Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Alennammeko palkkojamme - säästämmekö näin työpaikkamme?

Saamme keskimäärin liikaa palkkaa*] – syömme muiden osuuksia. Rankkoja väitteitä. Lisääkin pitäisi saada ja saavutetuista etuuksista ei luovuta. Väkevä dilemma – loputonta kasvua ei ole. Raja on edessä. Edessämme on ostovoiman pienennys, lisää emme voi enää hamuta – luonto ja ympäristö patoavat sen ja kääntää vastuu- ja vastustusbitin oikeinpäin – ja väärinpäin nimenomaan meidän nykyiselle tavallemme toimia!

...

 

 

Markkinatalouden kilpailukykytaistelu ja yhteiskunnan alentuvat verokertymät vievät työpaikkoja. Automatisointi on vain sen vuoksi, koska ihminen on kallis ja erehtyväinen. Ideaalinen samapalkkaisuus työtehtävittäin koko maailmassa poistaisi osan automatisoinnin ja ulkoistuksen välttämättömyyksistä. Kuinka paljon saamme työllistettyä, jos alennamme kautta linjan palkkoja ja mikä olisi sen vaikutus kulutukseen ja verokertymiin?

[U] Suomi on, ainakin julkistustensa puitteissa, täynnä "tilastopettereitä" laskemaan mitä ihmeellisimpiä teorioita ja kaavioita. Laskisiko joku nyt mikä on systemaattisen palkkatason laskun vaikutus työllisyyteen, hintoihin ja verokertymiin?


Ennen oli joka koulussa oma keittiö ja henkilökunta”

 

Virtaviivaistus, tehoajattelu ja verovarojen "säästö" pakottivat keskittämiseen ja keskuskeittiöihin, joista tulee kalorintarkkoja, tieteellisesti mitattuja annoksia, mutta oppilaiden mielestä mautonta liukuhihnaruokaa. Samalla menetettiin suuri määrä työtehtäviä ja koulun ruokalan yksilöllisyys katosi. Jos kaikki koululaitoksen ruokahuoltoon osallistuvat alentavat palkkatasoaan, niin kuinka paljon sitä pitää "säätää", jotta ruoanvalmistus saadaan takaisin joka kouluun?

 

Kuinka paljon tästä kouluruokailuesimerkistä  syntyy uusia työtehtäviä ja mitä se tarkoittaa valtiolle verotuloja alemmasta palkkatasosta huolimatta? Tämä oli vain yksi esimerkki. Yhteiskunta ja liike-elämä on täynnä vastaavia "takaisin juurille yksilöllisyyteen" projekteja.

 

Kuinka paljon saamme uusia työpaikkoja ja ennen kaikkea; kuinka paljon työllistämme jouten olevaa potentiaalista työvoimaa?

...Ajatus on yksinkertainen;

pienempi palkkataso lisää työtehtäviä, huolellinen perehdytys parantaa laatua. Suomessa itse työtehtäviä on riittävästi. Pienempi palkkataso antaa mahdollisuuden hintojen alentamiseen suhteessa lisätyöllistävyyteen.

 

 

Alhaisempi hintataso lisää kysyntää eli kulutusta

 

Vähenevä työttömyys lisää valtion ja kuntien verotuloja sekä alentaa menoja. Saako yhteiskunta pidemmällä aikajänteellä enemmän takaisin alemmalla palkkatasolla? Antaako parempi työllistyvyys jopa mahdollisuuden tuloveroalennuksiin (ja verotuksen siirtymisen kulutukseen), koska tulontasaus "tuottamattomille" yksilöille pienenee.

 

 

Presidentti Urho Kekkosen hätätilajulistus!

Yhteiskunnan ja lainsäätäjän ehdottomasti kaksi tärkeintä velvollisuutta on työllistäminen ja kansallisen identiteetin luonti ja ylläpito. Nyt esim. valtionvarainministeriön "numeropetterit" voisivat sijoittaa muuttujat taulukkolaskentoihinsa ja ynnäillä, mitä palkkatasoremontti voisi merkitä.

 

Joka tapauksessa alhaisempi palkkamaltti antaa kansainvälistä kilpailukykyä, sillä palkkatasapaino on hälyttävästi viemässä kaikki motoriseen kädentyöhön ja kohta perussuunnitteluun kuin innovointiinkin liittyvät tehtävät alemman palkkatason maihin.

 

 

Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa!

Ihmisille ei ole tärkeintä itse rahamäärä, vaan palkalla saatava ostovoima. Kulutustottumukset ovat vapaaehtoisia ja niitä voidaan yhteiskunnan taholta verotuksella säätää. Ehkä lähitulevaisuuden tavaksi muotoutuu kulutuksen verotus tuote- ja palveluryhmittäin suoranaisen tuloverotuksen pienentyessä huomattavasti. Näin jokainen itse päättää, mihin osallistuu ja mitä kuluttaa. Kulutuksella ja ympäristöongelmilla on suora syy-yhteys.

Viime kädessä kansainvälistä kulutusvoimatasausta voidaan tehdä palkkamaltilla ja verosuuntauksella vapaaehtoisesti vielä nyt, toisena vaihtoehtona on pitää kynsin hampain kiinni saavutetuista eduista ja menettää työpaikat muualle. Kumpi on parempi, vai onko välimuotoa?

 

 

*]

Siis keskiarvona; nyt tuloerokuilu kasvaa ja on revennyt tasolle, joka ajaa kansan kaduille ja yhteiskuntakriisi on valmis.

 

 

Ilkka Luoma

http://www.facebook.com/first.ilkka

http://ilkkaluoma.kuvat.fi

http://ilkkaluoma.vuodatus.net

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Aika osuva lause:

"Olemme maailmanlaajuisessa työn uudelleenjaon taistelussa"

Ilkka Luoma

Kiitos, mutta aiheena aivan liian vähän puheenaiheena oleva, sen syntymerkityksineen!

Lilli Markkanen

Ainakin yli 3000 euroa ansaitsevilta voitaisiin tuloveroa korottaa 2 - 3 %-yksikköä, ja se ei heilauttaisi heidän talouttaan suuntaan eikä toiseen.

Palkkojen alentaminen tuskin Suomessa onnistuu, mutta niiden korottamisessa eli seuraavassa tulopoliittisessa ratkaisussa on tarkkaan harkittava korotuksen taso. Jos se on maltillinen, silloin voitaisiin ajatella esim. alle 3000 euroa ansaitsevien kohdalla jonkinlaista alennusta tuloverossa. Alennushan joka tapauksessa menee melkein täysimääräisesti kulutukseen ja sitä kautta kohentaa talouskasvua.

Vientiteollisuuden menestyminen on ratkaisevassa asemassa, jos ei ole mitä viedä, ei voi mitään tuodakaan, koska varoja sellaiseen ei ole. Toivottavasti Libyan tilanne vakiintuisi ja öljylähteet alkaisivat toimia; se saattaisi alentaa öljyn hintaa. Sillä olisi parantava vaikutus moneen asiaan;=J

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Menemmekö mieluummin kortistoon, ja kuka tai ketkä maksavat kortistokulut?

Ilkka Luoma

Meille jää kaksi vaihtoehtoa; alentaa ja olla kilpailukykyisiä tai sitten vaipua ja pudota alemmalle tasolle, mutta mille tasolle?

Pohjan Akka

Erittäin ajankohtainen ja oikeanlainen bloggaus.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Asiaa sen luita ja ytimiä myöten!

Ilkka Luoma

Kiitos. Onko Pohjan Akka Pohjantähdessä opettajana ;)

Jukka-Pekka Vasara

Palkkojen alentamionen on välttämätöntä. Ei toki kaikkien mutta useimpien. Olemme muuten jo tehneet sitä länsimaissa; dollari ja euro ovat liukuneet alaspäin, tosin Kiinan yanin kytkentä dollariin vääristää tätä ja aiheuttaa nähdynlaisia ilmiöitä.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Olisivatko palkanalennukset nykytuloista riippuen 1-8 prosenttia brutosta?

Ilkka Luoma

Palkka-alennuksia ei sovelleta alle 1800 euron palkkoihin - siis per kk.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Entä eläkeläiset, joiden määrä kasvaa, niin lukumääränä kuin kuluina? Tylyä ja surullista, mutta aiheellista miettiä.

Ilkka Luoma

Alle 1550 euron kk-eläkkeisiin ei kosketa. Perintöveron määrää sen sijaan nostetaan yli 30.000 perinnöissä.

Ilkka Luoma

Välillisesti "alennamme" omaa palkkaamme ostamalla halvempien tovereiden tekemiä tuotteita, mutta sillä me myös tasaamme maailmanlaajuista palkkakuilua!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Ajatus on yksinkertainen;

pienempi palkkataso lisää työtehtäviä, huolellinen perehdytys parantaa laatua. Suomessa itse työtehtäviä on riittävästi. Pienempi palkkataso antaa mahdollisuuden hintojen alentamiseen suhteessa lisätyöllistävyyteen."

Nyt pitäisikin tietää kuinka iso osuus palkka on hinnasta..eikös elintarvikeala pyytänyt kauppoja erittelemään julkisuuteen palkan osuuden tuotteista. Ja huomaan tuossa tekstissä varsin olennaisen kohdan muutenkin..se on tuo "mahdollisuuden" mikä ei takaa siis mitään.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Erinomainen ajatus; kerrotaan kuluttajahinnassa kuinka paljon on työn osuus ja missä nuo työntekijät ovat!

Ilkka Luoma

Aivan, kussakin tuotteessa ja palvelussa pitäisi olla saatavissa info seuraavista asioista:
-kustannusjakauma
-ympäristöseloste
-kierrätettävyysseloste
-työllistämisaste

Nämä tiedot voidaan lukea esim. kännykällä - viivakoodista!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ehkä vielä energiatase, uusiutumattomat/ uusiutuvat...

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Voisiko hallitus koota työryhmän pohtimaan ja laskemaan auki vaikutuksia kansantalouteen, mitä todella nämä alennukset merkitsisivät!

Ilkka Luoma

VM:ssä ja yliopistoissa on riittävästi väkeä tähän ensiarvoisen projektin toteuttamiseen - ja lahjomattomasti! :)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Eikös tämänlainen malli ole jo käytössä useimmissa suuryrityksissä?. Eli samalla palkalla joutuu tekemään yhä enemmän työtehtäviä???. ;o)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Kyllä, vallankin eräät toimihenkilöt tekevät "palkatta" paljon ylitöitä, toki provisiot saattavat hakata...

Ilkka Luoma

Provisioahneus on sallittua tiettyyn rajaan saakka. Mutta mikä se raja on - provikka lietsoo kasvua kasvulle!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Provisiokaverit eivät elä toisten kustannuksella, vain asiakkaidensa!

Ilkka Luoma

Luetteletko ne, jotka elävät. Kysymys lienee nk. verotaseesta - oletko siinä negatiivisena tai positiivisena lukuna. Olisiko tämä meidän sosiaaliturvatunnuksen aktiivikomponentti lukuna, jolloin aina jokainen tietää missä mennään?!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

-lapset 18 ikävuoteen saakka
-nuoret keskimäärin 22 ikävuoteen saakka
-sairaseläkkeellä olevat, joilla vähemmän kuin viisi työskentelyvuotta
-100% invalidit, joilla vähemmän kuin viisi työskentelyvuotta
-työkyvyttömät
-ikänsä vaikeasti sairastaneet
-vanhukset yli 80 vuotta, joilla vähemmän kuin 25 työskentelyvuotta
-pitkäaikaistyöttömät, joilla vähemmän kuin viisi työskentelyvuotta
-parantumattomasti sairaat, joilla vähemmän kuin viisi työskentelyvuotta
-60% invalidit, joilla vähemmän kuin kymmenen työskentelyvuotta
-huumeidenkäyttäjät ja alkoholistit, joilla vähemmän kuin kymmenen työskentelyvuotta

jne ...

Ilkka Luoma

Itseasiassa kaikki he, joiden verokertymä on negatiivinen, siis suoritettu veronmaksu miinus yhteiskunnalta kulutetut palvelut.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Ilkka Luoma, Nordea polkaisee 650 suomalaista työntekijää pihalle. Tiesitkö tästä tapahtumasta, kun julkaisit tämän alustuksesi?

Ilkka Luoma

Olisiko UPM Myllykoskessa auttanut palkkojen alennus? Ei, koska Suomessa on liikaa kapasitteettia - vanha systeemi saada tuotteelta lisää katetta, on luoda niukkuutta, ja kapasiteettia vähentämällä se onnistuu, ... mutta kun kiinalaiset tulevat tilalle!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Alentaisiko Wahlroos omaa palkkaansa, muille malliksi.

Ilkka Luoma

Siinäpä kysymys, veikkaampa ettei - sehän olisi kannustava esimerkki tällöin koko johtajakunnalle ja saavutetuista eduistahan ei luovuta.

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Nordea, UPM, onko Sampo Oyj seuraava yt-rallittaja?

Toimituksen poiminnat