Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Onko mikään muuttunut viime kerrasta?

  • Helsingin Helsingin Merikatu juhlaliputettuna 15. tammikuuta 2006, klo 14:40, jolloin... *]
    Helsingin Helsingin Merikatu juhlaliputettuna 15. tammikuuta 2006, klo 14:40, jolloin... *]

Eilen kansa päätti juuri mieleisensä asetelman - Väyrynen putosi vajaalla 40.000 äänellä jatkosta. Väyrysen mukana meni ulkopolitiikan uskottava hoito, erityisesti EU:n ulkopuolisen hoitokyvyn osalta. Nyt saamme joka tapauksessa presidenttiä huomattavasti nuoremman linnan emännän - toisella kaunis suomalainen nainen iltapukuhameessaan ja toisella nuori komea equadorilainen mies frakissaan. Tuleeko meistä hyvin kansainvälinen maa?

...

 

Mitä tapahtui kuusi vuotta sitten vastaavassa äänestystilanteessa? Sauli hävisi inhimillisyydelle ja laajalle ihmisymmärrykselle. Tarja on nauttinut suurta kansansuosiota, koska virheitä ei ole tullut - ehkä ainoana se, että Halonen kielsi kenraali Ehrnroothilta toivotun tykkilavettihautauksen, no niin, se siitä, mutta miten tosiaan oli asetelmat tuolloin vuonna 2006?

----

 

[2006] Seuraavan kuusivuotiskauden ratkaisuksi tulee uudistuminen, ei säilyttäminen. Suomi elää kaupasta ja erityisesti viennistä. Markkinointi- ja edustamistaito muodostavat merkittävän osan presidentin tehtävistä, mikäli hän haluaa edesauttaa uudistajan lailla kauppamme kehitystä ulkomailla.

Kyllästykseen puhkipolemisoitu ja selitelty Nato-kysymys ei ole liittymisineen tai liittymättömyyksineen oleellinen asia nyt. Oleellista on tunnustaa historillisten naapurien vaikute. Venäjä on ja pysyy Suomen lähipiirissä. Venäjän kauppa on lisääntynyt eniten ja on ottamassa samaa asemaa kuin Kekkosen bilatelaarisen kaupan aikana. Suomeen on perustumassa uusi komitea, joka tulee edesauttamaan Suomen ja Venäjän välistä kauppaa, sekä kanavoimaan venäläisiä investointeja mm. Suomeen.

Suomi kiinnostaa myös matkailullisesti; niin Venäjältä kuin Kiinasta matkailijaluvut ovat nousussa. Venäläisiä kiinnostaa myös meidän turvallinen, puhdas ja rauhallinen ympäristö; mm. Suomen puhtaimman veden, juomakelpoisen Puruveden rannalle Pohjois-Karjalaan on rakentumassa Venäjän ylimmän johdon tärkeän neuvonantajan kesänviettopaikka.

Uusi presidentti aloittakoon uudistusvaiheen Suomessa alueille, mihin hänellä on luontaista kykyä ja valtuuksia. Kaupallinen Suomi luo hyvinvoinnin siemeniä myös huomiselle. Työ on myös kaupallisuuden lähtökohta ja työ tulee asettaa uudestaan Valtiomme erityiseen suojelukseen. Kekkosen aikana sadantuhannen ylittänyt työttömyys julistutti Kekkosen reaktiona hätätilahallituksen, siksi merkittäväksi tuolloinen presidenttimme koki kansalaisten oikeuden ja mahdollisuuden työhön.

Presidentti on erityisesti henkinen vaikuttaja ja hänen karismansa tulee hoitaa vaikuttamiset myös maaliin ja toteutukseen saakka. Suomi saa EU-puheenjohtajuuden vuoden jälkipuoliskolle, tuolloin mm. järjestetään EU:n ja Aasian maiden huippukokous, johon odotetaan mm. Kiinasta valtion ylintä johtoa. Tämä kokous on Suomen ratkaisuaika. Suomi on hyvässä huudossa Kiinassa, missä on maailman liukuhihna vieden työtä, sijoituksia ja suunnittelua, mutta tuoden kysyntää ja aktiviteettejä huippuosaamiselle, jota Suomessa on.

Presidenttimme antakoot erityistä huomiota luottamuksellisiin ja toimiviin kaupallisiin suhteisiin Venäjälle, Kiinaan ja Saksaan, unohtamatta Ruotsia. "Unohdetaan" NATO-touhotus, sen pohdinnan aika tulee tai sitten ei. Suomella on historiallinen naapuri, jonka kanssa voimme tehdä sen suurimman "kaupan" vielä seuraavan kuuden vuoden aikana. Venäjä on Euroopan energiapankki ja Kiina etabloituu yhä voimakkaammin Eurooppaan. Suomeen on jo perustettu ensimmäiset täysin kiinalaiset yhtiöt suomalaisuuden ollessa heidän hallituksissaan.

 

Ilkka Luoma

http://ilkkaluoma.blogspot.com/2006/01/terveiset-valittavalle-presidentille.html

 

*]

Helsingin Merikatu juhlaliputettuna 15. tammikuuta 2006, klo 14:40, jolloin oli presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen äänestys; jatkoon Niinistö ja Halonen.

 

JK

Voimme nähdä ensi kesänä Keskustalla uuden puheenjohtajan - kun kunnia sellainen siirtyy varsinaiseksi sellaiseksi...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Pidän mielenkiintoisena näkemystäsi, että Väyrysen myötä oltaisiin menetetty mahdollisuus ulkopolitiikan uskottavaan hoitoon. Itse koen asian aika toisella tavalla ja jopa uskon, että kummatkin jäljelle jääneet kykenevät hoitamaan ukopolitiikkaa jopa uskottavammin kuin Väyrynen.

Ilkka Luoma

Toivottavasti. Tosiasiat eivät vain sitä vahvista. Kummallakaan ei ole LAAJAA ulkopolitiikan hoitokokemusta, erityisesti Venäjälle se ontuu eniten. Tosin Niinistö pestattiin Euroopn investointipankkiin johtajaksi nimen omaan erityisalueena Venäjän rahoitus - ei ole kuitenkaan mitään näyttäjä todellisista teoista.

Haavisto on erinomainen nk. Darfur -mies, lähetettynä havainnoitsijana, päätöskyvystä ei ole sen sijaan mitään näyttöjä. Haaviston vahvuus on vähemmisöt, kuten oli muuten Tarja Halosellakin. Haaviston pääsy toiselle kierrokselle oli suurelta osin kansan protesti vasemmistolle ja persueduskuntaäänestäjien jullikka valituille persuedustajille ja Timo Soinille :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Molemmat ehdokkaat ovat nykyään salanatoilijoita, vaikka kansa sanoo 70 prosenttisesti täyden ein!

Ilkka Luoma

Mielenkiitoista nähdä milloin Niinistö kokee sitten Venäjästä sellaista uhkaa, että vie kansan tahdon vastaisesti maamme Natoon ...?!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Voi toki esittää, että on uskottvampi, mutta se on vain tyhjä sana. Miten perustelisit mielipidettäsi ja kuinka hakisit perusteluille vastinetta Väyryseltä, jolla oli ensimmäisen kierroksen osalta laajin ulkopoliittinen kokemus.

Ilkka Luoma

Hankala kysymys, eipä ole vastausta tullut :)

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Fiksuna miehenä Haavisto sai äänet, ei Vihreä liitto, siis ei De Gröönat...

Ilkka Luoma

Samoin Väyrynen sai äänet, ei Keskusta. Väyrynen teki niin suuren palvelukset Kepulle, että Kiviniemi voisi jo etukäteen ojentaa Paavolle puheenjohtajuuden!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

Väyrysen vastauksista voidaan todeta, että jonkinlainen paluu on odotettavissa, kuuden vuoden päästä-kö?

Ilkka Luoma

Paavo palaa Keskustan puheenjohtajaksi!

Käyttäjän NickRigel kuva
Nick Rigel

On muuttunut - kuvassa vuoden 2006 tammikuu on ollut Helsingissä lumeton, nyt lunta 1. kierroksen äänestyspäivänä oli riittämiin - myös Hesassa ;)

Ilkka Luoma

Ja nyt ovat palaneet myös yöpakkaset - kansakunnan omat sisäiset yöpakkaset ... (muistamme Kekkosen ajan pakkaskaudet naapurimme kanssa, nyt asiat ovat kunnossa, mutta ei meillä "sisällä") - maa jakautui kahtia, Kokoomus repäisi kansakunnan riekaleiksi!

Toimituksen poiminnat