Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Elinkeinot

Tre, Turku ja Hki - toinen "Kehä III" ?

Keskuskauppakamari (linkki 1) twiittasi, miten viime vuonna Uusimaa vei tavaraa ulkomaille eniten koko maassa eli lähes 35 % , kun kaikki muut makunnat veivät alle 10 %. Esimerkiksi toiseksi eniten vienyt Kymenlaakso toimitti 8,7 % ja kolmas Pirkanmaa ylsi 7,4 prosenttiin. Jotakin näissä lukemissa on pielessä, luulisi esim. Pirkanmaankin yltävän vähintään 15 prosenttiin, kun se on kuitenkin aika kehityskelpoista (koulutettua, työikäisiä) ja väesrörikasta aluetta.

Olisiko nyt aika satsata lääkekehitykseen?

Eilisen sinänsä surulliset Talvivaara ja Microsoft uutiset osoittavat kuinka haavoituva on yksipuolinen elinkeinorakenteemme. Maailmanlaajuisesti suurimpia kasvualoja on lääkekehitys. Maailmalla myydään yli 40 lääkettä yli miljardilla € vuodessa ja lähes kaikkia näitä myydään tällä voluumilla vuosikausia. Suomessa vastaava esimerkki on alunperin Leiraksen kehittämä Mirena jota Bayer edelleen valmistaa Turussa ja jonka vuosittainen myynti on lähes 800 miljoonaa euroa. 

 

Työtä ja kilpailukykyä yhdellä päätöksellä

Olemme kaikki tietoisia Suomen talousahdingosta ja kilpailukyvyn heikkenemisestä. Vaikka tilanne tiedostetaan, ei Suomen kipeästi tarvitsemia päätöksiä ole tehty. Tarvitsemme suuria rakenteellisia uudistuksia, mutta niiden lisäksi konkreettisia tekoja työllisyyden lisäämiseksi ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Keskusta syö yrittäjän leipää

Toreilla ja markkinoilla vaalityötään tekevät poliitikot ovat suututtaneet useat markkinoita kiertävät torikauppiaat. Puolueiden eduskuntavaaliehdokkaat ja muu vaaliväki eivät ole ottaneet huomioon markkinoilla elantoaan ansaitsevia pienyrittäjiä, jotka yrittävät selviytyä hengissä jo muutoinkin tiukaksi käyneessä kilpailussa maamme toreilla ja turuilla. Tämä ilmiö on havaittu markkinamiesten mukaan jo monilla toreilla eripuolella Suomea, missä poliittiset ryhmät edustajineen jakavat ilmaiseksi äänien toivossa vaalikarjalle kahvia ja soppaa.

 

Suomeen tarvitaan sosiaaliturvareformi sekä joustavat työmarkkinat

Työttömyys on yksi tämän hetken Suomen suurimmista tragedioista. Korkea työttömyys lisää ihmisten taloudellisia ongelmia, julkisia sosiaaliturvamenoja ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta.  Esittelen tässä blogikirjoituksessa Kansallisen Viskipuolueen vaaliohjelmasta löytyviä eväitä työllisyyden lisäämiseksi sekä työttömien, työntekijöiden ja yrittäjien aseman parantamiseksi.

Uhanalainen lumi on Lapin elinehto

Hanki, hiutale, huurre. Kinos, loska, nuoska. Räntä, sohjo, pyry. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja syystäkin, sillä lumi sen eri muodoissa on Lapin elinehto. Ilman lunta ei Lappi olisi enää entisellään. Siksi uhanalaista lunta on suojeltava ja ilmastonmuutos on pysäytettävä.

Keskusta vaaliveturina

     Pidän Keskustapuolueen nousua tervetulleena vaikka en olekaan keskustalainen. Tervetullutta on että keskustelu voi siirtyä oikeisiin kysymyksiin jotka kiinnostavat kaikkia ja jotka pitää ratkaista. On tervetullutta että on tulossa vaalikeskusteluita joissa otetaan kantaa sellaisiin kysymyksiin kuin:

  Maidon tuotanto. Vahva mutuni on että meillä on maidon ylituotantoa ja että kysymyksessä ei ole mikään tilapäinen olosuhde vaan kokonaisen tuotantoalan pitkäaikainen ongelma.

Kaupunki ja maaseutu ovat saman kolikon kaksi puolta

 

Voisi hyvin kuvitella, että elävä maaseutu ja kehittyvä kaupunki olisivat saman kolikon kaksi eri puolta, samoin näivettyvä maaseutu ja taantuva kaupunki. Jos tämä oletus pitäisi paikkaansa, niin olisi äärettömän tärkeää Suomea kehitettäessä parantaa myös maaseutujen elinoloja ja elinkeinoelämää.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä