Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kasvua, kasvua ja vielä kerran kasvua

Maailmalla kuohuu. Luottamus yhteisöjärjestelmiin on rapautumassa. Kansa ottaa valtuuksia omiin käsiinsä. Sosiaalinen media toimii kutsukanavana kaduile osoittamaan, että nykyinen meno riittää nyt. --- Poliitikot, talousmiehet ja ostovoiman makuun päässeet julistavat kasvun autuutta ja kaikkivoipaisuutta niin hyvinvoinnille kuin elämän helpottamiselle – missä mennään maailma, kun ympäristömme valmistautuu vastaiskuun?

 

[U]  ... alussa oli vain olematon piste, se räjähti Big Bang´ina - syntyi jostain täysin meille käsittämättömästä syystä alkutihentymä kahden olemattoman välille 1/. Kasvun fysiikka oli näin synnytetty. 13 miljardia vuotta on sitten kasvua, räjähdystä ja uudelleen kasvua - mitattuna, koettuna ja ahdistuneena ... ]

 

Läntinen markkinatalous huomasi hyödylliseksi etsiä kustannustehokkainta valmistusta suurimpien markkinoiden keskeltä. Syntyi Kiina ilmiö - maailmanhistorian suurin kasvurykäys on koettu 30 vuoden aikana Kiinassa, jossa edesmennyt pieni suuri mies Deng Xiaoping 2/ vapautti kiinalaiset "rikastumaan".

 

Taloustieteilijöiden ennustama ja varoittama globaali kriisi on nyt läsnä kaikkialla. Länsi-ihminen väsyi ja väsytti myös yhteiskuntajärjestelmänsä 3/. Japanissakin huomattiin, että kahden hengen talouden kahteen toilettiin ei voinut enää hankkia viidettä ja kuudetta sähköhammasharjaa.

 

Suomessa mm. valtiovarainministeri Jyrki Katainen valoi uskoa kansalaisiin kasvun autuudesta 4/  ~ onneksi kuluttamisen jalolle näyttötaloussäädylle. Oli usko loputtomaan kasvuun, sen aikaansaamaan työhön ja siitä kehkeytyvään ostovoiman lisäykseen ~ onneksi valmistusjärjestelmille lisäämään investointeja suurempiin lukujen ja massojen määriin. Kasvu oli kaiken mittari.

 

Kasvu on luontaista. Dinosaurukset kasvoivat yli mittojensa - vielä, täysin varmistamattomista syistä kasvu saavutti huipun, ja tyrannosauruksia kohtasi loppu. Pieni lajisto - nisäkkäät jäivät sopivan pieninä eloon, aloittaen oman kasvunsa. Nisäkkäänä ihminen on saavuttanut kasvunsa rajat - niin omansa (länsihousujen vyönreiät ovat loppuneet) kuin manipuloimansa ympäristön. Ihminen siirsi, muunsi, räjäytti ja yhdisteli materioita ja energiaa suuremmat määrät kuin aikaisemmat lajistot koko historiansa aikana yhteensä. Kulutimme mm. 150 vuodessa muuntunutta historiaelämää öljynä, hiilenä ja kaasuna sen määrän, jonka valmistamiseen ympäristöltä meni 150 miljoonaa vuotta.

 

Kasvu on läntisen talouselämän perushokema ja päämäärä. Kasvua on aina saatava, sillä kasvuosalla entiseen nähden suoritetaan investoinnit, jotta aikaisempi tuotanto säilyy ja lisääntyy budjettiprosenttien mukaisesti. Lopulta markkinatalous hoksasi, että on tehokasta valvoa mittareilla kasvua kvartaalivuosittain. Näyttötalousmaailma ja ihminen neljännesvuosittuivat.

 

Markkinamekanismit oppivat pakkaamaan kaiken pakkauksiin. Valmistus, hyötysuhde ja kate olivat säännöstö, josta saatiin parametrit huomisen kasvulle ja sen lisääntyvälle tavoittelulle. Ikiaikainen esillepano kuin tyrkylle laitto loivat mainonnan, jossa luvattiin löytää tarpeita yli elämän tarpeiden.

 

Ihminen maalasi itsensä 5/ kuten eläinkunnan urokset loivat ulokeet, lihakset, näyttövälineet ja harjakset kiinnittämään naaraiden huomion taisteltaessa ikiaikaisesta lisääntymisestä. Näin mm. syntyi oppi tuplapakoputkista, leikkimökin kokoista pihagrilleistä kuin heinäladon kokoisista citymaastureista.

 

Koko elävä järjestelmä on luotu lisääntymiselle, ja hallitsemattomana se on kasvua jatkumolla, jonka estää vain vihollisen hyökkäys tai raivoava viruksien valtakunta 6/, joka jostain ohjatusti ottaa vallan ja suorittaa sopivan likvidoinnin terminoiden liiaksi elintilaa harmoniasta vallanneet.

 

Kasvu on luontainen termi. Luonnossa se toimii, koska estolääkitys syntyy tasapainosta nähdä kokonaisuus. Elämällä on vihollisensa. Ihminen loi systeemit ja tarpeen kasvattaa ikäänsä, elämän helpottamista ja itse itselleen suotuaa ikiaikaista oikeutta olla luomakunnan herra, vieläpä siunattuna. Kasvu sai hegemonian.

 

Lopulta aina, ja todella aina, kasvua seuraa räjähdys; joko se on henkinen päättöhoito tai sitten se on aikajaksottainen liian massiivisen massakeskittymän lopullinen tuho (supernova) atomitasolle muodostuakseen jälleen kasvuksi. Aivan alun Big Bang ongelmasta, selittämätön kahden olemattoman hiukkasen yhtyminen, seuraa vuosimiljardinen "synti", jota kasvuksi voidaan sanoa - yksiselitteisesti. Lohtu on toki se, että liian suuret ovat aina pirstoutuneet.

 

Talous on kasvun huumassa nyt globaalissa kriisissä. Kiinalla on suuri rooli, mitä huomenna tapahtuu. Mitä Kiinan Deng Xiaoping todella tarkoitti sanoessaan kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa" - tarkoittiko hän maallista vai henkistä rikastumista? Huomaako Kiinan kansa makeaa länsihedelmää riittävästi maistettuaan, että heidän vuosituhnatinen historia ohjaakin henkiseen täyttymykseen, ajatuksen ja mielen tasapainoon ja ymmärrykseen suurimmasta voimasta, jota voidaan kutsua harmonian rikkaudeksi ympäristönsä kanssa.

 

...

Numeroselitteet [Link]

1/   http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkur%C3%A4j%C3%A4hdys  

2/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=yksil%C3%B6suoritus+j%C3%A4i+el%C3%A4m%C3%A4%C3%A4n  

3/   http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1718091  

4/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Taloudessa+tapahtuu+-+kulutamme%2C+s%C3%A4%C3%A4st%C3%A4mme+ja+j%C3%A4lleen+tuhlaamme  

5/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Ihminen+kautta-aikojen+on+halunnut+erottautua+ja+olla+my%C3%B6s+kokemassa+samankaltaisuutta  

6/   http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Virukset+kilpajuoksevat+kuten+ihmisetkin+  

 

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

http://www.facebook.com/first.ilkka

...

 

Mielipidekirjoitukseen liityvät kuvakansiot ~

[kuvia linkkikansioista saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma]

 

Kuvakansio 1

Kasvun keskittymää Kiinassa - yksi maailman korkeimmista pilvenpiirtäjistä, tuleeko rajat vastaan?

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28k7s+ilkka-luoma-china---maailman-korkein-rakennus.html   ---

 

Kuvakansio 2

Harmoniaa luonnosta ilman ihmistä, miltei - kuitenkin vesi aina läsnä, alkukotimme rajattomuudessa, mutta silti mitattavissa

---   http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-maisemat-ja-saat-vaihtelevat-.html   ---

...

 

SENT:

Kasvun julistaminen lopulta räjähtää uudeksi kasvuksi

 

18.01.2009 - 13:34

Cc: liisa.hyssala@stm.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; paivi.rasanen@eduskunta.fi ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi

Sent: Monday, December 29, 2008 11:21 AM

Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kasvun julistaminen lopulta räjähtää uudeksi kasvuksi

 

Kategoriat:

 

ENERGIA , TALOUS , YMPÄRISTÖ , GLOBALISAATIO , PÄÄOMATALOUS , KANSANTALOUS , NÄYTTÖ- JA VERTAILUTALOUS , YMPÄRISTÖONGELMAT

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ilkka Luoma jatkaa pitkää perinnettä ympäristökonsensuksen nimissä.

Ilkka Luoma

Ihmetyttää myös monia muitakin kuinka voidaan huutaa kasvua kasvun perään. Kuinka pitkälle sitä riittää - sen voi heti todeta, että loputonta kasvua ei ole.

Miksi taloustieteilijät, talousoppineet, businessmiehet, talouspoliitikot ja lopulta rivipoliitikotkin karjuvat lasittunein ja ymmärtämättömin silmin kasvua, joka on yhtälönä mahdoton - tämän näyttää ymmärtävän paremmin jopa tavalliset maallikkokansalaiset!

Rajallinen maapallo on nollasummapeli, joka ei kasva. Energia tulee ytimistä ja auringosta, lisäksi massaa tulee avaruudesta "häviävän pieniä määriä". Toisaalta energia on massaa ja massa energiaa.

Käyttäjän Olympos kuva
Antti Papinniemi

Me voidaan kuitenkin toimia uusiutuvien luonnonvarojen kasvattajina (ts. muokataan biosfääri, joka jalostaa auringon energian paremmin hyödynnettävään muotoon [terraforming]) ja fyysisiä rajoittaita voidaan "venyttää" tehokkaalla, uusiutumattomien resurssien, hyödyntämisellä ja kierrätyksellä.

Oletko tutustunut rakentelemaani talousjärjestelmään? Miten se vastaa käsityksiisi tasapainosta ympäristön kanssa? Vaikka heittelenkin kivillä tuulimyllyjä, niin olisi ihan mielenkiintoista saada "opponenttien" kommentteja.

Kts. blogistani: "Kuka puhaltaa pelin poikki?" ja "uusi arvoteoria". Näin aluksi, niiden taustalla olevaa ajattelua voi syventää muista, vanhemmista, kirjoituksistani.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Lähdetäänpä tutustumiskierrokselle!

Ilkka Luoma

Filosofien tehtävä olisi löytää uusi arvoteoria, eikä vain teoria, vaan käytäntö tai käytänne! :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kylläkin tuo alustus perustelee kasvun moottoriksi vetovoiman, siis fysikaalisen suureen, mutta nythän pääsäännön liike-energia on hajautuminen/hajoaminen!

Ilkka Luoma

Kasvu on harhaanjohtava ominaisuus. Nimittäin kasvua sen varsinaisessa tarkoituksessa ei ole. "Kasvu" on aina joltain pois ottamista. Nollasummapeli. Eläinkunta antaa hyviä vihjeitä "kasvusta" - se on lisääntymistä, kunnes se ylittää kipupisteet ja käy kato - jossain muodossa, siis tasapainoitus.

Missä antaa odotuttaa itseään meidän liikemiehille kasvuinnoittelun leikkurimoottori?

Itse asiassa meidän läntisen markkinatalousvalkolaisrodun on viisasta totutella kulutuksen puolitukseen - kiinalaiset ja sitten intialaiset ovat tulleet markkinoille ja tulevat entisestään.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kasvun vastakohta on vähennys. Metso Oyj:n entinen toimitusjohtaja Eloranta ehdottaa valtion palkollisille viiden prosentin palkanalennuksia, siis ostovoiman vähentämistä, joka on esialku kulutukselle pienentämiselle.

Ilkka Luoma

Kansa oli valmis palkanalennuksiin, kunnes ...9.3.2011 07:46 Ilkka Luoma markkinatalous, yhteiskuntavastuu, palkka, vastuuajattelu, oikeudenmukaisuus, optiot, Raha 12 kommenttia .Taloustutkimus haastatteli joukkoa kansalaisista ja palkanalennuksiin olisi valmis väliaikaisena ilmiönä merkittävä osa palkansaajista. Erityisesti nuoret, joille lankeavat eläkemaksut ja lähivuosien suurimmat haasteet, ovat ymmärtämässä, että palkka on joustava elementti 0] yhtenä kulurakenteena tavoiteltaessa työnantajalle kilpailukykyä, siis viime kädessä työpaikkoja itsellemme.

...

31102005 – Fortumin 1] optiokeskustelu asettui hyvin omalaatuiseen itsekkyyden, yksisilmäisyyden ja ahneuden perijäänteeseen ajoilta, jolloin vain rahanvoima ja kulutuskyky olivat prioriteetti numero yksi.

Erityisesti nuoria haastateltuja ajatellen paljon puhutut kohtuuttomat ja suorastaan tolkuttomat optiohyödyt asettavat asian häpeäntunteeseen siitä ahneudesta, mitä nuorin ikäluokkamme näkee osasta johtajistamme, antaessaan palkanalennushyväksyntänsä työrintamalle yhteisen kilpailukykymme hyödyksi.

Kuinka paljon meiltä pitää karata työpaikkoja pois, ennen kuin heräämme muutokseen?

Saavatko nuorimmat ja tulevaisuuden kulujen maksajat palkkioksi siirretyt työpaikat muualle ja voittojen kasautumiset osinkotileille? Kuinka alle 25-vuotiaita kannustaa poliitikkojen voimattomuus sekä ahneuden sokeus olla ymmärtämättä esim. vapaaehtoisen luopumisen mahdollisuudesta, kun nuorten vastineena on suostumus palkkojen alennuksesta ylläpitääksemme kilpailukyvystämme huolta?

Fortum-Lilius optioähkyröinnit rapauttivat kansakunnan luottamuksen

Herra Lilius ei ollut ainakaan julkisesti halukas ymmärtämään vapaaehtoisen luopumisen eduista luottamuksen palauttajana. Uskoisin jokaisen Fortumin johtajistoon kuuluvan tietävän ne vaikuttimet, jotka varsinaisesti nostivat pörssikurssit ylös.

Kilpailukykymme nostaminen vaatii reippaita otteita ja kansalaiset ovat tutkimuksen mukaan siihen suhteellisen valmiit. Mikäli Taloustutkimuksen tulos konkretisoituu laajoiksi neuvotteluiksi palkkapolitiikkamme reivaamiseksi väliaikaisesti tai "lopullisesti" alemmalle tasolle – parantaa se kilpailukykyämme.

Palkkatasoalennuksella on merkitystä työllisyyteen, työttömyyskuluihin, verokertymiin ja hintoihin, alentavasti, mutta ennenkaikkea yhteishenkeen, jolla puhallamme asemamme meidän osaamisemme ja taitojemme mukaiselle tasolle. Edellytyksenä on kaikkien osallistuminen ja tuloerojen kaventuminen.

Suomalainen yhteishenki – löytyykö sitä vielä?

Suomalaisista on aina löytynyt henkeä ja yhteenkuuluvuutta, kun meitä kohtaa uhka. Kansainvälinen työllisyyden uusjako on meille juuri nyt sellainen uhka, joka vaatii yhteistä ponnistusta.

Kuinka kansalaisponnistus saa suurimman voimansa, mikäli tavallinen peruskuluttaja ei koe luottamusta johtajistoon ja omistajarakenteisiin? Ahneus ja puhdas kulutusintoilu ja siihen liittyvä ostovoiman hauispunnerrus eivät ole enää keinoja pärjätä ja menestyä.

On aika mobilisoitua yhteisen tavoitteen taakse – se on ainut keino turvata työllisyytemme

Keinot ovat yksinkertaiset: luottamus, mobilisoituminen yhteisrintamaan tehden yhdessä ja suunnitelmallisesti hanke, jossa on tavoite. Tavoite on yksinkertainen: työllisyyden nosto ja kansainvälisen kilpailukyvyn parannus keskittymällä juuri osaamisalueisiimme lisättynä oivalluksilla kaikilla tasoilla haettaessa materiaali-, kustannus- ja energiasäästöjä.

Yhteiskunnalle jää koulutuksen projisoiminen vastaamaan tarvetta ja kansalaisille uteliaisuus löytämään uusia ratkaisuja sekä yrittämisen henkeä niin palkollisuuteen kuin itse yrittämiseenkin. Olemme nyt kiihtyvästi maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa!

0] Myyntimies Miikkulainen on aina ollut pelimies ja ymmärtänyt dynaamisen palkan päälle!

--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/myyntimies-... ---

1] Sixten Korkman – Fortum optiot rapauttivat kansalaisten yhteiskuntaluottamusta---

--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/10/etla-evan-s... ---

--- http://www.taloussanomat.fi/keskustelut/?posted=1&... ---

[Taloussanomat – 2050 vastinetta vuonna 2005 kirjoitettuun mielipidekirjoitukseen Fortum optioista]

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://www.facebook.com/first.ilkka

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Mielenkiintoista, että Eloranta vaatii vain yhteiskunnan palveluksessa olevien palkkojen alennusta, ei Elorannasta olisi tuon "riidankylvön" jälkeen johtajaksi. Nyt hän voi eläkeläisenä laukoa mitä lystää, mutta tämä kertoo kaverista jotain, paljonkohan saa eläkettä kuukaudessa?

Ilkka Luoma

SMP:n jälkeläinen on nyt hovikelpoinen -

media nosti perussuomalaisten kansanedustajan ajatuksen palkkojen alentamisesta uutisointiin
(Perussuomalainen kansanedustaja Pirkko Ruohonen-Lerner kertoi ajatuksesta suurien virkamiespalkkojen alentamisesta 10-20 prosentilla - oliko tämä populismia, vaalien läheisyyttä - vai ratkaiseva pelinavaus kilpailukykymme parantamiseksi?)

[ ... perustyöttömyyspäivärahalla sinnittelevä ihmetteli kun 500 euron bruttokorvauksesta napsaistiin 20 prosentin vero. Työtön höristi korviaan, kun Ruohonen-Lerner ehdotti, että 5000 euron virkapalkkalainen alentaisi palkkaansa 20 prosentilla. Ansiosidonnainen insinööri, hävittyään alenevan palkkakilpailun kiinalaiselle toverille heristi sormeaan, kun arvokasta työtä myydään maailmalla alehintaan ... ]

Suomi ja suomalaiset korkean palkkakustannuksen maana on maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa. Voimmeko lisätä enää tuottavuutta, tehoa ja laatua, jotta voimme näin perustella korkeammat työn kustannukset?

Todennäköisesti emme voi perustella korkeita palkkojamme, koska veli Kiinasta tekee insinööritöitä neljäsosapalkalla. Nostattelimmeko palkat liian korkeiksi, menetimmekö kykymme kilpailla - olemmeko parempia ja tehokkaampia kuin puolta halvemmat toverimme Virossa tai Unkarissa?

Nyt on korkea aika ennen työn karkaamista halvempien tovereidemme maihin laskea palkka-alennuksien vaikutukset kilpailukykyyn, kustannuksiin, veroihin, ostovoimaan, kysyntään ja omaisuuserien arvonmuodostukseen. Nyt olisi Jyrki Kataisenkin korkea aika lasketuttaa 5000 euron virkamiehillä nämä vaikutukset, jos tosiaan tekisimme historiallisen talkoon ja pudottaisimme palkkoja kautta linjan - kuin myös eläkkeitä, minimiosat turvaten.

Palkkakeskustelua on käyty jo aiemminkin kansalaisten aloitteesta, mutta tähän mennessä aiheeseen ei olla tartuttu, koska meillä on luulo loputtomasta kasvusta ja mittaamattomasta kyvystä olla jatkuvasti palkkamme arvoisia. Aloittaako Pöyry Oyj tunnetun tosiasian - suunnittelutyönkin osittaisesta ulkoistamisesta halvempien insinöörien mallinnuspöydille?

Kansalaiskeskustelua palkkapolitiikasta muutamien vuosien takaa:
--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/03/kilpailu-st... ---
--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2005/02/tyllisyyden... ---
--- http://ilkkaluoma.blogspot.com/2007/10/nostammeko-... ---

Onko parempi ja kansantaloudellisesti hyödyllisempää tehdä työtä pienemmällä palkalla, kuin olla tekemättä muuta kuin myymällä palveluita toinen toisillemme?

Ilkka Luoma
http://www.facebook.com/first.ilkka
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://ilkkaluoma.kuvat.fi
---

[C]
Cc: liisa.hyssala@stm.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; paivi.rasanen@eduskunta.fi ; heidi.hautala@eduskunta.fi ; paavo.arhinmaki@eduskunta.fi ; timo.soini@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi
Sent: Monday, December 29, 2008 11:21 AM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Kasvun julistaminen lopulta räjähtää uudeksi kasvuksi
...
Miksi kukaan ei kysy kuinka paljon me voimme kasvaa ja kasvattaa?
(Poliitikot, talousmiehet ja ostovoiman makuun päässeet julistavat kasvun autuutta ja kaikkivoipaisuutta niin hyvinvoinnille kuin elämän helpottamiselle)

[ ... alussa oli vain olematon piste, se räjähti Big Bang´ina - syntyi jostain täysin meille käsittämättömästä syystä alkutihentymä kahden olemattoman välille 1/. Kasvun fysiikka oli näin synnytetty. 13 miljardia vuotta on sitten kasvua, räjähdystä ja uudelleen kasvua - mitattuna, koettuna ja ahdistuneena ... ]

Läntinen markkinatalous huomasi hyödylliseksi etsiä kustannustehokkainta valmistusta suurimpien markkinoiden keskeltä. Syntyi Kiina ilmiö - maailmanhistorian suurin kasvurykäys on koettu 30 vuoden aikana Kiinassa, jossa edesmennyt pieni suuri mies Deng Xiaoping 2/ vapautti kiinalaiset "rikastumaan".

Taloustieteilijöiden ennustama ja varoittama globaali kriisi on nyt läsnä kaikkialla. Länsi-ihminen väsyi ja väsytti myös yhteiskuntajärjestelmänsä 3/. Japanissakin huomattiin, että kahden hengen talouden kahteen toilettiin ei voinut enää hankkia viidettä ja kuudetta sähköhammasharjaa.

Suomessa mm. valtiovarainministeri Jyrki Katainen valoi uskoa kansalaisiin kasvun autuudesta 4/ ~ onneksi kuluttamisen jalolle näyttötaloussäädylle. Oli usko loputtomaan kasvuun, sen aikaansaamaan työhön ja siitä kehkeytyvään ostovoiman lisäykseen ~ onneksi valmistusjärjestelmille lisäämään investointeja suurempiin lukujen ja massojen määriin. Kasvu oli kaiken mittari.

Kasvu on luontaista?

Dinosaurukset kasvoivat yli mittojensa - vielä, täysin varmistamattomista syistä kasvu saavutti huipun, ja tyrannosauruksia kohtasi loppu. Pieni lajisto - nisäkkäät jäivät sopivan pieninä eloon, aloittaen oman kasvunsa. Nisäkkäänä ihminen on saavuttanut kasvunsa rajat - niin omansa (länsihousujen vyönreiät ovat loppuneet) kuin manipuloimansa ympäristön.

Ihminen siirsi, muunsi, räjäytti ja yhdisteli materioita ja energiaa suuremmat määrät kuin aikaisemmat lajistot koko historiansa aikana yhteensä. Kulutimme mm. 150 vuodessa muuntunutta historiaelämää öljynä, hiilenä ja kaasuna sen määrän, jonka valmistamiseen ympäristöltä meni 150 miljoonaa vuotta.

Kasvu on läntisen talouselämän perushokema ja päämäärä

Kasvua on aina saatava, sillä kasvuosalla entiseen nähden suoritetaan investoinnit, jotta aikaisempi tuotanto säilyy ja lisääntyy budjettiprosenttien mukaisesti. Lopulta markkinatalous hoksasi, että on tehokasta valvoa mittareilla kasvua kvartaalivuosittain. Näyttötalousmaailma ja ihminen neljännesvuosittuivat.

Markkinamekanismit oppivat pakkaamaan kaiken pakkauksiin. Valmistus, hyötysuhde ja kate olivat säännöstö, josta saatiin parametrit huomisen kasvulle ja sen lisääntyvälle tavoittelulle. Ikiaikainen esillepano kuin tyrkylle laitto loivat mainonnan, jossa luvattiin löytää tarpeita yli elämän tarpeiden.

Ihminen maalasi itsensä 5/ kuten eläinkunnan urokset loivat ulokkeet, lihakset, näyttövälineet ja harjakset kiinnittämään naaraiden huomion taisteltaessa ikiaikaisesta lisääntymisestä. Näin mm. syntyi oppi tuplapakoputkista, leikkimökin kokoista pihagrilleistä kuin heinäladon kokoisista citymaastureista.

Koko elävä järjestelmä on luotu lisääntymiselle, ja hallitsemattomana se on kasvua jatkumolla, jonka estää vain vihollisen hyökkäys tai raivoava viruksien valtakunta 6/, joka jostain ohjatusti ottaa vallan ja suorittaa sopivan likvidoinnin terminoiden liiaksi elintilaa harmoniasta vallanneet.

Kasvu on luontainen termi?

Luonnossa se toimii, koska estolääkitys syntyy tasapainosta nähdä kokonaisuus. Elämällä on vihollisensa. Ihminen loi systeemit ja tarpeen kasvattaa ikäänsä, elämän helpottamista ja itse itselleen suotuaa ikiaikaista oikeutta olla luomakunnan herra, vieläpä siunattuna. Kasvu sai hegemonian.

Lopulta aina, ja todella aina, kasvua seuraa räjähdys; joko se on henkinen päättöhoito tai sitten se on aikajaksottainen liian massiivisen massakeskittymän lopullinen tuho (supernova) atomitasolle muodostuakseen jälleen kasvuksi. Aivan alun Big Bang ongelmasta, selittämätön kahden olemattoman hiukkasen yhtyminen, seuraa vuosimiljardinen "synti", jota kasvuksi voidaan sanoa - yksiselitteisesti. Lohtu on toki se, että liian suuret ovat aina pirstoutuneet.

Talous on kasvun huumassa nyt globaalissa kriisissä. Kiinalla on suuri rooli, mitä huomenna tapahtuu. Mitä Kiinan Deng Xiaoping todella tarkoitti sanoessaan kansalaisilleen: "Menkää ja rikastukaa" - tarkoittiko hän maallista vai henkistä rikastumista?

Huomaako Kiinan kansa makeaa länsihedelmää riittävästi maistettuaan, että heidän vuosituhnatinen historia ohjaakin henkiseen täyttymykseen, ajatuksen ja mielen tasapainoon ja ymmärrykseen suurimmasta voimasta, jota voidaan kutsua harmonian rikkaudeksi ympäristönsä kanssa.

...
Numeroselitteet [Link]
1/ http://fi.wikipedia.org/wiki/Alkur%C3%A4j%C3%A4hdys
2/ http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=yksil%C3%B...
3/ http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1718091
4/ http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Taloudessa...
5/ http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Ihminen+ka...
6/ http://ilkkaluoma.blogspot.com/search?q=Virukset+k...

Ilkka Luoma
...

Mielipidekirjoitukseen liityvät kuvakansiot ~
[kuvia linkkikansioista saa käyttää vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - copyright by Ilkka Luoma]

Kuvakansio 1
Kasvun keskittymää Kiinassa - yksi maailman korkeimmista pilvenpiirtäjistä, tuleeko rajat vastaan?
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/28k7s+ilkka-luoma-... ---

Kuvakansio 2
Harmoniaa luonnosta ilman ihmistä, miltei - kuitenkin vesi aina läsnä, alkukotimme rajattomuudessa, mutta silti mitattavissa
--- http://www.kuvaboxi.fi/julkinen/29caz+ilkka-luoma-... ---

Sent:
Cc: presidentti@tpk.fi ; sauli.niinisto@eduskunta.fi ; eero.heinaluoma@eduskunta.fi ; jutta.urpilainen@eduskunta.fi ; Ahonen Jouko ; lauri.lyly@sak.fi ; mauri.pekkarinen@tem.fi ; paavo.vayrynen@formin.fi ; anni.sinnemaki@tem.fi ; pekka.ravi@eduskunta.fi ; jyrki.katainen@vm.fi ; pertti.virtanen@eduskunta.fi ; raimo.vistbacka@eduskunta.fi ; pietari.jaaskelainen@eduskunta.fi ; pirkko.ruohonen-lerner@eduskunta.fi ; timo.soini@europarl.europa.eu
Sent: Wednesday, October 20, 2010 7:17 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Alennammeko palkkojamme kansallisten etujen vuoksi?
...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Melkoiset tasoerot, jokainen voi itse päätellä, että mihin suuntaan mikäkin.

Ilkka Luoma

Iltsu on nimimerkillinen, täällä pitää olla kirjautunut.

Toimituksen poiminnat