Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Paavin asema vedenjakajalla

Paavin valta murenee. Vatikaanin karismaattinen asema heikkenee. Silti Paavi yhdistää miljardi ihmistä, mutta maallinen hätä ajaa henkisten asioiden yli - markkinatalous on tehnyt tehtävänsä. Emme jaksa ajatella ratkaisemattomia asioita, haluamme vain kuluttaa. Uskon asiat jäävät taka-alalle, vaikka tiede ei koskaan saa selitettyä kaikkea kaikille ymmärrettäviksi. Uskonnolle jää aina sijansa - maailma tarvitsee karismaattisen Paavin, joka on likeisemmin läsnä olevassa ---

...

 

[U] TV lähetti sykähdyttävän lähetyksen Paavin hautajaisista 8.4. 2005. Merkille pantavaa oli se, että kaikki muut olivat sivurooleissa; niin George W. Bush kuin muutkin maalliset johtajat. Paavi Johannes Paavali II:en karisma leijui väkevänä vielä kuolemankin jälkeen. Tilaisuus oli ylistys ystävällisyydelle, huomioonottamiselle ja uskolle nuoren sukupolven nousemiseen ottamaan se vastuu, joka meiltä vanhemmilta on jäänyt tekemättä.

Ihmiset ovat tunnetta ja tunnustusta tarvitsevia, samoin me janoamme yhteenkuuluvaisuuden henkeä. Maallisen vallan yläpuolelta Paavi valoi uskoa tulevaisuudesta kaikkialla, missä hän kulki. Kuollessaan hän kokosi ennennäkemättömän kansanjoukon yhteen - tässä joukossa ei ollut presidenttejä, ei kuninkaita, ainoastaan ihmisiä, jotka joutuivat nyt pieneksi hetkeksi hiljentymään perimmäisten asioiden äärelle.

 

Uskovaiset saivat sydämen kyllyydestä Jumalan siunausta ja Pyhän Hengen läsnäoloa. Vähemmän uskovaiset saivat pohdinnan aihetta karismaattiseen johtamiseen, jossa maallinen tavoittelu ei saavuta niitä hengen mittoja, mitä Paavi jakoi olemuksellaan aivan tavallisiin ihmisiin niin toivona tulevaisuuteen kuin osallistuvan yhtenäisyyden luojana säteilemällä sitä vaatimatonta huolehdintaa, jonka myös kaikki ihmiset tunsivat sisimmässään.

Paavi oli perinteellisyydessään voimakas uudistaja, jota miljoonat halusivat saattaa viimeisellä matkalla. Voi vain arvata heidän ajatuksia, jotka vaivojaan säästämättä suuntasivat askeleensa Vatikaaniin aukiolle, jossa ihmisten tasa-arvo oli läsnä; pienenä erona oli vain se, että presidentit saivat istua, ehkä heidän uskonsa ei ollut niin luja kuin niiden, jotka seisoivat.

Maailman kulkiessa vakavia ja vääjäämättömiä uhkakuvia kohti, on ihmisten luottamus ja tarve toimia saamassa uudet mittakaavat. Perinteellinen markkinahötkyilevä kulutusjuhla jatkuvan kasvun hokemineen ja näiden myötä vapaan luonnon kiertokulun estäminen, ovat lähestymässä lopunalkuaan.

 

Olemme heräämässä arvoihin, joista esimakua esittäytyi Paavin viimeisessä tapahtumassa, joka jo itse tapahtumana ja sanallisina viesteinä oli sanoma uuteen aikakauteen. Loputon ahneus ja piittaamaton kulutus ei yksinkertaisesti enää mahdu siihen maailmankuvaan, jota Paavi osallistuvuudellaan ja mukaolollaan viestitti yli sataan käymäänsä maahan.

Hautajaiset unohdetaan pian. Pieneksi valopilkuksi jäi kaikkien ihmisten, asemaan tai muuhun katsomatta, lyhyt ajatuksen hetki omasta kuolevaisuudesta. Siitä, että saavutettu valta on katoavaista. Ehkä mieliin jäi kytemään pieni hyvän sanoman liekki jostain omasta, mitä voisi lähimmilleen tehdä päämääränä hiukan helpompi ja huomioonottavaisempi elämä.

 

Uskoisin, että jokainen kirkon aukiolla olija näki itsensä tuossa elämän päätepisteessä ja siinä, että valta ja reviirien rajat vaipuvat kovin pieniksi ennen lopullista katoamista luonnon loputtomaan ikuisen elämänliikkeen kiertoon. Vain muisto jää jäljelle ja olisihan miellyttävämpää, että se muisto olisi kaunis.

Ilkka Luoma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Ilkka Luoma

Vatikaani on varakas yhteisö - valtava omaisuus ympäri maailman, ollut satoja vuosia.

Ilkka Luoma

Brownmaista romaanimielikuvitusta paljon, ripaus pohjaa rakentaa menestysrompsu.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Vatikaanilla on paljon omaisuutta, miksi noita vierailukuluja ei makseta Vatikaanin tileiltä?

Ilkka Luoma

Espanjassa Paavin turvallisuuskulut valuvat espanjalaisten omiin taskuihin, mutta olisihan se ollut osoitus jostain, jos nuo rahat olisivat tulleet Espanjaan ulkoa, vaikka Vatikaanin tileiltä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kerääkö Vatikaani kymmenyksiä esimerkiksi Espanjasta?

Ilkka Luoma

Kirkoilla on aina oikeus kerätä kannattajiltaan ja jäseniltään (alaorganisaatioilta) noita kuuluisia kymmenyksiä - miten se vanha pappi sanoi, kun heitti kolehdin killingit ilmaan?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Poliisi hakkaa siviilejä suojellakseen Paavia. Espanja.

Ilkka Luoma

Usein toisen suojelu on toisen väkivalta, mutta kun kyseessä Paavi !?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Paavillinen instituutiokin käy omaa evoluutiotaan, kuten tämä Puheenvuoro :)

Ilkka Luoma

[Orig. tiistai, huhtikuu 19, 2005]
Paavi oli yhtenäisyyden luoja ja toiveiden keskipiste

Paavin istuin on ollut maailman suurin organisoitu järjestelmä, jonka ulottuvuus kantaa laajemmalle kuin minkään muun järjestelmän. Paaviin on kohdistunut monien viimeiset toiveet ja ajatukset. Vatikaani on edustanut yhteyttä Jumalaan. Vatikaani on myös laajan ja syvälle ulottuvan busineksen keskus, jossa rahanansainta on ollut yhtä järjestelmällistä kuin markkinataloudessa.

Paavin poismeno yhdistää ihmisiä; harva elollinen ja maallinen saa satojatuhansia ihmisiä kertymään yhteen. Mikä sen tekee, on monille arvoitus. Todellisuudessa vastaus on yksinkertainen; Paavi edustaa luottamusta ja kestävyyttä ja vain pientä muutosta. Se on turvallinen järjestelmä, jossa nyt edesmennyt Paavi Johannes Paavali II oli poikkeuksellisen aktiivinen ja osallistuva. Hänen tuloaan odotettiin aina minne hän menikin. Hän oli mieluisa vieras, joka edusti hyvyttää ja rauhaa sekä ennenkaikkea yhtenäisyyttä ja tunteen luojaa. Ihmiset pystyivät kokemaan hänen kauttaan yhteenkuuluvuutta ja harmoniaa.

Paavi edusti tulevaisuuden hallintaa; Paavi oli suvereeni henkilö, monien mielestä henkilö, jonka yläpuolella oli enää Jumala. Maailman voimakkaimman valtion USA:n presidenttikin oli nöyrä Paavin edessä, tosin George W. Bush tunnetaan hartaan uskovaisena miehenä, jolle Jumalan tunnustaminen on ykkösasia.

Peli Vatikaanissa on vain kerran markkinapelia; silloin kun uusi Paavi valitaan. Valinnassa on kysymys valtapelista, sillä Paavi virassaan on ainutkertainen ja lopullinen. Paavi voi luoda pitkäjänteistä hallintaa, kestävyyttä jota hänen kannattajansa arvostavat. Paavi voi tuoda pysyvyyttä ja tunnetta yhtenäisyydestä sekä rauhasta. Paavissa kohtaa automaattisesti karisma - se karisma, joka puuttuu useilta maallisen vallan käyttäjiltä eli poliitikoilta.

Poliitikko joutuu olemaan varuillaan vaalien vuoksi ja näin ollen hänen on vaikea toteuttaa todellisia ajatuksiaan. Vatikaani saa aina aidon toteuttajan, joka haluaa katsoa pidemmälle. Maallinen poliittinen järjestelmä voisi osin katsoa esimerkkiä hallintajärjestelmistä, mitä Vatikaanissa harjoitetaan.

Paaville koko maapallo oli yhtä tarkeä ja hän avasi yhteydet moniin muihinkin uskontoihin osoittaen sillä ennakkoluulottomuutta. Paavi ei kannattanut aborttia eikä ehkäisyä, kuten niitä ei itse luonnossakaan tunneta. Homouden vastustus oli asia, jota kylläkin itse homoutena luonnossakin esiintyy. Homouden vastustus oli silti loogista; tuo systeemi ei tue lajien lisääntymistä.

Tärkein asia, mitä Paavi jätti kannattajilleen oli toivo paremmasta ja yhtenäisyydestä sekä tunteesta olla tässä järjestelmässä yksi osanen, jolla oli myös asema ja tärkeyden tunto. Nämä asiat ovat vuosituhansia vanhoja ja Paavi tiesi, että ihmisillä on oikeus kokea yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Tämä tunne on asia, joka koskee meitä kaikkia.

Nykyiset poliittiset johtajamme ovat unohtaneet, että ihmisten kestokyky on parempi, mikäli heillä on mahdollisuus kokea tarpeellisuutta toisilleen sekä tunnetta kuuluvansa järjestelmään; olla ikään kuin yhteisö, jolla on päämäärä sekä tunne oikeudenmukaisuudesta. Paavi Johannes Paavali II jätti vahvan muiston yhä maallisemman ja itsekkään elämämme vastapainoksi. Uudella valittavalla Paavilla on vaikeutuvassa maailmassamme suurempi rooli kuin vielä ehkä kukaan arvaakaan.

Ilkka Luoma

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nykyisellä Paavilla on saksalaisena mielenkiintoinen Hitler -jugend menneisyys.

Toimituksen poiminnat