Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Itä-Ukrainan kriisi

Kaikille ei sovi YK:n rauhanturvajoukot Itä-Ukrainaan

Münchenin turvallisuuskokouksesta  on uutisoitu mahdollisuudesta koota Itä-Ukrainaan  YK:n rauhanturvajoukkoja.

Tasavallan presidentti  Sauli Niinistö sanoi Ylen haastattelussa, että – “ On Euroopan suurimmasta ongelmasta kyse ja jos vähänkin näyttää siltä, että se pyritään ratkaisemaan, niin kyllä Suomen pitää olla siinä henkisesti ja myöskin fyysisesti mukana”.

Venäjän pakotteet purkautumassa?

 

"Venäjän vastaiset pakotteet poistetaan ehkä jo tänä vuonna, Yhdysvaltain pakotepolitiikkaa koordinoiva Daniel Fried sanoi pitäessään puhetta American Universityssä Washingtonissa."

"Hänen mukaansa näyttää siltä, että Venäjä alkaa suhtautua tilanteeseen vakavammin ja toivoo Ukrainan kriisille diplomaattista ratkaisua, Amerikan ääni kertoo.

Suomalaisia liikemiehiä pakotelistoilla

Venäjä miehittää Krimin, minkä seurauksena USA asettaa pakotteita 

ja laittaa suomalaisia liikemiehiä karanteenilistoille.  

 

Kuulostaa tosi kummalliselta, mutta totta se vain on.

Suomen ulkoministeri sanoo että tämä ei ole Suomen asia.

Minä olen eri mieltä kuin ulkoministeri.

Minusta tämä on nimenomaan Suomen asia.

 

Ulkoministeri väittää että mitään ei ole tehtävissä.

Minä olen eri mieltä.

Jotain varmasti voidaan tehdä

ja jotain pitäisikin tehdä.

 

Nyt mua hävettää olla suomalainen

Minä en ole ikinä äänestänyt mitään nykyisistä kolmesta hallituspuolueesta. Ne kaikki ovat hyvin kaukana minun ideologiastani (olen libertaari). Mutta kun Sipilä nimitti uuden hallituksensa, niin oletin että he toteuttaisivat joitain leikkauksia mutta muuten toteuttaisivat edes kohtuullista politiikkaa. Tämä ei ole kovin suuri haaste, koska jos nyt jotkut tyhmyydet jätetään laskuista, niin Suomen ulkopolitiikka on usein ollut kohtuullisen järkevää. Kävikin ilmi, että kolmen ässän hallitus on jättänyt rationaalisuuden ideologian alle päätöksenteossa. Ja voin selittää tästä tarkemmin.

Ukrainan talouskurimus

1990-luvulla Euroopan keskusjohtoiset suunnitelmataloudet muuttuivat siirtymätalouksiksi. Neuvostoliiton entiset satelliitit Itä-Euroopassa ryhtyivät muokkaamaan talouksiaan EU-kuntoon voidakseen päästä mukaan lännen integraatiokehitykseen. Onnellisimmassa asemassa tältä osin oli entinen Itä-Saksa (DDR), jonka varakas Länsi-Saksa ”adoptoi”. Saksojen yhdistyminen ei ollut mitään halpaa huvia. Jälkikäteen on arvioitu, että yhdistymisen loppulasku oli noin 1300 miljardia euroa.

 

Äärettömän huolestunut johtaja?

Äärettömän huolestunut johtaja?

Huomasinpa tässä Kiovassa työskennellessäni että Aleksanteri-instituutin varapääjohtaja Markku Kangaspuro on ”äärettömän” huolestunut siitä, että Ukraina aikoo muuttaa omaa lainsäädäntöään.

Johtajalla on tietenkin oikeus olla äärettömän huolestunut suvereenin naapurimaan sisäisistä asioista.

Erityisesti johtajan seuraava arvio on mainitsemisen arvoinen:

Onko Venäjä arvaamaton?

Päätelmänä Ukrainan kriisistä Nato-jäsenyyttä ajaneet poliitikot ja tutkijat ovat toistelleet mantraa, jonka mukaan Venäjä on arvaamaton ja turvallisuustilanteemme on sen takia muuttunut. Hokema johtunee paitsi tarpeesta vahvistaa mielikuvaa Venäjästä uhkana Suomelle, myös uskosta kansainvälisen politiikan integraatioteoriaan.

Putinismista

Termi ”putinismi” ilmaantui läntiseen kielenkäyttöön pian sen jälkeen, kun Vladimir Putinista tuli presidentti ensimmäisen kerran. Varsinkin Ukrainan konfliktin myötä termistä ”putinisti” on tullut yhä jyrkempää vastakkainasetteluja heijastava termi, sellainen, jota on helppo käyttää myös leimaamiseen.

Suomenkielinen wikipedia määrittelee putinismin yksinkertaisen kuvailevasti:

Venäjä jäädytti "terroristijärjestöjen" pankkitilejä

Venäjä jäädytti lähes 3500 pankkitiliä, joiden uskotaan kuuluvan terrorismiin osallistuneille ihmisille tai järjestöille. (Postimees 23.3.2015)

Asiaan liittyen on käynnistetty  62 rikosasiaa, jotka liittyvät terrorismin rahoittamiseen. Uutisen on vahvistanut johtaja Juri Tsihantsin.

Kyseessä lienee viime aikoina Venäjällä uuden lain mukaan "terrorismia tai ääriliikeitä tukevista järjestöistä", jotka eivät suostuneet rekisteröitymään lain mukaisesti.

Kyseessä voi olla myös vastatoimi lännen pakotteille.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä