Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Salo

Salon hallinnon lihottaminen pitää lopettaa

Salon orastavia positiivisiakin talouslukuja katsoessa en pidä kestävänä kehityksenä sitä, miten kaupunginhallitus lähetti luottamushenkilöpalkkioiden korotusesityksen uudelleen valmisteluun. Kaupungin talouden ja taantuman pitkäaikaistorjunnan näkökulmista ryhdikkäämpää olisi ollut tehdä päätös korotuksista pidättäytymisestä. Korotushingun taustalla on todennäköisesti myös viranhaltijoiden halu siivittää oman palkkakehityksen nousua, joka toteutetaan yleensä luottamuspalkkioiden noston vanavedessä. 

Salo pröystäilee palkkioiden nostolla

Salon poliittisen eliitin aikeet nostaa luottamushenkilöiden palkkioita seuraavaksi toimikaudeksi on perusteetonta pröystäilyä. Salolla on tiukan talouskurin lähivuodet, jolloin kaikkien toimialojen ja toimien tarkoituksenmukaisuutta on katsottava kriittisesti ja luottamushenkilöorganisaatio ei ole tästä erillään. Kun yhteiskunnassa mennään palkansaajien ja sosiaalitukien korotusten osalta nollalinjoilla, tulee myös luottamushenkilöpalkkioden olla samassa suhteessa. 

Hyperloop – hypeä vai totta?

Äkkiseltään Hyperloop saattaa kuulostaa oikein hienolta innovaatiolta, mitä se kyllä teoriassa onkin.

“Hyperloop Onen visiossa supernopea, tyhjiöputkessa kulkeva kapselijuna kuljettaisi ihmisiä ja rahtia Helsingin, Turun ja Tukholman väliä päästä päähän alle puolessa tunnissa, jolloin kolme kaupunkia muuttuisivat ikään kuin yhdeksi metropolialueeksi, jossa lähijunaliikenteen matka-ajoilla kuljettaisiin Suomen ja Ruotsin pääkaupunkien välillä.”

Hyperloopin hinnaksi on kaavailtu 19 miljardia!

Työtön tarvitsee muutakin kuin taloudellista tukea

Työttömyys saa hetkeksi inhimilliset kasvot, kun pääluottamusmiehet kommentoivat järkyttyneinä ennakoitavissa olevia tuhansien työntekijöiden irtisanomisia.

Suomi on edelleen työkeskeinen yhteiskunta, jossa työelämän ulkopuolelle jäävä tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Työttömyyttä tarkastellaan meillä pitkälti kansantalouden näkökulmasta, vaikka se on ennen kaikkea yksilöiden ja perheiden tragedia.

Kannattaako julkisia rahoja laittaa yritysten tukemiseen?

Salossa on toteutumassa sama pienehkön teollisuuspaikkakunnan systeemiriski kuin samassa kaupungissa on tapahtunut aikaisemmin, samoin kuin monilla muillakin paikkakunnilla Suomessa. Kun paikkakunnan suurin työnantaja siirtyy muille maille, se jättää jälkeensä työttömyysongelman, romahtavat asuntojen hinnat ja niistä seuraavat komplikaatiot lainanlyhennyksille ja runsas työttömien määrä alueella tarkoittaa sitä, että uudelleentyöllistyminen ilman suurempaan kaupunkiin muuttoa on hankalaa. Velkainen asunto, jota ei saa kaupaksi, sitoo paikkakunnalle.

Ei Salo ol sokerist

Mikäli viimeisistä Microsoft-uutisista tulee mielikuva savuavista raunioista tai Pasolinin elokuvista Salossa, haluan kuitenkin muistuttaa muutamista seikoista.

Järki voitti ja sinnikkyys kannatti. Salon synnytyssairaala saa jatkaa

Synnytykset Salon Aluesairaalassa jatkuvat ministeriön poikkeusluvalla vielä ainakin yli kahden vuoden ajan. Poikkeuslupa uuden päivystysasetuksen joistakin vaatimuksista myönnettiin 30.6.2017 asti.

Tämä on hyvä uutinen paitsi salonseutulaisille synnyttäjille, niin myös niille jotka haluavat synnyttää lapsensa rauhallisessa ja enemmän perhettä huomioivassa sairaalassa. Uutinen on hyvä myös synnytysosastolla työskentelevälle henkilöstölle ja Salon kaupungille.

Poikkeusluvalla synnyttämään myös Salossa

Kuluvalla viikolla varmistui muutama sulkemisuhan alla olleen synnytysosaston poikkeuslupa muun muassa Porvooseen. Salon synnytysosastolta pyydettiin lisäselvityksiä erityisesti potilasturvallisuuteen liittyen. 

Keväällä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi uuden Yksi sairaala -strategian, jossa Salon synnytysten kohtalo jäi odottamaan päivystysasetuksen sisältöä. Päivystysasetuksen tultua, Saloon lähdettiin hakemaan poikkeuslupaa synnytysten jatkamiseksi. 

Salo, demarit, nimellä ja nimettöminä

Mitä enemmän politiikasta tietää sitä kummallisemmalta toiminnalta se vaikuttaa. Siihen turtuu siinä määrin etten ainakaan minä jaksa juuri edes reagoida kaikenlaisiin päivän järjettömyyksiin. Nyt löytyi poikkeus joten pisteet esittäjille, nostitte (tai laskitte) väitteiden tason uudelle mittaluvulle.

Harrastuksena vanhuspalvelu

Kuten kaikki tiedämme yrityksellä nimeltä Oy Suomi Ab tekee tiukkaa ja sen tytäryhtiöt, kuten Oy Salon kaupunki Ab kiristävät vyötään. Meiltä kansalaisilta ja kaupunkilaisilta odotetaan siis vapaaehtois- ja talkootyötä, johon olemmekin sankoin joukoin ryhtyneet.

Minun harrastukseni on vanhuspalvelu, olen puuhastellut sen parissa jo vuosia enenevässä määrin. Koska palveluja ja hoitopaikkoja vanhuksille ei ole, on jonkun hoidettava heille palvelut kotiin kun yhteiskunnan rajalliset resurssit eivät riitä veronmaksajiensa lakisääteisiin palveluihin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä