Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Esihistoria

Ihmiskunta elää murrosikään pysähtyneessä kulttuurissa

Vallitsevassa maailmankuvassamme ihmiskunnan historia selitetään kehityksenä. Tämän tarinan mukaan olemme aloittaneet kauan sitten ensin eläiminä ja sitten villeinä, mutta kohtalonamme on ollut kehittyä niin biologisesti kuin kulttuurisestikin kohti korkeaa, luonnon yläpuolelle noussutta asemaa. Tarinan mukaan olemme esivanhempiimme nähden saavuttaneet ylivertaisen elämäntavan, ja tarkoituksemme on jatkaa edelleen eteenpäin kohti uljasta tulevaisuutta.

Euroopan 6000 vuoden geopolitiikka 3:ssa minuutissa

Löysin kiinnostavan yhteenvedon Euroopan alati muuttuvista rajoista kuuden vuosituhannen ajalta (vuodelta 2013). Kunniaa tekijälle, joka ilmoittaa: "History of Europe - 6013 years in 3 minutesFinally! Enjoy! And before you comment, yes, I know that Austria wasn't part of the Warsaw pact during the cold war" (ennen sanottiin haitarisoittajistakin, ettei ole hyvä soittaja ellei ole "pientä heittoa"):

https://

Me olemme hulluja

Ruotsalainen Svante Pääbo, jonka isä oli nobelisti, ja joka on ehkä tuleva nobelisti itsekin, on vastuussa siitä tiedosta, että esivanhempamme risteytyivät neandertalilaisten kanssa. -Tai tarkemmin siinä taisi käydä niin, että neandertalinihmiset pääsivät hedelmöittämään tyttäriämme, sillä äideilleenhän lapset vielä siihen maailman aikaan määrättiin.

Göpekli Tepe - täältäkö kaikki alkoivat?

Turkki hakee EU jäsenyyttä 1]. Turkkilaiset mellakoivat oireellisesti. Turkin alueelta lähti ratkaisevin (kohtalokkain?) kehitys – nimittäin kaupungistuminen ja hiukan sitä ennen kyky viljellä maata – ruohokasvi alkuvehnä oli pikkiriikkisen mutantoitunut pitämään siemenensä kiinni varressa, kypsyttyäänkin – näin se oli helpompi valjastaa systemaattisen viljelyn piiriin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä