Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Osinkoverotus

Verotuksen porsaanreiät esillä hallitusneuvotteluissa

Julkisuudessa on ollut tieto siitä, että hallitusneuvotteluissa on ollut esillä listaamattomien yritysten osinkojen verotus. Monimutkaiselta kuulostava asia kätkee sisälleen suuren poliittisen kysymyksen, joka on tärkeä hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta. Tällä hetkellä verojärjestelmä on epäoikeudenmukainen, mutta sen korjaaminen olisi melko helppoa ja vaatii ainoastaan poliittista tahtoa.

Pörssiyhtiöiden ennätysosingot jakoon

 

Pörssiyhtiöillä menee lujaa. Ennätystuloksia julkistetaan solkenaan. Suomen taloudessa on saavutettu vuoden 2008 taso , vasta nyt. Yhteenlaskettu pörssiyhtiöiden tulos on 22.4 mrd euroa vuodelta 2017. Jaetut osingot ovat myös ennätykselliset 11.4 mdr euroa. Tähän päälle vielä pörssissä listaamattomien yritysten joukko.

Yleishyödylliset lakot

Viime päivinä on kohistu ammattiyhdistysliikkeen suurista omaisuusmassoista – eikä turhaan. Metallityöväen liiton nettovarallisuus on yli 200 miljoonaa euroa ja yli 100 miljoonan pääsevät JHL, PAM, OAJ, tekniikan Akateemiset ja PRO.

Sehän on hyvä, että Suomi vaurastuu. Kysymys on kuitenkin siitä, miten vaurastuu. Verovapaat jäsenmaksut ja sijoitustuotot paisuttavat vuodesta toiseen ammattiliittojen varallisuutta.

Listaamattoman yrityksen osingon veroetu

Kun eilen kommentoin Niko Kaistakorven blogiin osinkoverotuksesta, näpyttelin vain puhelimen laskinta. Lisäksi muistelin, että pääomatulona verotettaisiin 9% osinkotuotto nettovarallisuudelle. Tuo oli näköjään laskettu 8%:iin vuonna 2014. Pyöräytin numerot Excelissä varmistaakseni etten ihan puhunut puutaheinää. Asia oli vielä selvempi kuin uskoin.

Pääministeri kutistuu pekkariseksi - Sipilän siltarumpu

Pääministeri Juha Sipilä komppasi valtionvarainministeri Orpon aiempaa kantaa Veronmaksajain keskusliiton veropäivillä todetessaan "Osinkoverotuksen kiristyksiä en tule hyväksymään" (HS 15.3.). Tällä tavoin hän osoitti pienuutensa valtiomiehenä: kun asiantuntijatyöryhmä helposti osoittaa osinkoverojärjestelmän selvän epäoikeudenmukaisuuden, minkä kansantaloudellinen ohjausvaikutuskin on negatiivinen, Sipilä siirsi huomion yhteisöveroon, joka on kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Petteri Orpo pehmoilee osinkoverouudistuksessa

Ministeri Petteri Orpo tyrmäsi tuoreeltaan Yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmän raportin (VM 12/2017) ehdotuksen listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen kiristämisestä. Raportti on näiltä osin varsin hyvin perusteltu, joten Orpon tyrmäys ilmeisesti liittyy varsinaissuomalaisten yrittäjäkannattajien ymmärtämiseen ja osoittaa, ettei Orposta ole valtiomieheksi.

Palkat osinkoverolle

Yleisen käsityksen mukaan osingot ovat liian kevyesti verotettuja ja vallitsee vahva mielikuva, että pääomatulonsaajat laistavat velvollisuutensa hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksessa.  Tästä voi esimerkkinä ottaa Ykkösaamun ohjelman 19.9., missä Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen myötäili toimittaja Seija Raution lausetta "Osinkotulojen verotus on kevyempää kuin palkkatulon verotus" sanomalla "Se on tunnettu asia." Vaikka verotus ei kuulu Suomen Pankille, tulisi Liikasen tietää paremmin.

Siirrytään hakemisesta saamiseen!

Suomen hallinto perustuu hakemuksille. Olet työtön? Hae päivärahaa ja toimeentulotukea. Olet töissä? Hae verokorttia ja vähennyksiä. Olet yrittäjä? Hae tukia ja helpotuksia.

Tämä työllistää tehokkaasti ja pitää julkishallinnon pyörät pyörimässä. Yksi suunnittelee hakemuslomakkeita, toinen vastaanottaa ja keskustelee, kolmas käsittelee ja neljäs tarkastaa. Johtoportaista puhumattakaan. Ei ihme että julkisella sektorilla työskentelee Suomessa yli 600 000 ihmistä. Heistä alle 200 000 on opettajia, hoitohenkilökuntaa tai poliiseja.

Raikas ehdotus osinkoveroksi

Elinkeinoelämän valtuuskunnan keskusteluraporttina Kasvun prosentit julkaistu OTT Janne Juuselan osinkoveromalli on kaikilta osiltaan kannatettava ja perusteltu. Meillä oli 1990 -luvulla melko neutraali ja lähes ihanteellinen avoir fiscal -malli ja yhtenäinen pääomaverokanta mutta siitä luovuttiin 2000 -luvulla EU-yhteensopivuusongelmien vuoksi. Kun samaan aikaan oli populistinen pörssiyhtiövastainen hype valtion asettamien Liliusoptioiden vuoksi valtio sitten päätti nostaa pörssiyhtiöiden osinkojen verotuksen ylikorkeaksi.

Hyvinvointivaltion pummit ry

Aivan äskettäin lanseerattu Hyvinvointivaltion Kummit on Madventuresista tuttujen Tuukka Milonoffin ja Riku Rantalan tekemä kampanja jossa he kannustavat ihmisiä mahdollisimman suureen verojen maksuun jotta hyvinvointivaltio säilyisi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä