Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Maapallon lämpötilahistoria

Viestitä lyhyesti ja pysy tosiasioissa

Viestinnän taidot mitataan viestin pitämisenä lyhyenä ja nasevana. Kokonaan toinen kysymys on totuudellisuus. Nyt voidaan jo jälkeenpäin todeta, ettei USA:n varapresidentti onnistunut jälkimmäisen suhteen, ennustus ei käynyt toteen. Virsi oli lyhyt ja naseva, mutta kaukana totuudesta.

Aina pitäisi mennä eteenpäin, eikä juuttua menneeseen. Ehkä syytä olisi tarkastella menettelytapoja, joita käytetään viestinnässä, kun halutaan jonkun asian menevän perille.

Climate disruption - ilmastohäiriö

Ilmastonmuutos on luonnollinen tapahtuma, jonka kanssa ihminenkin on joutunut elämään. Nyt on kuitenkin syytä jakaa ilmastonmuutos luonnolliseen pitkänajan muutokseen ja ihmisestä johtuvaan muutokseen, jonka katsotaan olevan nopeampiliikkeinen. Nykyinen meneillään oleva muutos on katsottu johtuvan ihmisen ilmakehään lisäämistä kasvihuonekaasuista ja aerosoleista. Ihminen olisi siis muuttanut ilmakehän koostumusta.

Gaia* kuumenee – jäähdyttelemmekö kulutustamme?

Euroopassa kärvistellään kohta vuosisadan helteessä. Portugali on saamassa jopa 45-50 asteen rutikuivan lämpöaallon Afrikasta, jossa Algeriassa mitattiin Afrikan ”kaikkien aikojen” lämpöennätys +51,1 astetta Celsius, joka lienee ainakin mittaushistorian suurin luku. Millaista onkaan Afrikassa nyt, meillähän ei olla kuin 30 asteen nurkilla ja vähän yli.

 

Kyllä on ollut aikaisemminkin lämpimiä kesiä

Tuo keskustelu hiilidioksidista ei lopu ennenkuin lämpötilat lähtevät selvästi laskusuuntaan. Ihan heti ei ole laskua lämpötiloihin odotettavissa, on seuraava El Niño lähestymässä. Mutta helteet nyt väistyvät jo muutaman päivän päästä, palataan sinne 15 °C:seen.

Mitä olemme oppineet IPCC:n 5. arviointiraportin jälkeen?

Lämpötilahistoriaa viimeisten parintuhannen vuoden ajalta tarkasteltuna, viimeaikainen lämpeneminen ei näytä mitenkään poikkeukselliselta. Tuhatluvun vaihteessa maapallo on ollut lämpimämpi kuin tänään. Kun sitten tarkastelemme skenaarioita lämpötilan osalta tämän vuosisadan loppuun, huomaamme, että käytetyt mallinnukset ovat näyttäneet liian korkeita lämpötiloja jo heti tarkastelujakson alussa.

Trump tulee ja tuhoaa ilmastodatan – mistä on oikeasti kysymys?

 Tämä on hieman ylipitkä blogi, mutta juttu paranee loppua kohden.

Ykkösmedia on uutisoinut, että USA:n virallista ilmastodataa ylläpitävät virastot ovat paniikissa, koska Trump tulee ja tuhoaa heidän ilmastodatansa. Hätiin on kutsuttu vapaaehtoisia siirtämään tietoja suojaan pilvipalveluihin, jotta saataisiin pelastettua ainakin kaikkein tärkein aineisto. Median mukaan Ranska on jo tarjonnut turvapaikkaa ilmastonmuutostutkijoille.

Puun lustot tarjoavat tilannekuvia maapallon menneisyyden ilmastosta

Puun lustot kertovat maapallon menneisyyden ilmastosta, vanhimmat elävät puut ovat 5000 vuotta vanhoja. Kuvat  1 ja 2

 

Ilmastonmuutoksen ymmärtäminen – USA:n raportti vuodelta 1975 on ”viileä”

Motto: Nihil in verbis, omnia probate – Älä luota pelkkään puheeseen, testaa kaikkea

 Sain tietokoneelleni amerikkalaisen ilmastonmuutosraportin vuodelta 1975. Siihen tutustuminen oli mielenkiintoista ja silmiä avaavaa. Ilmastonmuutos on siis ollut jo kauan ajankohtainen asia. Syyt raportin tekemiseen ovat nykypäivän valossa yllättäviä.

Ilmastonmuutos osa 1: Elämme ilmasto-optimin aikaa

Motto: Nihil in verbis, omnia probate – Älä luota pelkkään puheeseen, kokeile kaikkea

IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) on raportoinut, että viime vuosina mitatut lämpötilat ovat täysin poikkeuksellisen korkeita ja ne ovat aiheutuneet ihmisen toiminnasta. Tutkimustulokset maapallon lämpötilahistoriasta osoittavat, että nykyiset lämpötilat eivät ole poikkeuksellisen korkeita.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä