatteen pitäisi olla käyttämänsä raaka-aineen luonnonmukainen palautus sellaisena luontoon, kuin se sieltä on otettu. Ihmisen elämä on väsyksiin saakka itsensä ja tavaroidensa siirtelyä paikasta toiseen 3/. Tuohon toimintaan käytämme energiaa, jonka lainaamme ympäristöstämme ja lopulta aina auringosta - tai ytimien "loputtomien" energioiden maailmasta. Vesi voi olla myös "loputtoman" energian lähde.

Vesi juoksee meille elämän - puhtaimmillaan. Ihminen juoksuttaa käyttämänsä veden muunneltuna sellaiseksi, että mm. mutantoituvat bakteerit ja virukset 4/ tulevat aiheuttamaan suuremmat pandemiat, kuin mitä olemme koskaan kokeneet. Vesi on erinomainen mikrobien kuljetusalusta. Sairaalabakteerit ovat hälyttävä esimerkki hallitsemattomasta mutantoitumisesta - ihmisille. Mikrobeilla on samanlainen lisääntymisvietti ja kilpailutahto kuin ihmiskunnallakin.

Vesi on hyvää puhtaana. Loppuun käyttämämme vesi tuntuu neniimme hyvin epämiellyttävältä, kun olemme vesikierron tarpeisiimme hyödyntäneet. Jätevesi, joka kertoo hyvin elintasomme ja kulutuskykymme - on viesti harkitsemattomasta toiminnasta. Meitä odottaa vesien saastuminen, joka voi nostaa likaisen veden mikrobien aiheuttamien lapsikuolemien määrän huimaan nousuun - joka- ja tämänpäiväisestä yli 4000:sta kuolleesta - ympäri maailman.

Vesi on ikuinen kiertolainen

Vesi on "ikuinen" kiertolainen. Nykytietämyksemme mukaan vesi on saapunut miljardeja vuosia sitten asteroidipommituksen mukana, jota kesti satoja miljoonia vuosia. Vesi on voinut myös osaltaan tuoda meidät tänne pallollemme - ulkoavaruudesta. Vesi sisältää myös hapen 5/, joka on eräs elämämme mahdollistaja ja päätösprosessien käynnistäjä. Samoin vesi sisältää vedyn 6/, joka on äärimmäisen räjähdysherkkä alkuaine ja energianlähde 7/.

Ihminen kierrättää surutta vettä likaisen itsekkäisiin tarkoituksiinsa kaikkialla maailmassa. Lainaamme omistusahneudessamme meille kuulumattomankin veden toisilta, aiheuttaen ympäristö- ja elinkriisejä muille eliölajeille.

Ihminen ryöstöviljelee keinokastelulla luonnon vuosimiljoonaiset ravinnekierrot epätasapainoon, jonka lopputulemana häämöttää maailmanlaajuinen nälänhätä. Emme ole myöskään tutkineet riittävästi, mitä tarkoittaa viherkasvuston viljeleminen poltettavaksi energiaksi.

Vesikriisi ja siihen automaattisesti yhdistyvä nälkä ajaa epätasapainoa väestökeskittymiin tappaen heikkoja ja tukien vahvoja. Ehkä tämä onkin systeemejä ohjaavan "universumin käyttöjärjestelmän" ohjelmistollinen hyppykäsky tasapainottaa ylipaisunutta ihmiskuntaa. Vesi on tehokas väliainetappaja kuljettaessaan meille uusia mikrobeja haasteeksi immuunijärjestelmillemme.

Vesi ei lopu meidän elinaikana, mutta se voi muuntua kaltaisellemme elämälle kelvottomaksi. Vettä voidaan puhdistaa, mutta usein se tapahtuu luonnottomin keinoin toisilla myrkyillä. Myrkky korvaa myrkyn ja jälleen tuloksena on yhtälö, jossa ihmiskeskeistä elämää ylläpitävät voimat saavat haasteen vailla vertaa.

Vesi loppuu elämän illassa maapallon kuivuessa ja hyörystyessä auringon laajetessa viimeiseen räjähdykseensä noin muutaman miljardin vuoden kuluttua. Tätä ennen vesi loppuu käyttökelpoisena ihmisinhimillisenä elämäntuojana hallitsemattoman ja harkitsettoman käyttömme vuoksi.

"Vesi vanhin voitehista"

Vesi vanhin voitehista, mutta vain silloin, kun huolehdimme sen takaisin ympäristöön sellaisena kuin sen sieltä otimme. 'Sen minkä otat - palautat sen muuttumattomana takaisin'. Luontainen palautus on vesihuoltomme elinehto. Jäte- eli elintasomme näyttövedestä saamme juomavettä - palautekierto on osa luontoa, jopa ISS-avaruusasemalla.

Käyttömme ainesjälki jäteveden lietteenä tulee myös palauttaa pääsääntöisesti ravinteina peltoihin ja ruokatuotantoon. Hengitettävän hapen, juomamme veden ja syömämme ruoan jälkeen on pitkä elämällinen matka elintasokohokkaisiin maallisina markkinatalousnäytteinä, joiden vuoksi olemme ympäristömme saastuttaneet miltei ratkaisemattomien ongelmien eteen.

Osaammeko käsitellä viimeiseksi käyttömme jälkeen jääneet elintasomme muistomerkit supermyrkkyinä, raskasmetalleina ja kaikkinaisina yhdisteinä, jotka eivät luonnolliseen ympäristöön haittayhdisteinä kuulu?

Vesihuolto ja -tase ovat suurin yksittäisistä ympäristöteoista - paljon puhuttu hiilidioksidikin, siis ilmastonmuutos 8/ "vain" nostaa merien pintaa ja vahvistaa suotuisilla alueilla kasvustoa käyttäen enenevästi ravinteita lisääntyvään viherkasvustoon. Ihminen boosteroi (vahvistaa) jälkipoltolla elämänsä ajallisesti pidemmäksi, mutta luonnolle lyhyemmäksi. Takaisinmaksun aika on koitanut.

...
Viitteet tekstistä:
1/ --- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2cjen+ilkka-luoma-... ---
2/ --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Maslow'n_tarvehierarkia ---
3/ --- http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1844230/ympari... ---
4/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=kilpajuoks... ---
5/ --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Happi ---
6/ --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Vety ---
7/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=e%3Dmc2 ---
8/ --- http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=mestari+an... ---
9/ --- http://fi.wikipedia.org/wiki/Deng_Xiaoping ---
0/ --- http://en.wikipedia.org/wiki/Deng_Nan ---
...

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
...

Mielipidekirjoitukseen liittyvät kuvakansiot~
[kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma]

Kuvakansio 1
Suomen Orimattilassa on eräs innovatiivinen vedenpuhdistaja - pieni, mutta kekseliäs - "periaatteessa jätevetemme lopputuote on juomakelpoista, mutta emme suosittele sitä juomaan, se on kuitenkin puhtaampaa kuin yläjuoksulta tuleva "normaali" jokivesi!
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/2cjv9+ilkka-luoma-... ---

Kuvakansio 2
Käsittämättömän puhdas Saimaan Puruvesi on jotain sellaista, mitä moni ulkomaalainen ei usko. Kerrotaan, että Kiinan kuuluisan, jo edesmenneen uuden tienavaajan Deng Xiaoping´in 9/ tytär Deng Nan olisi ihastunut niin suuresti Puruveteen, ettei sauna-uimaan kierteestä meinannut loppua tulla :-) ...
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-... ---
...

Sent:

Cc: paavo.vayrynen@formin.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; anni.sinnemaki@eduskunta.fi ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; pekka.haavisto@fin.la

Sent: Saturday, June 13, 2009 12:45 PM
Subject: MIELIPIDEARTIKKELI - Vesi, elämän lähde - on myös kuoleman lähde

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ilkka Luoma, erinomainen vastine vedestä. Seuraava suursota johtuukin vesipulasta.

Ilkka Luoma

lauantai, toukokuu 07, 2005
Aurinko voisi paistaa myös varjoisalle puolelle

Elintaso-Suomessa on noin 150.000 syrjäytynyttä, osaksi ahneen ja hallitsemattoman (joskus myös tahallaan hallitun) talouskehityksen vuoksi. 1990-luvulla tipahti joukko ahkeria ja kilttejä kansalaisia loukkuun. Tämä kansalaisryhmä tapaa toisiaan mm. Seurakuntien ruokajonoissa.

Suomessa ei tarvitse nähdä nälkää. Seurakunnat ja muut yhteishyvälliset vapaaehtoiset jakavat ilmaista ruokaa sitä tarvitseville. Kävin tutustumassa ja tapaamassa ihmisiä, joista yleensä vaietaan. Ruokajonossa seisoo vilkkaan puhelias eri kieliä puhuva keskimäärin keski-ikäinen tai yli oleva ihmisjoukko. Mukana on myös vähemmistönä hiljainen ja selvästi ahdistuneempi ihmisryhmä, joka ei enää jaksa pitää niin vahvasti puoliaan kuin esim. vieraita kieliä puhuva ryhmä, tosin myös tyytyväiset suomalaiset ovat joskus hiljaisenpuoleisia. Näyttää siltä, että ruokajonossakin tapahtuu eriytymistä selviytyjiin ja hiljaisiin oloonsa tyytyviin.

Ihmiset ovat osa luontoa katsomatta koulutukseen, sosiaaliluokkaan, ikään tai palkkaryhmään. Jokaisella ihmisella on oma tarinansa, joka on juuri se tärkein tarina kullekin. Loukkuun putoajat eivät jaksaneet taistella, käyttää kyynärpäitään tai alistuivat useasti vahvemman epäoikeudenmukaiseen tahtoon. Jotkut meistä valitsivat polun, joka vei syrjään valtavirrasta myös sairauden tai myös itse aiheutetun syyn vuoksi. Syntyi vähemmistö, jolle ei ole tehtäviä. Yhteiskunnan suurin velvollisuus on aina vahtia työtilanteiden syntymistä kaikille haluaville. Haluttomallekin kannattaa ainakin yrittää järjestää, koska sekin jo itsessään työllistää. Ihmisillä on ikimuistoinen oikeus työhön kuten lappalaisilla maahansa.

Ruokajonossa kiilsi myös hammaskulta ja kansainvälinen puheensorina peitti Seurakunnan papin aloitussaarnan. Sielunruokaa nautti pieni ryhmä ihmisistä. Pappi toivotti inhimillisesti hyvää kesää kaikille saamatta vastausta kuin muutamalta. Uskoisin kaikkien tienneen, että kyseisen ruokajonon oli mahdollistanut Seurakunta ja ne monet vapaaehtoiset, jotka halusivat lähimmilleen aidosti hyvää. Vapaaehtoisten auttajien joukossa oli havaittavaa huolta, että joku tai jotkut tekevät systemaattista hamstraamista.

Ruokajonossa oli runsaasti "hyvinsyöneitä", sekä joukko hiljaisia, joiden silmistä kuulsi hätä ja yksinäisyys. Yksinäisyys ja työtä vailla oleminen ovat suurimpia ihmisten vitsauksia. Toinen merkittävä ahdinko on olla ilman yhteisöllisyyttä ja tarpeellisuuden tunnetta. Ruokajono toi ainakin muutamille yhteenkuuluvuutta ja osallistumista, mutta edelleen joukossa oli liian hiljaisia, joiden ainut turva on oma itsensä.

Valtiovalta säätäköön pikaisesti lait ja säädökset, jotka sallivat systemaattisen valmistajien, jakelijoiden ja kauppojen käyttökelpoisen "ylijäämäruoan" kuljettamisen näihin ruoan jakelupisteisiin, sillä ruoka on liian arvokasta kipattavaksi kaatopaikoille. Eduskuntamme säätäkööt myös pikaisesti rahalähteet, joilla maksetaan tehokas logistiikka siirtämään liikenevät ruokatavarat näihin jakelupisteisiin.

Lopuksi ruokajonossa olijoille organisoidaan kunkin kyvyn ja osaamisen puitteissa ruoan saamisen vastikkeeksi yhteiskuntatyötä, siis osallistumista yhteisöllisyyteen ja hyväksytyksi tulemiseen. Jokaisella on oikeus olla osa tätä yhteiskuntaa, sillä yksikään luonnon järjestämä syntymä ei ole tarkoitukseton. Sitä paitsi ruokajonossakin on äänivaltaa.

Ilkka Luoma

ORIG LINK
http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/05/aurinko-voi...

Arto Lauri

Ei ruoka tietystikään polttoenergiaan millään lailla lopu! Ei polttroprosessit muunna atomitasolla mitään! Muutenkin tässä kirjoituksessa jää tyrkylle selväpiirteinen ydinlobbarimilitäärin silmitön viha aitoon BIO- energiantiotantoon.

No t o t u u s onkin siten jotain muuta. Eli juu u , ihmiskunta o n ajautumassa totaaliseen ruokapulakatastrofiinsa. De facto!

Syy vaan on ydinvoiman säteilykertymän materiaalien kertyminen maaperäämme, ravintoomme ja ilmaamme, vesiimme. Eräs keskeinen säteilyn vaikutus esim. vesiimme elämän kiertoihinsa on sen raskasveden, D2O ja yliraskasvesien, T2O muodostumiset reaktorien neutronivuopommituksista.

Kun 1 000 MW ydinreaktori pommittaa ympäristöönsä tauotta 1 000MW säteilyenergiakertymät. Muuttuu tuhansienkin kilometrien päässä olevat itse "alkuaineet". Säteilytetty aine yksinkertaisesti menettää kemiansa= valenssielektroninsa. Muumioituuu toimimattomaksi ++..ionisoituneeksi radikaaleikseen vuosimiljooniksi. Kvadrupoolimomenttien ja Lauritsenin kuorimallien säteilyvarastoitumat, niin ydinvoimaloista, tuhansien neliökilometrien uraanikaivosraiskioiltaan. Kuin energianegatiivisista isotooppijalostamoiltaan elämisenmme arvot tappaa e i mikään muu!
_______________________________________________________
Saksa tietä näyttää, menmkääämme oppimaaan m i k s i!

Ilkka Luoma

Ydinvoima on hiilidioksidipäästötön - tosin kuljetukset yms. tulee ottaa myös huomioon, kuten jalostus. Jos jäteratkaisu löydetään käytöstä poistetulle uraanille, niin homma helpottuu .. insinöörit ovat hyvä keksimään. Oleellisin asia olisi kulutuksen vähentäminen kautta linjan - siis myös ME kuluttajat!

Taha Islam

"Ydinvoima on hiilidioksidipäästötön..."

Ei ole, eikä hiilidioksidi ole mikään ongelma.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Itse tuotanto kyllä, mutta elinkaariajattelussa paljon hiilidioksidipäästöjä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Koska kuluttajat eivät ole laajasti halukkaita vähentämäään reippaasti, erityisesti lännessä, energian kulutustaan, on ainoa järkevä vaihtoehto ydinvoima.

Ilkka Luoma

30.5.2011 08:06 Nick Rigel
VAST

[Orig. torstai, tammikuu 06, 2011]
Lisää hiilidioksidia - ruoka loppuu!?

(Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) sanoi, että ravinnon hinta nousee varmasti, ja se pitää paikkansa. Maailmalla on yhä enemmän suita ruokittavana ja mm. meret tyhjenevät kalaravinnosta sekä eräin aluein ryöstöviljellyt pellot aavikoituvat, jo vedenkin puutteeseen)

[ ... luvuistaan väsynyt opiskelija tutkii Alepassa ruokapakettien viimeinen myyntipäivä alennuslappuja - 30%, jopa -50%. Jättiläisslummissa aamuyöstä 12 tuntisen työnsä aloittava laittaa palkastaan puolet ravintoon. Työssä käyvä suomalainen osastopäällikkö tutkii gourmee -osaston juustoja - pienen palan hinta on puolet työttömän peruspäivärahasta ... ]

Missä mättää, kun ruokaa on yllin kyllin kauppojen takapihojen roskiksiin kipattavaksi, yöllisten ja varhaisaamujen liikkujien iloksi - ja ruokakaapin täytteeksi. Missä mättää, kun yhdestä sinievätonnikalasta (lihaa noin 150 kiloa) saatetaan maksaa 2000 työttömän peruspäivärahan ~25€/tpv verran japanilaisella kalatukkurien huutokaupassa?

Osakekirjoja, kultaa ja timantteja on vaikea syödä. Kallis auto on myös huonosti sulava - vaikka sisältää rautaa. Ruoka lähtee maasta, siis biokerroksesta - joka on täynnänsä hiiliyhdisteitä, ravinteita, kivennäisiä ja kasvuvoimaa antavaa typpeä ja fosforia. Jätevesilaitokset tuskailevat typen ja fosforin kanssa - ne ovat jopa ongelmajätteitä. Kaikki pitäisi polttaa!

Hiilidioksidi on ehdoton kasvunvoima

Ilmasta tarvitaan ravinnon kasvattamiseen ehdottomasti hiilidioksidia, tuota 'ylisuosittua' elintasokasvihuonekaasua. Puheissa se haluttaisiin kätkeä [CCS*/] maanpoveen, kun sitä liiaksi tuotamme muun muassa koneellistetun liikkumisemme vuoksi. Ruokatuotanto on kasvanut maapallolla mm. keinolannoitteiden käytön vuoksi viimeisen 150 vuoden aikana viisinkertaiseksi - samoin kuin miltei väkilukummekin.

Kiinan väestö tuplaantui kaksinkertaiseksi 50 vuodessa

Kun synnyin 1957 - oli kiinalaisia 650 miljoonaa. Nyt Kiinassa on asukkaita 1300 miljoonaa, siis tuplat. 1950 -luvulla Kiinassa syötiin vihanneksia - ei ollut liikalihavuutta. Erilaisissa kokeiluissa 1960-luvulla kuoli Kiinassa useita miljoonia, mutta oli testattava yhteiskuntajärjestelmiä. Silti väki lisääntyi, koska piti synnyttää työvoimaa pelloille sekä sosiaali- ja vanhuusturvaa.

Nyt kiinalaiset yhden lapsen perheet kaupungeissa suuntaavat juhla-aterialle ainokaisen poikansa kanssa Mäkkäriin - se on muotia. Kuinka käy, kun kaikki kiinalaiset syövät kuten me - monesti ylensyöneet läntisen markkinatalous-demokratian näyttöorientoituneet kulutusihmiset?

Vastaus on helppo: Muille kuin kiinalaisille ei juuri muuta jää - varsinkin kun otamme huomioon muutkin elintason nousuhuumeet - autot ja muut systeemit - jotta kiinalaisetkin ehtisivät siirtelemään itseään ja tavaroitaan entistä nopeammin useampiin paikkoihin - olemmehan esimerkin lännestä näyttäneet, kuten Mäkkäritkin.

Ruoka on arvokkaampaa kuin mitä se nyt maksaa

Ruoka on arvokasta ja meillä se maksaa liian vähän. Käytämme ravintoon Suomessa enää alle 20 prosenttia kokonaisnettotuloistamme. Eläinkunnassa ravinnonhankinta ottaa suurimman osan valveilla olon ajasta - loppu meneekin reviirin puolustamiseen ja parikumppanin etsintään - koska geenit pakottavat siihen ainoaan tehtäväämme: suvunjatkantaan.

Apulantakin loppuu kaivoksista ja louhoksista

Kun apulanta (louhittavat mineraalit) loppuvat, tarvitsemme oman ja eläinkunnan jätöstuotteet biokiertoon tehokkaammin. Sonnasta eli lannasta tulee arvokasta. Jotta ravinnon kasvu vastaisi kiihtyvää kysyntää, tarvitaan biokasvullekin kiihdytetty lisäkasvu ja se tarvitsee hiilidioksidia enenevässä määrin. Muistammehan, että CO2 on kasvihuonekaasu ja tomaatitkin kasvavat paremmin kasvihuoneissa.

Biokasvuston jalostus liikennepolttoaineiksi on miltei rikos elämää kohtaan

Meidän ei pidä polttaa biokerrostamme - syökäämme se mieluummin. Emme kippaa omia pakoputkituotteittamme meriin, emmekä kaatopaikoille - vaan biokiertoon tuomaan kasvun edellytyksiä ruoan tuotantoon. Voimme myös ostaa ravintomme lähempää, ja voimme, ainakin lännessä, syödä vähemmän - niin sitten riittäisi muillekkin kuin kiinalaisille.

Peltojen arvo nousee - maa on ainut asia merien ohella, joka tuottaa ravintoa

Kiinalaiset kulkevat maailmalla vuokraten ja ostaen peltoa. Purammeko pakettipeltomme ja laitamme vuokralle? Ratkaisemmeko näin ikuisen kaupunkilaisia hiertävän maataloustukiviidakon?**/ Oppiiko leipääkin syövä kaupunkilainen, että ape syntyy pellosta ja on vaikea tulla toimeen ilman särvintä, - käy kuin sille kuuluisalle mustalaisen hevoselle, kun oppi olemaan syömättä.

*/
CCS = Carbon Capture and Storage, VTT Seminaari - Espoon Hanasaaressa 2009 ja 2010---
wiki - http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_capture_and_st...

2009: PHOTOS CCS --- http://ilkkaluoma.kuvat.fi/kuvat/VTT/CCS/ ---
2010: PHOTOS CCS --- http://ilkkaluoma.kuvat.fi/kuvat/CCS_2010%2520/ ---

**/
Kiinalaisten kanssa on käynnissä pienessä piirissä hyvin 'vallankumouksellinen' neuvottelu ratkaisemaan ruokatuotantoa ja vientitoimintaamme kuin myös ansaintaamme koko ajan kiihtyvässä ja kovenevassa maailman laajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa - tästä myöhemmin lisää.

Ilkka Luoma
http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.kuvat.fi/

...
Sent:

Cc: jyrki.katainen@vm.fi ; paula.lehtomaki@ymparisto.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; timo.kalli@eduskunta.fi ; mari.kiviniemi@vnk.fi ; timo.soini@europarl.europa.eu ; heidi.hautala@europarl.europa.eu ; anni.sinnemaki@tem.fi ; mauri.pekkarinen@tem.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; sirkka-liisa.anttila@mmm.fi ; presidentti@tpk.fi

Sent: Thursday, January 06, 2011 5:39 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Tarvitsemme lisää hiilidioksidia - ravinto vähenee per ihminen!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Tätä kehitystä tukee meneillään oleva espanjalaisen tuorekurkun myrkytysaalto, joskin tulee odottaa vielä tarkkoja ja lopullisia tutkimustuloksia aiheesta."

Espanjalainen kurkkukohu on rajua luettavaa. Ihmisiä kuolee Espanjalaisen vientikurkun myrkkyihin.

Eipä suomalainenkaan kurkku silti ole kovin eettistä nautittavaa. Tarkastelukulma vain on toinen.

Ostamme maailman suurimman hiilijalanjäljen tuottavia suomalaisia vihanneksia maailman kalleimpaan hintaan. Jopa 10- euroa/kg

Voidaan olla varmoja, että -30 asteen pakkasessa tuotetut, vain lasiseinän takana tuotetut kurkut,- ja tomaatit ovat kauhean määrän energiaa kuluttavaa tuotantoa.

Ennenkuin ostatte -30 asteessa tuotettua suomalaista kurkkua, maailman korkeimpaan hintaan keskellä talvea, kokeilkaa kelmun sisään pakatun kurkun molempia päätyjä. Ne ovat lähes aina mätimisestä johtuen pehmeitä, koska ne eivät mene kaupaksi.

Tuottajalle maksetaan hirmuisia tukia maailman epäeettisimmän/saastuttavimman,- ja kalleimman kurkun kasvattamisesta, joka menee yli 50% biojätteeseen, eli luonnon kiertoon, koska se ympäristötietoisen ja varattoman ihmisen ruokapöytään ei kelpaa.

(Silminnäkijähavainto)

Ps. Nyt, kun ilmat ovat lämmenneet, tilannekin on toinen, ja sen näkee siitä että hinta on kohtuullinen,- ja tavaraa on hyllyt notkuen.
Joka puolestaan todistaa kurkun viljelyn suomen pakkasissa suorastaan rikolliseksi toiminnaksi.

Talvi ei ole Suomen oloissa kurkun, eikä tomaatin viljelemisen kannalta viisasta aikaa, mutta niitä tuotetaan, koska sitä tuetaan.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kuinka monta tähän uuden aallon Espanjantautiin on jo kuollut?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuo energian tuhlaaminen on karu tosiasia ja siitä muodostuu kylmimpään aikaan jopa yli puolet tuotteen lopullisesta hinnasta. Huonon säilyvyyden taustalla on myös puhtaan kemiallinen ravinneliuos, jolla vihanneksista suurin osa kasvatetaan. Tuotteet kyllä näyttävät edelleen vihanneksilta, mutta niiden säilyvyys, ravintoarvo ja maku ovat avomaan tuotantoon verrattuna surkeat.

Jos tähän ongelmaan etsittäisiin jotakin tolkullista ratkaisua, päätyisimme kasvattamaan lyhyellä kasvukaudellamme korkean ravintoarvon omaavia vihanneksia, jotka kestävät pakastamisen. Siihen tarvittava energiamäärä on vähäinen verrattuna kasvihuoneiden käyttämään. Lisäksi vihannesten kohdalla hehtaarilta saatava biomassa on viljoihin nähden moninkertainen. Vain osa tästä on tietysti syötäväksi kelpaavaa, mutta ei se loppukaan hukkaan menisi.

Kun tiedämme että kaikki eloperäinen aines tuottaa mädätessään metaania ja hiilidioksidia noin fifty/sixty, niin oikopäinen maallikon idea olisi polttaa metaani lämpöenergiaksi ja käyttää hiilidioksidi kuivajäänä jäähdyttämiseen, eli säilöntään.
Eloperäisen aineksen mädätysprosessin lopputulos on tiettävästi tautivapaata ja käytettävissä lannoitteeksi uusille kasvustoille.

Näitä prosesseja meillä on tutkittu älyttömän vähän niiden potentiaalista huolimatta, koska Ilkankin esille tuomat kemialliset ratkaisut ovat olleet lyhyellä aikavälillä tehokkaita ja mahdollistaneet suurien voittojen tekemisen. Maaperä ei tätä kuitenkaan kestä loputtomiin ja meidän on palaaminen peruskysymyksien äärelle jo oman turvallisuutemme ja terveytemme takia.

Myös muita säilöntäprosessseja on mahdollista kehittää edelleen, joista lisäaineettomat tuntuisivat järkevimmiltä. Mm. marjojen sokeriton säilöntä onnistuu kokeilujen perusteella pelkästään purkkeja säännöllisesti kääntelemällä (säilyvyys jopa vuosia).

Ruokapulasta meillä ei olisi hajuakaan, jos ruoan tuotanto palautettaisiin sille kuuluvaan arvoon. Ei olisi myöskään työttömyysongelmaa, energiaongelmaa, eikä terveysongelmaa, eikä niiden seurauksena tulevaa kestävyysvajetta. Jos kuvittelimme, että maaltapako oli ratkaisu ongelmiin, niin täsmälleen päinvastoin on käynyt. Olisimme voineet ratkaista ongelmat, mutta päätimme paeta niitä helpomman elämän toivossa. Onko ollut sen arvoista?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Hyvin kirjoitettu. Maapallollinen jatkuva kestävyysvaje lienee noin 3 miljardia "ylimääräistä" ihmistä, suhteeton biomassa kulutukseen eli ympäristörasitteeseen nähden.

Ilkka Luoma

Ennen vanhaan nauris ja lanttu olivat 1800 -luvun 'kurkkuja', toki suolakurkut jne ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Omavaraissäilytys maakellareissa pelasi jo satoja vuosia sitten, ilman sähköä ja lisäaineita.

Ilkka Luoma

Ravinnon osalta suurin muutos olisi läntisen syömätottumuksen muutos. Olemme tunnetusti täällä lännessä syöneet niin hyvin, että loimme itsellemme täysin uusia elintasosairauksia "päämme menoksi ja muun biosfäärin onneksi"! ;/

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Diabetes II, kansallinen ylensyönnin seurannaissairaus. Maksaa yhteiskunnalle miljardeja.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Miksi huoltovarmuutta ei voisi saavuttaa julkisilla farmeilla?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kolhoosit? Sovhoosit? -kumpiako Pekka haluat?

Toimituksen poiminnat