Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Omavaraisuusaste

Omavaraisuudella turvataan myös reviirit – loppuuko ravinto?

Tänään otsikoihin on ponnahtanut kaksi asiaa - ”koko maan asuttuna pitäminen” [1 ja ravinnon riittävyys meille ihmisille, siis huonot satonäkymät [2 – Suomessakin, myös Ruotsissa.

Tunnetusti emme elä ilman vettä ja ruokaa – hengittääkin pitää. Nautimme vuosisadan helteestä, myös maailmalla – Algeriassa jopa Afrikan ennätys + 51,1 astetta C.

 

Amerikkalainen kauppasota iskee sen omaan nilkkaan

Protektionismi eli kaupanrajoittaminen [1 ulkomaalaisten kanssa ja erityisesti tuonnin osalta oli keino turvata omaa kansantaloutta – näin joskus kauan sitten, kun oli kykyä omavaraisuuteen.

Luotiin Gatt ja sen jälkeinen WTO estämään ulkomaankaupan rajoituksia – luoden vapaalle kaupalle edellytyksiä – kilpailutilanteiden luojana ja edistäjänä. Kilpailussa vahvat voittavat, kuten meitäkin ohjaava evoluutio on määrännyt jo miljoonia vuosia sitten---

Reviirien hallinnalla omavaraisuuden omistajaksi

(Erimieltä, kiistellään ja lopulta soditaan – on kysymys rajallisesta reviirien hallinnasta 1] ja tavoitteista saavuttaa suurempi omavaraisuus. Kaikilla sodilla, eskalaatioilla ja väkivallalla on syynsä – syytöntä sotaa ei ole)

 

Saako puuta polttaa?

 

Suomessa käytetyn puun kokonaismäärästä poltettiin lähes 52 % viime vuonna. Puun poltto on hieman lisääntynyt viime vuosina. Puusta pitäisi pyrkiä tekemään mahdollisimman korkealle jalostettuja tuotteita. Meillä on kuitenkin suljettu sellu- ja paperitehtaita taajaan tahtiin ja korvaavaa puun teollista käyttöä syntyy niukasti. Metsäteollisuuden tuotevalikoiman uudistuminen on hidasta. Biojalostamoiden laajaa tulemista saadaan vielä odottaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä