Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Vastuu virheiden jakamisesta!

Edellisen tasavaltamme hallituksen tekemät virheet jatkuvat ja kasautuvat, koska Jyrki Katainen jatkaa entistä suuremmalla vallankäytöllä. Entä vastuu – kasvoiko vastuunkantokyky ministeritason noustessa? Millaisia Kataisen ja Kokoomuksen virheitä jaamme nyt koko kansakunnan kesken vastuusolidaarisuuden nimissä?

 

Onko Suomella varaa pitää reilu 13 prosentin kokonaiskannatuksella olevaa Kokoomusta ja Kataista vallassa? Mitä nukkuvien puolue voisi tehdä, jos ensi keväänä on ennenaikaiset eduskuntavaalit?

...

 

[U]  ... kehityspalavereissa analysoidaan tehtyjä virheitä ja koetetaan löytää malleja, joilla ne korjataan. Kiitoksen paikka ja kannustavuuden hetki on suhteessa paljon pienempi,mitä se ansaitsisi - kunnes siinäkin ajaudutaan vääjäämättä ongelmiin, joita jaetaan osallisille tieten tai tahtomatta ... ]

Yhteiskunnan määräävin tehtävä on todellisuudessa jakaa niukkuutta. Suurin runsaus taas sijaitsee ongelmien ja virheiden alueella. Onnistumisten määrä on yllättävän pieni, ja jos hyvä tulos saavutetaan, niin siitäkin löydämme virheen ja ongelman alkulähteen. Yksinkertaisesti kaikkea ei voi jakaa tasan, eikä oikein. Virheet ovat suurin kehityksen mitta vertailutaloudessa.

Virhe/virheet syntyy kun tavoitetta ei saavutettu suunnitelman mukaisesti. Tavoite voi olla lopullinen päämäärä tai sitten välimittaus, joita projektit ja prosessit ovat monimutkaistuvassa maailmassa täynnänsä. Syntyy virheiden jako ja ongelmien tunnistus - koska täydellisesti yksimielistä lopputulosta ei voida saavuttaa - vähintäänkin se muuttuu seuraavassa vaiheessa, kun kehitys evaluoi seuraavan malli- ja tietosukupolven.

Me elämme jatkumossa, jossa virhe muuntaa itseään tiedon ja osaamisen (myös ymmärryksen) kasvaessa. Toisistaan vahvempaan riippuvuussuhteeseen osin komplisoitunut ymmärryksien esille tuomisen tahto luo hyväksymisongelmia. Hyvän ja pahan tiedon puu kehitettiin jo tuhansia vuosia sitten.

Tiedon määrä tunnetusti kasvaa - samalla tieto-osien yhdistelytaito haasteellistuu ja luo entistä enemmän vaihtoehtoja. Lisääntyvät vaihtoehdot synnyttävät kehitykselle mahdollisia etenemisreittejä siksi paljon, että moniarvoinen päätösprosessi ajaa ratkaisuvaihtoehtoja entistä enemmän virheisiin ja ongelmiin. Näin on syntynyt lisääntynyt virheiden jako.

Mielipide on aina hyväksymiskysymys. Vallitsevat ja "todistetut" tosiasiat ovat määrääviä, kunnes riittävän vahva ja "todistettu" vaihtoehto siirtää edellisen historiaan kokonaan tai osittaisena. Einstein ei tiennyt sellaista, mitä tiedämme ja "todistamme" tänään.

Oikeuslaitoksissa tehdään joka arkipäivä virheitä, koska kaikki käsiteltävään tapahtumaan liittyvät todisteet ja tosiasiat eivät tule esille tai ne esitetään uskottavasti väärin. Moniarvoisuus ei ole yleisesti hyväksyntää, vaan itsellistä näkemystä "hyvästä ja pahasta/ oikeasta ja väärästä". Voidaan siis sanoa, että usein alempi aste siirtää virheitä ja ongelmia hovioikeuteen ja korkeimpaan arvioitavaksi uudeksi tuomioksi. Oikeusjärjestelmään luotu monitasomalli hyväksyy jo itsessään virheiden synnyn ja näin mahdollistaa moniarvoisemman ratkaisumahdollisuuden.

Tieteessä vahvin ja todistetuin ratkaisu tai esitys vie voiton. Mitä useampi tiedemies/-nainen hyväksyy tuloksen, sen varmempi on sen tunnustus. Vielä 10 vuotta sitten ilmaston lämpeneminen oli ristiriitoja synnyttävä keskustelualue. Nyt vankka enemmistö on sitä mieltä, että ihminen aiheuttaa lämpenemisen, ... (unohtamalla samalla monet muut jopa suuremmat ihmisperäiset ongelmat).

Ilmastokeskustelussa virheet ovat nyt jaetut. Vain yksi asia on varma - me emme tiedä kaikkia vaikuttimia, jotka aiheuttavat nyt nimenomaan ihmiskunnalle ongelmia ilmaston lämpenemisen kautta. Koko maapalloa ajatellen saattaa olla kokonaiseliöstölle jopa eduksi - pitkällä tarkastelulla, että ilmastonmuutos kaikkinensa säätää biosfääriä...(mutta mihin suuntaan?) - Kysymykseksi jääkin missä oli virhe ja ongelma kenelle?

Pikaisesti säädetty työn pakkolaki Tehy-johdannaisena oli monien mielestä suuri virhe - tällekkin löytyy peruste. Todellisuudessa pakkolaki oli juuri oikea ratkaisu. Pakkolakimallin tarve kasvaa ongelmien ja virheidemme lisääntyessä. Voidaankin sanoa, että pakkolain vastustajat sanovat, että nyt jaettiin virhe huomiselle - ja kannattajat sanovat, että nyt luotiin yksi ratkaisu huomisen ongelmille. Kummassakin tapauksessa jaettiin yhteiskunnallisesti virheitä ja ongelmia. Täyttä hyväksyntää ei ole koskaan juuri mikään laki saanut.

Geenistöllisesti koko eliökunta jakaa virheitä ja ongelmien siemeniä. Näin on ehkä myös jossain "kokonaiskäyttöjärjestelmänä" säädetty. Joihinkin olosuhteisiin oli virhe syntyä kaksi linnun poikasta - toinen, heikompi työnnetään vahvemman toimesta pesästä. Säätely on lähtöisin jostain, se pitää yllä tasapainoa [? vahvemman laki] - virheet ovat todiste näiden välttämättömyydestä - miksi toinen poikasista ei kyennyt vastustamaan sitä kohtaan tehtyä virhettä?

Ihmiskunta on säädellyt itse suurimmat virheet ja ongelmat - ja se on puuttuminen yksipuolisesti miltei kaikkeen, jotka vaikuttavat meistä ulkopuolisiin tekijöihin (ylitimme rajamme). Olemme levittäneet ja jakaneet virheemme ongelmiksi itsellemme ja nimenomaan muille. Voimmekin filosofisesti sanoa, että täysin virheettömiä ratkaisuja ei ole - "ensimmäinen virhe" sattui jo alkuräjähdyksessä [Big Bang], kun tuntemattomasta syystä olematon löysi rajattoman, ...tämän tapahtuman syystä olemme nyt tässä.

Ilkka Luoma
http://www,facebook.com/first.ilkka  
http://ilkkaluoma.blogspot.com
 
______________________________________
Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus-
(kuvia saa käyttä vapaasti ylläolevan kirjoituksen yhteydessä - Copyright by Ilkka Luoma 2007)

Kuva 1
--- http://www.panoramio.com/photo/6116788 ---

Teksti
Kaupat kasvavat suuremmiksi ja suuremmiksi, se voi olla virhe, liikkumisen tarpeemme kasvaa. Sen sijaan suuri virhe voi olla viljan ja kasvien muuntaminen liikennpolttoaineiksi. Tai olisiko se onni maataloudelle, koska ruoan hinta nousisi sille kuuluvaan arvoonsa?

Kuva 2
--- http://www.panoramio.com/photo/6116808 ---

Teksti
Yksityisautoilu on merkittävä ongelma. Onko suuri virhe, kun yhteiskunta ei säätele ihmisten liikkumista, esim. asettamalla julkisen joukkoliikenteen ilmaiseksi, poistaisiko se joukon ongelmia vai syntyisikö siitä entisestään virheitä?

Kuva 3
--- http://www.panoramio.com/photo/6116841 ---

Teksti
Maailmalla hätä kasvaa, se johtuu tehdyistä ihmisen omista virheistä. Oliko Suomelle suuri virhe päästää pakolaisia, elintasopakolaisia ja "pakolaisia" Suomeen osoittamaan mieltään asioista, johin meillä ei ole suoraa yhteyttä? Vai olisiko vieläkin suurempi virhe, jos sulkisimme rajat tietyiltä tulijoilta?

Kuva 4
--- http://www.panoramio.com/photo/6116864 ---

Teksti
Suomi on yksi aktiivisimmista kirjastopalveluiden käyttäjistä. Yhteiskunta nipistää niukkuudessaan kirjastojen määrärahoja, tehdäänkö siinä suuri virhe, koska kirjasto on yksi sivistyksen, oppimisen, uteliaisuuden tyydyttämisen ja sosiaalisen kohtaamisen luonnollisista ja vapaaehtoisista paikoista.

 

 

Tunnisteet:

 

KEHITYS, ONGELMAT, TAPPIO, TAPPIOT, VIRHEET

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Ilkka Luoma

Pikainen jatkokomentointi;

Oikeustieteen asiantuntijat ja ammattilaiset tietävät loogisesti todisteorientoituneen oikeuslaitoksen tekevän päätöksissään absoluuttisesti noin 15-25 prosenttia virhepäätöksiä ja -tuomioita.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Todisteen voima, se näytön saaneen todisteen voima. Kuinka usein todiste, todistaja ja todisteaineisto ovatkaan väärässä, jopa tarkoituksellisesti? Tapaus Auer?

Ilkka Luoma

Hyvä esimerkki todisteen puuttumisesta, se kuuuluisa näyttö.

K Veikko

“virheet jatkuvat ja kasautuvat, koska Jyrki Katainen”

Jos minä olisin Jyrki Kataisen paikalla, asiat näyttäisivät valoisilta ja tilanne olisi toiveikas ...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

"Toivo Työläinen", huomisen yt-työn sotilas.

Ilkka Luoma

Toivo Työläinen saattaa joutua palkanalennuslinjalle.

Ilkka Luoma

Samoin Nalle Wahlroosin henkilökohtaisesta materialispainotteisesta näkökulmasta asiat näyttävät valoisilta ja toiveikkailta.

Ilkka Luoma

Jyrki teki ensimmäisen raskaan virhearvion jo jouluna 2007, kun hän ennusti amerikkalaislähtöisen sub-primekriisin purjehtivan lintukotomme ohitse jälkiä jättämättä ... toisin kävi, josta muuten Suomen Pankki varoitti painavasti samaisena jouluna 2007.

Jo keväällä 2008 kansa huomasi subbarikriisin laineiden myrskynneen päällemme. Alkoi massiivinen pitkäaikaistyöttömyyden kasvu ... Miksi Jykä ei kuunnellut Suomen Pankin varoitusta? - Ottiko kunnian päälle demereiden SP pääjohtaja Erkki Liikanen, joka muuten purjehti karkuun Suomen pankkikriisiä 1990 -luvun alussa - Brysseliin. Alkaako nyt Kataisen lähtölaskentä Rysselin koneeseen?

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Mikä oli Kataisen virhearvion konkreettinen sisältö ja vaikute, kuin myös se, miten olisi pitänyt tehdä?

Ilkka Luoma

Katainen aloitti miltei heti vm-aikakaudellaan veron helpottamisen työnteosta (joka muuten suuntana on oikein, mutta tässä ajoitus oli kohtalokkaan murheellinen), tuolloin olisi pitänyt jopa hiukan korottaa veroja ja suunnata näin saatuja varoja mobilisaatiotyöllistämiseen. Nyt työssäkäyvien veronalennusrahat suuntautuivat säästämiseen (pahanpäivän varalle), sijoittamiseen ja ulkomaille - ei kulutukseen (kuten Katainen olisi halunnut nähdä), joka olisi luonut työllisyyttä. Tässä Katainen teki raskaan virhearvion, siis jo jouluna 2007, jolloin sub-primekriisi kolkutteli ... Suomeakin.

Miksi muuten Katainen ei noteerannut Suomen Pankin julkista varoitusta samaiselta joululta 2007? Vaikuttiko asiaan ylpeys ja se, että Erkki Liikanen, demari, oli (on vieläkin) pankin pääjohtaja? Kallista ylpeyttä!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ehkä tämän aihealustuksen osalta voisi olla loukkaantunut. Kokoomuksen ylimielinen käytös ja tapa nähdä asioita vähemmistöpainotteisesti on jopa röyhkeää.

Ilkka Luoma

Ainakin ne SUOMALAISET, jotka putosivat Kataisen toimenpiteiden johdosta työnteon putkesta ... pysytyykö nyt demarit SAMASTA hallitukssta hillitsemään eriarvoisuuden ja tuloerokuilun lisärepeämistä. Ainakin Kreikka vakuusvaateilla saatiin itsetuntoa ja sekaannusta ;)

Toimituksen poiminnat