Ilkka Luoma Vienti- ja ympäristöteollisuuden hyväksi

Kaikki blogit puheenaiheesta Suojatullit

Irti valikoivasta kotimaisuusajattelusta

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on viime viikolla vaadittu Finlandia-palkitun kirjan painattamista Suomessa (HS 10.9.) ja vientitulleja jalostamattomille metsäteollisuuden tuotteille (HS 11.9.). Kaikenlaista tuotannon rajoittamista ja ohjaamista vaativia ei tunnu koskaan häiritsevän se, että kirjat on todennäköisesti kirjoitettu Aasiassa valmistetuilla tietokoneilla ja metsäteollisuuskin on täysin riippuvainen useista ulkomailla tuotetuista hyödykkeistä.
 

Tulli, viranomaiset ja mielivalta!

EU:n yksi suurimmista eduista, on aina ollut ihmisten ja tavaroiden vapaa liikkuvuus. Asia on ollut EU:lle niin tärkeä perusperiaate, että se on kirjattu jopa EY:n perustamissopimuksen alkuun. Perustamissopimuksen mukaan tavaroiden tulee voida liikkua vapaasti sisämarkkinoilla. Kaikki tullit ja näitä vaikutukseltaan vastaavat maksut jäsenvaltioiden välillä ovat kiellettyjä. Tämän lisäksi kiellettyjä ovat kaikki määrälliset rajoitukset ja näitä vaikutukseltaan vastaavat toimenpiteet.

Vapaakauppaa reviireistä

Nyt puhutaan ja taitetaan peistä USA:n ja EU:n välisistä vapaakauppasopimusneuvotteluista. Tällä sopimuksella niin USA kuin EU haluavat tehdä suojamuuria ja keskinäistä kilpailukykyä, molempien eduksi, Kiinaa vastaan 1]. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä