Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Avaruus

Kaiken teoria piilee tyhjiössä!

Miksi otsikoin tämän fiktion valokuvaamisen alle, johtuu vain siitä, että valokuva on aina jälki menneisyydestä – siis ajallisesti koetusta tai nähdystä tapahtumasta, jonka ovat tehneet valonsäteet, joita hippuina kutsutaan fotoneiksi -

Fotonit ovat taas äärelliseen nopeuteen pystyviä hiukkasia, joilla ”ei ole lepomassaa”, lähestymme siis kohta alkavan fiktion ydintä – rajallista tietämystämme, koska erään filosofin mukaan ”ajattelen – siis olen” [1.

Universumi ei tunne, eikä tunnista älykästä elämää!

Kosmologit arvioivat tässä vaiheessa, että kaikki – meille ihmisille kaikki - ”syntyi” hetkessä, jossa ei ollut aikaa, paikkaa eikä suunniteltua tahtoa – puhutaan Big Bang -teoriasta.

Kaiken kysymys ja siihen vastaus?

Liki ylivoimainen otsikko, ei suvereeniutena – vaan ymmärryksen koetuksena. Me elämme, sen me tiedostamme, mutta miksi ja mistä, sitä emme tiedä, vain evoluution antaman käskyn tiedämme ja/tai vaistoamme – miljoonia vuosia perimässämme kulkeneena käskynä: ”Lisäänny ja kasvata lisääntymään” -evoluutio haluaa olla kuolematon [1.

 

Ihminen on ihminen – koneet on erikseen

Ihminen on ihminen – kone on kone

Elämme ihmiskunnan osalta aikakautta, jossa mahdollisuudet tähyillessä tulevaisuutta vaikuttavat rajattomilta ja avaruus suuren suurelta. Monesta ihmisestä tuntuu meidän aikanamme, että omat rahkeet eivät riitä, vaan olemme alkaneet tuottaa ihmiskunnan avuksi monenlaista koneellista härveliä ja keksintöjä. Niitäkin asioita, joita vielä viime vuosisadalla on pidetty tavoiteltavina nautintoina, ollaan jo siirtämässä koneiden tehtäväksi. Näin näyttää tapahtuvan, vaikka emme ihmisinä ole vielä edes tutustuneet omiin mahdollisuuksiimme ihmisinä.

Kohti ikuisuutta iloisin mielin

Avaruustähtitieteen professori (emeritus) Esko Valtaoja, 66, on pessimistien ja maailmanlopun ennustajien keskellä harvinainen poikkeus. Hän on iloinen optimisti. Hänen asenteensa ihmiskunnan ongelmien ratkaisuun voi kiteyttää suomalaiseen sananlaskuun, jota hän lainaa uudessa kirjassaan (Esko Valtaoja: Kohti ikuisuutta, Ursa 2017): Konstit on monet, sano akka kun kissalla pöytää pyyhki.

Monet eilispäivän kohtalokkailta tuntuneet ongelmat on ratkaistu. Tämän päivän isot kriisit odottavat ratkaisuaan, mutta huomenna ne saattavat jo hymyilyttää.

Mietteitä lasikuutiosta

Näiden mustien aukkojen * vetovoima on niin suuri, että ne voivat nielaista itsensä - minne? Yksinkertaista, sillä riittävän suuri vetovoima kääntää eilisen huomiseksi, näin voimme juuri ennen ajallista loppuamme, syöksyessämme "neulanreikään" nähdä koko tuon vajaan 14 miljardia vuotta "silmänräpäyksessä", kunnes juuri ennen neulanreiän pohjaa aika hidastuu nollaan ja jäämme tuijottamaan ainoaa tosiasiaa - äärettömän lyhyttä nyt hetkeä.

Vetovoima on niin jättimäinen, että se käänsi historian tulevaisuudeksi. 

 

...

Mitä voisimme viedä tuliaisiksi Maa 2:lle?

NASA ilmoitti hiljattain avaruusteleskooppi Keplerin löytäneen maankaltaisen planeetan (”Kepler 452b”) Joutsenen tähdistöstä. Löytö on merkittävä, sillä planeetan halkaisija on vain noin 60 prosenttia suurempi kuin Maan ja se kiertää Auringon kaltaista Kepler 452 -tähteä etäisyydellä, joka luo edellytykset nestemäisen veden ja siten elämän olemassaololle.

Laika, Belka ja Strelka

Mahtaako olla lukijoiden joukossa joku, joka tietää montako koiraa lähetettiin avaruuteen Neuvostoliiton aikana? Olesya Turkinan kiinnostavasta kirjasta (Soviet Space Dogs) käy ilmi, että luku nousi hieman yli 50:een, joista jopa 15 koiraa kävivät yläilmoihin kaksi kertaa. Tarkkaa lukua ei ole kuitenkaan tiedossa, koska neuvostoavaruustiede ei loistanut avoimuudellaan. Muutamilla koirilla, jotka kävivät useaan kertaan, oli useita nimiä ja myös tämä vaikeuttaa lukumäärän laskemista.

Pakko leuhkia

Tein paikallisella hyväntekeväisyyskirppiksellä sellaisen löydön, että minun kerta kaikkiaan pakko leuhkia. Tässä lähettyvillä ei ole nyt ketään, kelle leuhkia, joten leuhkin teille.

Läysin Harry Martinsonin teoksen Aniara hintaan 3€. Olen lukenut kirjan joskus pikkulikkana, ja minulla on hämärä mielikuva, että pidin kirjasta. Sittemmin unohdin koko kirjan olemassaolon.

Tänään en varmaan ehdi kirjaani syventyä, mutta minulla on nyt hyviä lukuhetkiä tiedossa. Että sellaista leuhkimista tänään:)

Syntyvätkö mittakaavat mielikuvituksesta?

Ennakoiko mittakaavojen tutkimus läpimurtoa?

Tyhjyyden anatomiaa - " ... olemattomasta reiästä putkahtanut vetovoiman työntö synnytti meneillään olevan kosmisen tuulahduksen myrskytäkseen "säikeiden rei´istä" äärettömiin uusmaailmoihin ..."

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä